Czy wzrost napięcia z 220V na 230V ma wpływ na licznik ?

Właśnie się zastanawiam nad takim zjawiskiem, dostałem nowy rachunek za zużycie energii elektrycznej i jest o 30zł wyższy niz poprzednie, zaznaczam ze niewiem ile licznik ma lat mieszkanie ma 17. (Mowimy tu o zużyciu w domowych warunkach). [/b]

Czy ktoś zmierzył,że napięcie się podniosło? U mnie było225V ze względu
na spadki i teraz jest tyleż samo, bo trafo podniesiony na max. a przecież nnikt go nie wymieni na inny, o większej mocy! :laughing:

Sprawdź czy Ci U wzrosło i czy nie ma biegu jałowego licznika. Ale i bez tego wzrost rachunku jak najbardziej możliwy. Pierwsze efekty “reformy” ???

Napiecie 229V
Dziękuje za odpowiedzi i proszę o fachowe wskazówki.

Witaj
Artur pewnie nie zgasiłeś światła w lodówce. :slight_smile:
pozdrawiam

Dla tych, którym się wydaje że to śmieszne powiem tak “wykręciłem żarówkę w lodówce”.

a sprawdziłeś, czy gaśnie po zamknięciu drzwi lodówki?

Witam Kolegę " Artur G." i wszystkich Kolegów na FORUM.

Może dla niektórych kolegów to jest śmieszne.
Kolego Arturze, to nie musi być tylko licznik.
Proponuję przeczytać temat:
“Faktyczne skutki zmiany napięcia z 220 na 230V.” na:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=39541#39541
I tam napisać swoje spostrzeżenia.

Witam!
Zmiana napięcia spowoduje większy pobór energii elektrycznej, który będzie dotyczył np. lamp żarowych czy urządzeń grzewczych bez termostatów. Przy wzroście napięcia u odbiorcy o 10 V zużycie energii (przy tym samym czasie pracy urządzenia) dla takich urządzeń zwiększy się o 9,2%. Zużycie energii pobieranej przez silniki indukcyjne i urządzenia grzewcze wyposażone w termostaty nie zwiększy się.

Koledzy wszystko przeczytałem!! I dalej nie wiem co z tym licznikiem :blush: Pozdrawiam

tarcza powina obracac sie szybciej ze wzgledu na wyzsze napiecie zasilania obwodu napieciowego i wiekszy prad obwodu pradowego licznika.