Czy wymieniać instalacje ?

Pozdrawiam,
Chciałbym zapytać, czy są jakieś przepisy które zobowiązywałyby np. spółdzielnię mieszkaniową do wymiany instalacji elektr. w blokach z lat 70-tych, i w jakim terminie ?
Są to instalacje w układzie TN-C, parę lat temu częściowo zmodernizowane (S-y w pionach, wykonano też połączenia wyrównawcze). Czy koniecznie trzeba wydać miliony zł. zgodnie z planem Spółdzielni a przy okazji zdemolować ludziom mieszkania (a to dość duża Spółdzielnia) ???

O ile wiem to nie ma takiego przymusu, poza oczywiście sytuacją takiego stanu instalacji który kwalifikuje ją jako zagrażająca życiu ale wtedy podpada to pod Prawo Budowlane.
Skoro jednak instalacja ma 30 lat to z pewnością jej smierć techniczna nastąpiła już dość dawno i doprawdy nie wiem czemu jeszcze działa…

Panie Arku, dziękuję za odpowiedź, wygląda na to, że nikt inny też nie zna takiego przepisu i chwała Bogu. Instalacja działa, zapewne dzięki ofiarnej pracy służb technicznych Spółdzielni i pracom wykonanym przez samych lokatorów, na co poszło już sporo kasy. Przewody są w dziwnie dobrym stanie (może był wtedy jakiś import, przynajmniej PVC), a osprzęt każdy sam już wymienił kilka razy. Ale jeśli stan instalacji będzie oceniał wykonawca remontu lub jego wujek, to będzie wielkie rąbanie (ścian i nas po kieszeni).
Pozdrawiam i nie życzę podobnych atrakcji!

Proszę znaleźć mi podstawę prawną która zobowiązuje inwestora do wykonania instalacji w układzie TN-S.

Witam!
Mówiąc o układzie TN-S popełniamy błąd zasadniczy, co postaram się wyjaśnić.
Wymiana instalacji w bloku łącznie z rozdzielniami i kablami zasilającymi nie zmienia układu TN-C na TN-S. By to nastąpiło, moim zdaniem trzeba wybudować na osiedlu nową trafo-stację.
Wówczas można mówić o układzie zasilania TN-S.
-Można zamienić TN-C na TN-C-S poprzez samą modernizację instalacji odbiorczej.

Sieć rozdzielcza jest i chyba długo jeszcze będzie budowana w układzie TNC, natomiast instalacje wewnątrz budowli muszą być budowane w układzie TNS nakazuje to Prawo Budowlane i Polskie Normy.
Decyzję modernizować czy też nie musi podjąć osoba odpowiedzialna za eksploatację obiektu. Jeśli jednak lokatorzy są zmuszeni korzystać z nowoczesnych odbiorników typu telewizory, komputery i inne odbiorniki elektroniczne to przyłączenie ich do starej, nieprzystosowanej instalacji jest co najmniej nierozsądne.
Przy uszkodzeniach drogiego sprzętu właściciel szuka odszkodowanie w Zakładach Energetycznych, które oddalają roszczenie ze względu na nieprzystosowanie wewnętrznej instalacji do zasilania tego typu odbiorników. Zarzadca budynku mówi, że on nie jest winny poniweaż lokator nie pytał go czy może przyłączyć taki odbiornik i t d.
Wyobraźcie sobie komputer pracujący w instalacji o pętli zwarciowej 3omy. Każde włączenie odbiornika pobierającego 10A spowoduje spadek napięcia o 30V a jego wyłączenie wzrost napięcia i przepięcie, które bez ochronników musi spowodować uszkodzenie odbiornika.

O ile dobrze zrozumiałem, to ZE odpowiada za parametry energii na granicy eksploatacji, a dalej administrator za nic nie odpowiada bo nie ma w umowie z lokatorami nic na temat podłączania czegokolwiek do sieci. Lokator więc podłącza to i owo na całkowicie własne ryzyko. A gdyby zwrócił się do Spółdzielni o zgodę na podłączenie telewizora, to z definicji by jej nie otrzymał, bo Spółdzielnia nie jest głupia. Nawet jeśli wcześniej wyda sporo jego pieniędzy na remont lub wymianę instalacji.
Po prostu. Paragraf 22.
Ukłony dla wszystkich Administratorów !

W dalszym ciągu ponawiam pytanie, Czy ktoś jest w stanie wskazać mi miejsce gdzie jest napisane, że nowa instalacja w budynku musi być wykonana w układzie TN-S.

Pozdrawiam

Witam Kolegę “bolo” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Dz.U. nr 81 z dn. 26.11.1990 rozp. 473

Warunki techniczne o których mowa, stosuje się przy budowie nowych oraz przy przebudowie i modernizacji istniejących…

Pozdrawiam Krystyn

Kolega Krystyn odesłał bardzo daleko więc może ja bliżej.

Dz.U. 75/2002 poz. 690 Rozporządzenie MI w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie;

Witam Kolegę Kotek i wszystkich Kolegów na FORUM.

Zgadzam się z kolegą, ale celowo przytoczyłem ww. DZ.U.
aby koledzy, którzy zadali to pytanie zdali sobie sprawę z tego, że ten przepis powstał 13 lat temu. Nie jest to żadna nowość.

Pozdrawiam Krystyn

Witam!
-Jedyne ,co może zmusić Spółdzielnię Mieszkaniową do wymiany instalacji w budynku mieszkalnym (-lub modernizacja jej części) to protokół z pomiarów stanu ochrony przeciwporażeniowej, gdzie są w/w zalecenia i postawa mieszkańców tego budynku, w którym zagrożenie występuje.
-Sprawa może się skończyć w Sądzie.
-Przepisy to obowiązujące normy i kodeks karny.

Witam Kolegę Edwarda i wszystkich Kolegów na FORUM.

Jak zwykle zgadzam się z wypowiedziami Kolegi
pod względem prawnym.

Ale ten temat już był b. dużo razy na FORUM.
Powtórzę krótko:
Kto to jest Sp-nia?
Jest to zarządca wybrany (ha ha) przez członków
(czyli mieszkańców) Sp-ni.
I kasa spółdzielni ma tyle, ile członkowie wpłacają w czynszu. Odliczając wypłaty prezesów itd. występuje brak pieniędzy m.in. na modernizację instalacji.

Kto, kogo poda do sądu?
Czy prezesa, czy rade nadzorczą, czy innych?

No i jest sprawa przegrana.
Sąd postanawia wyłączyć budynki nie spełniające
wymagań wg prawa budowlanego
i wykwaterować 500 członków Sp-ni.

A egzekucja tego - nigdy.

Pozdrawiam Krystyn

Witam!
-Polska to dziwny kraj… .-Mając wygraną sprawę w Sądzie Najwyższym też można nic nie osiągnąć (-można pozostawać ze swoją racją na papierze).
-Dla zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańców pieniądze muszą się znaleść.

Spółdzielnia tylko zarządza.
po to sprzedali nam mieszkania po to aby okna, rury oraz instalacje wewnętrzną wymieniali za własne piniądze