Czy warto robić przeglądy instalacji elektrycznych?

Przeglądy są obowiązkowe, ale jak widać nie warto omijać tego przepisu. W tej hai pracuje kilkunastu ludzi, przedstawiony stan (widać po ilości pyłu) trwa dłuższy czas; to wielkie szczęście, że nikt nie ucierpiał. Właściciel firmy nie miał pojęcia co czai się za szlifiernią:

Kurz zastępuje izolację/puszkę więc wszystko “jest w porządku” :slight_smile:.
Niestety to wciąż standard, a nie wyjątek, w tego typu zakładach.

Problem jest inny z przeglądami, do dzisiaj mamy patologie pomiarowca wiele osób wypisuje papiery nie robiąc nawet oględzin nie wspominając już o wyjęciu miernika. I pytanie powinno być takie jak walczy z takimi pomiarowcami

[quote=“Konrad.Szczygiel, post:3, topic:14922, full:true, full:true”]
I pytanie powinno być takie jak walczy z takimi pomiarowcami[/quote]
Walka jest prosta, szybka i skuteczna. Walczysz orężem budowlańca, czyli ceną. Musisz być tańszy i wtedy wygrasz walkę. Na obronę wystawiasz jakość, która sama się obroni.

Widziałeś lekarza, który się reklamuje, że ma tańszą wizytę niż kolega dwie ulice dalej?

Nie, ponieważ oni mają szacunek do swojej wiedzy i umiejętności.

[quote=“KonradOW, post:4, topic:14922, full:true, full:true”]
Walka jest prosta, szybka i skuteczna. Walczysz orężem budowlańca, czyli ceną. Musisz być tańszy i wtedy wygrasz
[/quote]

Tylko jak to zmienić w momencie, w którym uprawnienia można kupić za 700 zł “egzamin 100% zdawalność”?

[quote=“Wykidajlo, post:5, topic:14922, full:true, full:true”]
Tylko jak to zmienić w momencie, w którym uprawnienia można kupić za 700 zł “egzamin 100% zdawalność”?[/quote]
Żyjemy w państwie z dykty i tektury. Większości to odpowiada i tak chcą. Wystarczy spojrzeć na np. NFZ. Ubezpieczenie? Jest-super. Zakres? Wszystko-świetnie. Kiedy zabieg? Za cztery lata. I jakoś ludzie sobie dają radę, tu pójdą, tam pójdą, i przeskakują przez kolejkę. Od 90 roku nikt nie chce tego zmienić.

Wystarczyłoby skasować wszelakie “uprawlenia”, jak to jest u informatyków. Sepy, sępy, sempy, ubeki i tym podobne. Kupujesz OC do pomiarów i robisz. Piiiiip, zielony, pip, pozytywny, fakturka albo bez.

Dopóki nie będzie licencji , którą można będzie odebrać możemy zapomnieć o uczciwości. Inwestor nie rozumie słowa bezpieczeństwo tylko ile ma zapłacić za ten papierek i w ten sposób wymusza bylejakość. Moim zdaniem nie powinno być pomiarów rezystancji izolacji bo nie wykonuje ich nikt. Obserwowałem jak się wykonuje pomiary w szpitalu i supermarkecie. Nikt nie zauważył że się coś dzieje.

[quote=“Sylwester, post:7, topic:14922, full:true, full:true”]
Inwestor nie rozumie słowa bezpieczeństwo tylko ile ma zapłacić za ten papierek i w ten sposób wymusza bylejakość.[/quote]
Rozumie doskonale. Inwestor dopłaci 1000 zł za dwie dodatkowe poduszki powietrzne w samochodzie. Tak nauczyli ich dilerzy samochodów i reklamy. We większości samochodów są jednak poduszki nieprzydatne.

My nauczyliśmy, że ta elektryka, to jest proste i właściwie raz zrobione może być zamurowane. A więc tanie.

A kto będzie odbierał licencje? Urząd?

[quote=“Luna.Vulpo, post:9, topic:14922, full:true, full:true”]
A kto będzie odbierał licencje? Urząd?[/quote]
A kto daje uprawnienia sep? Może jeszcze i powiesz, że URE, a nie stowarzyszenie koziej d.py, pastucha i elektryki?

Za onlajn 800 zł?

[quote=“KonradOW, post:10, topic:14922, full:true, full:true”]
A kto daje uprawnienia sep?
[/quote]
Nie ma czegoś takiego jak “uprawnienia SEP”.

Pracowałem w Austrii . Robiłem roboty jak mogłem najlepiej . Nie mogłem uzyskać licencji. Roboty zdawał za mnie Austriak bo był Austriakiem. No Ale on mnie ostrzegał , że muszę robić zgodnie z przepisami normami i sztuką bo jemu zabiorą licencję. Nie spotkałem się w Austrii aby ktoś kto nie jest elektrykiem zdecydował się samodzielnie zrobić kawałek instalacji elektrycznej.

[quote=“Sylwester, post:12, topic:14922, full:true, full:true”]
No Ale on mnie ostrzegał , że muszę robić zgodnie z przepisami normami i sztuką bo jemu zabiorą licencję. Nie spotkałem się w Austrii aby ktoś kto nie jest elektrykiem zdecydował się samodzielnie zrobić kawałek instalacji elektrycznej
[/quote] Ech …marzenie na naszym rodzimym rynku, wtedy mogłyby nawet funkcjonować “uprawnienia”, czy owe licencje dożywotnie - w interesie każdego elektryka byłoby samemu się dokształcać. Może kiedyś do tego dorośniemy , bo póki co u nas same “złote rączki” co widać na tytułowym zdjęciu.

[quote=“Sylwester, post:12, topic:14922, full:true, full:true”] Roboty zdawał za mnie Austriak bo był Austriakiem.[/quote]
Patriota!
No Ale on mnie ostrzegał , że muszę robić zgodnie z przepisami normami i sztuką bo jemu zabiorą licencję. [/quote]
U nas też tak jest. Wschód tanio wykonuje, a pieczątkarz za 300 klepie.
Nie spotkałem się w Austrii aby ktoś kto nie jest elektrykiem zdecydował się samodzielnie zrobić kawałek instalacji elektrycznej.[/quote]
Mają szacunek do wiedzy. [color=#FF0000]Ciach[/color].

[quote=“Luna.Vulpo, post:9, topic:14922, full:true, full:true”]
A kto będzie odbierał licencje? Urząd?
[/quote]
Myślę że ta kwestia to sprawa mnogości różnych “komisji” dawniej był cech i to on niby miał czuwać nad rzetelnością i jak ktoś jakiegoś “partacza” opisał do cechu to się gęsto tłumaczył szczególnie jak miał uczniów z tego co obecnie koledzy w tej materii piszą widać że nie ma nadzoru np. ze strony Nadzoru Budowlanego nad wykonywaniem prac a inwestor no cóż biedniejszy będzie szukał tańszego “elektryka” kosztem jakości nie raz nawet elektryka bez podstaw zawodowych byle umiał wyguglować jak kostkę połączyć aby działało bogatszy inwestor i tak koszty na kogoś przerzuci czy policzy inaczej ich amortyzację

Witam . A ja mam takie oto pytanie . Posiadam uprawnienia E I D plus pracę kontrolne pomiarowe w oby kategoriach . Czy mogę sam sobie wykonać przegląd i pomiary 5 letnie i wystawić protokół dla ubezpieczyciela . Jeśli nie to proszę o konkretny zapis prawny .

Oczywiście, że możesz.

[quote=“Wykidajlo, post:17, topic:14922, full:true, full:true”]
Oczywiście, że możesz.
[/quote]
Oczywiście że nie możesz ponieważ część pomiarów wykonywana jest pod napięciem, a prac pod napięciem nie można wykonywać w pojedynkę.

[quote=“w3501yyyy, post:18, topic:14922, full:true, full:true”]
[quote=“w3501yyyy, post:18, topic:14922, full:true, full:true”]
Oczywiście, że możesz.
[/quote]
Oczywiście że nie możesz ponieważ część pomiarów wykonywana jest pod napięciem, a prac pod napięciem nie można wykonywać w pojedynkę.
[/quote]

Hi

Doprawdy ?

Czy kolega “roninelektryk” mieszka w trafostacji ?

[quote=“Bogdankiz, post:19, topic:14922, full:true, full:true”]

Hi

Doprawdy ?

Czy kolega “roninelektryk” mieszka w trafostacji ?
[/quote]
KAŻDE pomiary prace pod napięciem powinno wykonywać się w co najmniej 2 osoby. Nie ma podziału czy wykonujesz je w domowej rozdzielnicy czy w stacji średniego napięcia.