Czy uziemić punkt rozdziału

Szanowni Koledzy.
Zastanawiam się czy punkt rozdziału PEN na PE-N musi być w każdym przypadku uziemiony?
Mam wymienić instalację elektryczną w mieszkaniu, która znajduje się w bloku w którym jest sieć TNC . Nowa instalacja ma być 3 przewodowa TNS z wyłącznikiem RCD. Zamierzam rozdzielić PEN w rozdzielni licznikowej lub w rozdzielni mieszkaniowej (jest to zależne od Spółdzielni Mieszkaniowej). Czy punkt ten mam uziemić czy nie? Według mnie nie, ale chcę mieć 100% pewność.

Witam Kolegę „Arkan” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Temat ten był omawiany wielokrotnie na forum, proszę poszukać.
Wg mnie nie ma żadnych aktów prawnych nakazujących uziemianie punktu rozdziału PEN na PE i N w mieszkaniach.
Należy tylko pamiętać o MSW (miejscowej szynie wyrównawczej) w łazienkach gdy wykonujemy modernizację instalacji.

Witam!

Należy nie tylko pamiętać o MSW. ale również o tym czy przekrój wlz zezwala nam na rozdzielenie przewodu PEN.
Proponuję przejrzeć temat już przerabiany lecz niestety nie zakończony (jak bywa w większości tematów) http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=8593&highlight=modernizacje

Witam Kolegów.

Myślę,że kolega KSKRAK_Krystyn ma racje pisząc, że nie ma przepisów nakazujących uziemienie punktu podziału przewodu PEN na przewody N i PE. Jest natomiast regulacja nakazująca uziemienie przewodu ochronnego PE. I to może być trudne w opisywanym przypadku.
Także w odniesieniu do łazienek nie dopuszcza sie stosowania nieuziemionych połączeń wyrównawczych jako sposobu ochrony przed dotykiem pośrednim. (PN-IEC 60364 - 7- 701).
pozdrawiam Kolegów