Witam wszystkich, panowie powiedzcie mi prosze jak to jest z uprawnieniami “D” bo doszły mnie słuchy ze są one dożywotnie w przeciewieństwie do “E”
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Witam wszystkich, panowie powiedzcie mi prosze jak to jest z uprawnieniami “D” bo doszły mnie słuchy ze są one dożywotnie w przeciewieństwie do “E”
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Witam Kolegę DIMMU i Kolegów na Forum
Nic podobnego - zarówno E jak i D ponownie są terminowe.
Pozdrawiam
Teodor
a to ciekawe, kolega ma wszystkie uprawnienia bezterminowe
czy ktos jest władny mu zabrać nabyte dokumenty w drodze najnormalniejszych egzaminów?
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Kiedyś napisałem:
Ps.
Cytat ten powstał przy pomocy naszego Kolegi Teodora.
kolego sympatyczny, czy dyplom inżyniera też podlega odnowieniu? może magisterkę kolega obroni kolejny raz? ten zapis unieważniający prawa nabyte tu zaprezentowany urąga prawu we wszystkich krajach świata,
pozdrawiam Karol K.
Witam Szanownych Kolegów na Forum
Pomijając fakt, czy SEJM, SENAT i PREZYDENT RP uchwalając i podpisując ustawę zawierającą przepis o uchyleniu bezterminowo wydanych uprawnień naruszyli czy nie prawa nabyte, to jednak pytania zadawane przez Kolegów świadczą iż po ponad półrocznym terminie obowiązywania tej zmiany do ustawy - nie jest ona znana. A posiadanie uprawnień jakby obliguje do znajomości obowiązujących przepisów.
Z tego można wyciągnąć tylko jeden wniosek - egzaminy powinny być nawet częściej niż co pięć lat - bo jak ich nie będzie - to nikt tym że przepisy i normy się zmieniają nie będzie się interesował.
Od razy napiszę, że osobiście nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, ale wybaczcie Szanowni Koledzy - jeżeli zainteresowani uprawnieniami będą prezentować brak znajomości aktualnych przepisów i norm - to chyba wniosek o potrzebie częstszego sprawdzania kwalifikacjii nasuwa się sam.
Pozdrawiam
Teodor
Witam Kolegów.
Dla potwierdzenia treści wypowiedzi Kolegi Krystyna
Cytat Pomiary SEP mgr inż. Fryderyk Łasak
Wykonywanie pomiarów odbiorczych i okresowych pomiarów ochronnych w instalacjach elektrycznych o napięciu znamionowym do 1 kV
( aktualizacja Sierpień 2005 r )
4. Ustawa z 4 marca 2005r. [15.20] o zmianie ustawy – Prawo energetyczne oraz ustawy – Prawo ochrony środowiska, wprowadziła zmiany do tekstu obowiązującego prawa energetycznego. Zmiana ta przywraca obowiązek sprawdzania co 5 lat kwalifikacji osób zajmujących się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci energetycznych. Wynika stąd konieczność zamieszczania obecnie w świadectwach kwalifikacyjnych terminu ich ważności.
Świadectwa kwalifikacyjne wydawane dotychczas bezterminowo, na podstawie dotychczasowych przepisów, zgodnie z art. 16 nowej ustawy, zachowują moc do dnia 3 maja 2010 r., tj. przez 5 lat od dnia wejścia w życie ustawy wprowadzającej tą nowelizację.
Pozdrawiam
Witam Kolegę „karolk” i wszystkich Kolegów na FORUM.
A może czasami Polacy będą mądrzej myśleć niż inne kraje świata?
Zapewne wielu Kolegów zna osoby na stanowiskach z dyplomami inżyniera lub dra inż. w naszej branży, którzy zapomnieli o swojej wiedzy technicznej a nowych przepisach nie czytali od wielu lat.
Znam duże firmy gdzie główni energetycy nie posiadają uprawnień budowlanych, pełniąc samodzielną funkcję budowlaną i nikt nie ma pojęcia, łącznie z dyrektorem o przepisach.
Kolego Karolu, nie musimy jechać do innych krajów świata, wystarczy nam Polska, gdzie zobaczymy jak zachodnie (niby) SUPER firmy przestrzegają przepisów dot. uprawnień i wykonywania pomiarów w wielu (niby) super marketach.
Dołączę parę moich cytatów z innych wątków:
Gdy idziemy do lekarza to liczymy na to że posiada on odpowiednie wykształcenie, doświadczenie i jest na bieżąco zapoznany z przepisami, lekami i nowymi technologiami w leczeniu. Gdy wynajmiemy firmę do budowy domku jednorodzinnego, to liczymy że firma ta posiada fachowców znających aktualne akty prawne odnośnie budownictwa i zastosuje odpowiednie materiały budowlane. Gdy wysyłamy dzieci autokarem na wycieczkę zagraniczną, to również liczymy na to, że kierowca (kierowcy) nie mieli np. 10 lat przerwy w prowadzaniu pojazdami i na bieżąco są z przepisami drogowymi.
W/w zawody (osoby) biorą na siebie odpowiedzialność m.in. za życie ludzi i zwierząt oraz ochronę mienia prywatnego i publicznego.Proszę zwrócić uwagę, że elektromonter również bierze na siebie dużą odpowiedzialność za wykonaną instalację, wykonane pomiary ochrony p.porażeniowej i p.pożarowej, które to mają zapewnić ochronę życia ludzi i zwierząt oraz obiektów budowlanych.
Wiele osób mówi że „prawo nie powinno działać wstecz” i świadectwa kwalifikacyjne które otrzymali jako bezterminowe nie powinny być zmienione na ważność do 5 lat o daty wejścia w życie zmiany ustawy Prawo Budowlane.
Jednak w tym przypadku nasi ministrowie przyznali się do błędu i czasokres zmienili na w miarę rozsądny. >
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Ja również pisałem o tym że czasokres sprawdzenia kwalifikacji elektromontera powinien wynosić ok. 2 - 3 lat.
A przykładem tego może być to, że kodeksu ruchu drogowego nie czytałem od ponad 10-ciu lat, bo nikt mnie do tego nie zmusza. O zmianach w przepisach ruchu drogowego niekiedy dowiadujemy się w mediach, ale o zmianach w przepisach elektroenergetycznych w mediach nic nie pisze się ani nie mówi.
Witam kolegów na Forum
Kolega Krystyn tak dużo pisze o prawie , normach przepisach i uprawnieniach , że pomyślałem w związku z tym :
Znam duże firmy gdzie główni energetycy nie posiadają uprawnień budowlanych, pełniąc samodzielną funkcję budowlaną i nikt nie ma pojęcia, łącznie z dyrektorem o przepisach.
Czy kolega Krystyn ma UB ?
Bo nie tak dawno pisał :
W ciągu mojej praktyki zawodowej nadzorowałem wykonywanie instalacji w trzech kościołach
Witam Kolegę Pawła (elpapiotrowski) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Myślę, że takie pytania jak również odpowiedzi na forum nie powinny mieć miejsca.
Ale jak już pytanie padło, to powiem że mam „E”, „D” oraz „UB”.
Proszę nie pomylić uprawnień budowlanych „UB” z urzędem bezpieki gdyż z tym urzędem nie miałem i nie mam nic wspólnego.
Witam Kolegów na Forum.
Myślę, że takie pytania jak również odpowiedzi na forum nie powinny mieć miejsca.
Ale jak już pytanie padło, to powiem że mam „E”, „D” oraz „UB”.
Skoro kolega Krystyn tak napisał , to znaczy że jest to prawda.
A pytałem , ponieważ przejrzałem listę członków na :
http://www.piib.org.pl/
i nie znalazłem kolegi.
http://www.piib.org.pl/index.php?id=wyszukaj&SID=42c2e1f3870a07cd98b087a47d2774b1
Mnie się wydawało , że wszyscy z UB są tam zamieszczeni.
Widocznie tak nie jest.