Czy toi możliwe kabel YAKY 4x50 ma w rzeczywistości 4x35

Trafił mi się ostatnio do podłączenia kabel YAKY 4x50 wg opisu na powłoce kabla.
Ale jak sobie biorę mierzę suwmiarką bok kwadratu i obliczam przekrój to mi wychodzi przekrój 35mm2 a nie 50mm2. Co jest grane ?

Witam Kolegę,

Mam pytanko to był kabel YAKY 4x50mm2; . Jakie miał żyły: okrągłe czy sektorowe?

Jeśli okrągłe to nie wiem jak to jest możliwe.
Jeśli jednak sektorowe to oznacza, że sektor jest o średnicy 50mm2; (oznaczenie SE lub SM 50mm2; ) , a po przeforomowaniu na okragło wymiar jest ok. 35mm2; (oznaczenie RE lub RM 35mm2; ).
Takie oznaczenia można również spotkać na końcówkach kablowych.

Pozdrawiam
Łukasz

Witam!

sektor jest o średnicy 50mm2

Czy aby na pewno?

Witam Kolegę kkas12,

Dobrze, że Kolega zwrócił uwagę.
Ale mi wstyd - :slight_smile: .
Poprawiam się chodziło mi o przekrój 50mm2, a nie średnicę.

Przepraszam !!!
Ciesze się, że Koledzy na forum czytają dokładnie wypowiedzi.

Pozdrawiam
Łukasz

Witam

Jeśli jednak sektorowe to oznacza, że sektor jest o średnicy 50mm2; (oznaczenie SE lub SM 50mm2; ) , a po przeforomowaniu na okragło wymiar jest ok. 35mm2; (oznaczenie RE lub RM 35mm2; ).

Po przeformowaniu zmienia się przekrój żyły? Jakim cudem? Ubyło aluminium z kabla?
Pozdrawiam

Aluminum nie ubywa ale jak je sprasujesz to się zmieni przekrój.

Mnie chodzi o rzeczywisty przekrój (bez prasowania i nie jest istotny kształt) do wyznaczenia obciążalności kabla.

Witam.
Moim zdaniem jakikolwiek kształt posiada żyła kabla przekrój jest przekrojem i liczy sie w mm2. Prasowanie, klepanie, struganie itp. zawsze ten przekrój zmienią
Pozdrawiam
Jerzy

Witam kolegów!
Miałem też taki problem lecz z wiekszym przekrojem.
Zwróciłem się do producenta i otrzymałem zapewnienie i pisemne potwierdzenie o rzeczywistym o 1-den stopień przekroju niż na powłoce kabla.Tłumaczą to lepsza jakością aluminium parametrami odpowiadają przekrojowi jak na powłoce zewnętrznej.
Reszte mozna zostawić dla laborantów.
Dla mnie było ważne potwierdzenie producenta na piśmie.

A co mówili na temat obciążalności długotrwałej ?
Wg mnie to jakieś oszustwo, nie bardzo jestem do tego przekonany.

Witam Kolege

Dla czego bok kwadratu ? myslalem ze 4x50 produkowany jest z regoly jako SE, czyli zyla “trojkatna” (chociaz to nie do konca trojkat i trzeba by doliczyc troszke do niego), no ale moze czegos nie wiem ?

Witam!
A co mówili na temat obciążalności długotrwałej ?
Wg mnie to jakieś oszustwo, nie bardzo jestem do tego przekonany

Wytrzymałość i parametry jak na powłoce.
Była to dawna Ożarowska F.K.
7 lub 8 lat wstecz.

Pozdrawiam Jacek.