Czy przyrząd spełniający normy DIN nadaje się do użytku w PL

Witam,
Czy przyrząd Benning ST 750 A, wykonujący badania sprzętu elektrycznego przenośnego oraz medycznego, spełniający niemieckie normy DIN VDE 0701/702, BGV A3, BetrSichV, DIN VDE 0751-1 Typ B, BF, CF, ÖVE/ÖNORM E 8701 i NEN 3140, w ogóle nadaje się do użytku w Polsce - własnie ze względu na niemieckie, a nie Polskie normy.

Pozdrawiam rabkim

Jeśli określony zakres wiedzy technicznej nie jest objęty właściwością Norm Europejskich
ani norm krajowych danego kraju, to za podstawę należy przyjąć normę międzynarodową IEC albo właściwą normę krajową innego kraju.
To fragment z pracy pana Doktora Musiała całość do przeczytania pt.
Pojmowanie przepisów i norm bezpieczeństwa - internet

Czyli co? jest bezużyteczny tak ?

A gdzie to kolega przeczytał .

Może innymi słowami, ponowię swoje proste pytanie, na które oczekiwałem bardzo prostej odpowiedzi. Czy pomiary które wykonam ww. przyrządem będą ważne w Polsce, czy PIP uznaje te normy, tak samo jak Polskie

Oczywiście że tak nie może nie uznać jeśli wykonuje te czynności które są wymagane dla danej aparatury , dochodzi tylko sprawa legalizacji tych przyrządów a to inna para kaloszy.
Ps.Ja używam niemieckiego wskaźnika napięcia Digi Czek też z oznaczeniami norm takowych jak twoje i żadna kontrola a jest ich wiele nie do patrzyła się uchybień tylko instrukcja przydaje się by była po polsku bo to mi sprawdzali.Na forum Elektroda jest taki dział poświęcony sprzętowi medycznemu i serwisantom.

A czy ów przyrządem którego nazwę wymieniłem wyżej, mogę mierzyć spawarki? 1 i 3 fazowe.

Kolego rabkim wybacz ja nie wkraczam w kompetencje tego przyrządu bo nim nawet nie operowałem nigdy ,więc nie udzielę takiej odpowiedzi zająłem się kwestią prawną wykorzystania tego przyrządu w naszym kraju bo oto pytałeś i tyle.

Możesz owym przyrządem mierzyć spawarki, a także wszelkie inne urządzenia elektryczne zarówno 1-fazowe, jak i trzyfazowe .
Wypada jedynie wymienić gniazdo testowe z Schuko na gniazdo typu E, czyli “nasze”
Ten przyrząd jest produkowany w Niemczech na niemiecki rynek, ale w instrukcji miernika jest wykaz spełnianych norm, w tym EN:

1. Geltende Vorschriften
    Messungen/ Prüfungen Prüf und Messeinrichtung
    DIN VDE 0701 – 0702
    DIN EN 62353 (VDE 0751-1)
    (Medizin)
    ÖVE E 8701-1
    (ähnlich VDE 0701 und 0702)
    ÖVE E 8701-2–2
    (ähnlich VDE 0701 und 0702)
    BetrSichV
    TRBS 1201
    TRBS 1203
    BGV A3
    DIN VDE 0404 Teil 1
    DIN VDE 0404 Teil 2
    DIN VDE 0404 Teil 3 (Medizin)
    DIN VDE 0404 Teil 4
    DIN EN 60529 (VDE 0470 Teil 1)
    DIN EN 61010-1 (VDE 0411 Teil 1)
    DIN EN 61010-2-032 (VDE 0411 Teil 2-

DIN EN 61010-031 (VDE 0411 Teil 031)
DIN EN 61326 -1 (VDE 0843 Teil 20-1)
DIN EN 61557-1 (VDE 0413 Teil 1)
DIN EN 61557-2 (VDE 0413 Teil 2)
DIN EN 61557-4 (VDE 0413 Teil 4)

Pozdrawiam, Wiesław

Witam,
aby w Polsce móc przeprowadzać jakiekolwiek pomiary zgodnie z prawem,
należy posiadać do danego przyrządu świadectwo wzorcowania.
Niech Pan poszuka w internecie, który instytut wykona taki dokument.

Całkiem to “innowacyjne” podejście :laughing: :laughing: :laughing:
A tak na poważnie: jakaś podstawa prawna takiego wymogu?
Gdzie to jest zapisane?

Nie żebym się czepiał, co to to nie, ale wiedzieć chciałbym, coby błędu nie popełnić, albo krzywoprzysięstwa… np. używając nowiutkiego miernika prosto ze sklepu, ale bez świadectwa bierzmowania. Och, przepraszam, wzorcowania…

To wymaganie idzie w parze z innym ważnym wymogiem a mianowicie " nakazie wg norm i przepisów uziemiania podziału przewodu PEN"