w przypadku zwarcia lub przeciążenia w jednym obwodzie zadziała jeden moduł ale pociągnie za sobą dwa pozostałe, ale jest na to sposób bo z esa potrójnego można zrobić 3 pojedyńcze ale jest to… nielegalne, więc sposobu nie będę podawał
pozdrawiam
A ja mam pytanie po co?? Jeśli potrzebuje S301 to idę i kupuje S301, potrzebuje S303 to kupuje S303 itd.
Jak na mój gust to dziadowanie!!!
Chyba że jest to wymagane, np. gdy wyłączenie jednego obwodu może powodować uszkodzenie dwóch innych lub gdy jeden obwód nie działa dwa dodatkowe również muszą być wyłączone!!!
-Znałem kiedyś speców, co tak robili i nawet kiedyś świnię mi podłożyli.
To były trudne moich początków czasy, więc wszystko kolesiom przechodziło.
P.S.
-Teraz za swoją robotę sam odpowiadam i “dziadowania” takiego nie uznaję.
Witam wszystkich
Panowie, o czym tu dyskutować. Inwestor lub “wykonawca” miał na stanie akurat taką eSkę i ją zamontował, przekonując siebie lub kogoś tam o genialności wynalazku. Potem na wszelki wypadek spytał się na forum czy mu rozdzielnia nie wyleci w powietrze i po sprawie . Tanio, nowocześnie i ekologicznie (wykorzystanie istniejących materiałów bez zaśmiecania środowiska).
Jerzy
Hehe, to nie zaden inwestor tylko facet ktory ma maly warsztat
i kilka obwodow, sam sobie zaklada instalacje i nawet mu wychodzi,
a pytal sie z ciekawosci, a nie zeby dziadowac.
Prosze bardzo Kolegow o nie dorabianie ideologii :>
Witam wszystkich
Nie wiem kol. Liściasty jaki masz warsztat, ale zakładając np. że jest to warsztat samochodowy, to co byś odpowiedział na pytanie gościa który by się Ciebie pytał czy może do swojego samochodu osobowego założyć bliźniacze koła z ciężarówki ? Przecież tak też można by było jeździć. I nie ma w tym żadnej ideologi .
Jerzy
∑ = nie wiem czy warto rozbierać S303 na pojedyńcze… zbyt wiele zachodu sie z tym wiąże… trzeba rozwiercać nity i powyjmowac szpilki… po za tym, w naszej kochanej ojczyźnie S303 jest droższy od pojedyńczych S-ów… więc nawet ze względów ekonomicznych nie warto..
ja osobiscie jestem przeciwny takim rozwiązaniom, że przy wyzwoleniu jednego obwodu polecą obok dwa…
enjoy
Witam!
Moje zdanie na ten temat jest podobne, jak większości kolegów tutaj. Powinno się unikać tworzenia takich ,wynalazków’‘, bo dla zabezpieczania obwodu 1-fazowego są m.in. ,Es-ki’’ 1-biegunowe, nie są one drogie i po co kombinować, tworzyć nie wiadomo co? Poza tym, jeżeli ,gościuniu’’ zakładający trójbiegunową ,ES-kę’’ dla trzech 1-fazowych obwodów nie pomyśli to może zrobić coś takiego, co kiedyś już widziałem u jednego z moich sąsiadów. Facet w garażu sam założył sobie skrzynkę (taką małą 6-modułową) do której doprowadził przewód zasilający 3x2,5mm kwadrat. W tej skrzyneczce założył właśnie S303 i z niego poprowadził sobie trzy obwody 1-fazowe, z każdego bieguna po jednym. Na jednym obwodzie ,wisiała’’ pilarka ukosowa ok. 2kW, do drugiej m. in. przyłączał grzejnik elektryczny, którym dogrzewał się jak coś grzebał w garażu. Dom stary, instalacja też stareńka z jednym zabezpieczeniem na cały dom (automat B16 wkręcany w gniazdo bezpiecznikowe), gniazdo złączowe na strychu z wkładką bezpiecznikową 20A. Jak włączał grzejnik i coś jeszcze w garażu, to ,leciał’’ automat w domu. Gość (nieelektryk) zastanawiał się dlaczego (bo przecież powinna działać wg niego ,Es-ka’’ w garażu)? Pewnie automat ,niedobry’‘? Elektryk policzyłby, że 2kW pilarka + 2kW grzejnik to już powyżej prądu znamionowego automatu, a do tego odbiorniki w domu? ,Es-ka’’ w garażu nie zadziała, bo niby dlaczego? Gorzej gdyby ,gościuniu’’ albo inny jakiś domownik wpadł na pomysł,naprawienia’’ automatu przez wkręcenie zamiast niego wkładki np. 25A. To taki tylko przykład z życia wzięty. Oszczędność na takich rzeczach jak kilka wyłączników instalacyjnych jest bez sensu, najczęściej na piwo w tygodniu wydaje taki ,oszczędzający’’ więcej niż zaoszczędzi na wyłączniku.