Witam.
Pytanie dość trywialne ale potrzebuję potwierdzenia.
Wymieniono u moich rodziców w mieszkaniu instalację,teraz mamy w domu troszkę miedzi więc cena mieszkania od razu rośnie
Niestety nie cała instalacja jest wymieniona ale obwód o którym będzie mowa jest miedziany.
Instalacja w bloku moich rodziców to typowa instalacja TN-C
Jest jeden główny bezpiecznik czyli do mieszkania podciagnięta jest jedna faza, która rozdzielona jest na 3 “podlinie”
ubikacja + oświetlenie + Pokój
Kuchnia + pokój i przedpokój + reszta oświetlenia
nieużywana linia która była do ogrzewania elektrycznego w piecu kaflowym
Mój ojciec uparł się, że chce podłączyć piekarnik elektryczny pod linię nr 2, czyli nie chce nic zmieniać tylko zwyczajnie wykorzystać gniazdko w kuchni do podłączenia tego piekarnika. Maxymalna moc jaką piekarnik może obciążyć linie to 2500 W.
Moje pytanie brzmi, czy standardowy kabel 1,5 mm2 jaki jest używany w tej linii w kuchni będzie w stanie udźwignąć obciążenie tego piekarnika, lodówki(około 0,5 KW lub góra 1 KW), mikrofalówki(1150 W) i jakiegoś miksera. Zakładam że taka konfiguracja będzie częsta w mieszkaniu moich rodziców?
Wiem, że mając jedną wolną linię należałoby się pod nią podłączyć z tym piekarnikiem, ale z moim ojcem ciężko się w tych sprawach dogadać.
Proszę również powiedzieć czy jeśli w tym układnie włączy się wszystkie te urządzenia to podłączone oświetlenie będzie mówiło o włączeniu np mikrofalówki czy piekarnika (mrógnięcie światła)?
Czy jeśli bezpiecznik będzie za słaby i będzie wywalał to użycie bezpiecznika mocniejszego będzie dobrym rozwiązaniem, pytam bo dotychczasowe bezpieczniki były obliczane na starą aluminiową instalację a teraz 1,5 mm2 to inne realia, innymi słowy jaki największy bezpiecznik można dać na linię z kablem 1,5 mm2 ?
Pytanie z innej beczki:
Czy jeśli jest celowo założona S-ka w pomieszczeniu gdzie nie można podłączyć żadnego większego odbioru (np nawet wiertarki) bo S-ka od razu rozłącza obwód, to czy jeśli skleimy S-kę klejem super_glue i będziemy używali 5 wiertarek (obwód się nie rozłączy bo zabezpieczenie nie może wyskoczyć bo jest sklejone) to zabezpieczenie po jakimś czasie się spali, czy będzie jakiś inny efekt, zakładamy że kabel jest gruby i nie ma opcji żeby te 5 wiertarek go obciążyło tak żeby się coś z tym kablem stało, chodzi mi tylko czy stanie się coś z zabezpieczeniem, czy rozłączy układ z powodu przepalenia, spalenia, stopienia itp?
Z Poważaniem: Macias
Widzęże panowie mają dobry humor, ale jak ktoś potrzebuje pomocy to fajnie by było odpowiedzieć, bo po to jest przecież forum, zaśmiecanie bzdetnymi wstawkami jak podejrzewam jest niepożądane.
Ale do rzeczy.
User garcia27 napisał:
Post prima aprilisowy - bo co innego może być. Dobry kawałek o sklejeniu eski klejem
To najzwyklejsze pytanie na które warto odpowiedzieć. Gdyby to był żart napisałbym o tym !!!
User Wicher napisał:
Z tym klejem to naprawdę świetny pomysł… zapamietam sobie na przyszlosć moze kiedys wykorzystam > > hehehe…
Tutaj nie do końca odczytałem intencje, ale buźka mówi mi że nie była to szydera, ale odpowiedzi nie uzyskałem !
User Marcus napisał:
A w jakim języku światło będzie mówiło o włączeniu np. mikrofalówki czy piekarnika (deutsch, english, russkij jazyk)? Czy tylko będzie to ,mróganie’'?
Tak kolego Marcus, popełniłem ort. mruganie pisze się przez u ale nie wydaje mi się, że o to chodziło.
Widać, że pojęcie metafora nie jest tutaj znana, więc wyjaśnię. Chodziło mi o to czy na przewodach o w/w przekroju po włączeniu piekarnika lub mikrofalówki spadek napięcia spowoduje efekt przygaśnięcia światła. Co do tego języka to odpowiedź śmieszna ale również nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Więc powyższe posty uważam za nieprzydatne i czekam na konkretną odpowiedź.
Kolego „Macias2002” jeżeli to nie były pytania na prima aprilis to odpowiem tak;
jeżeli była wymieniana instalacja to powinna zostac wykonana według nowych przepisów. Do kuchni, oraz łazienki doprowadza się oddzielne obwody, a nawet po dwa. Jeżeli jest to przewód miedziny YDYpżo 3x1,5 ułożony pod tynkiem to można jego obciążyć max do 19,5A co daje maksymalne zabezpieczenie wyłącznikiem instalacyjnym S301 16A. Jednak przypuszczając że przewód ułożony jest w grupie z innymi przewodami to obciążalności jego spada i należy zainstalować wyłącznik instalacyjny max S301 10A.
Co do sklejenia E-ski to nie wiem co kolega ma zamiar skleić. Jeżeli sklei kolega styki w środku to spaleniu ulegnie instalacja w mieszkaniu. Jeżeli sklei kolega element manewrowy do załączania e-ski to nic to nie da, bo mechanizm jest tak skonstruowany, że przytrzymanie jego podczas przepływu prądu większego od znamionowego prądu e-ski lub prądu zwarciowego spowoduje jej zadziałanie i tym samym zabezpieczy instalacje od spalenia.
Witam.
Właśnie o taka super odpowiedz mi chodziło, dziękuję
Czyli jeśli chodzi o ta S-kę to teza postawiona była odnośnie sklejenia (lub przytrzymywania) elementu menewrowego, czyli jeśli S-ka zostanie sklejona lub przytrzymana i popłynie prąd większy od znamionowego prądu s-ki to efektem będzie ciągłe rozłączanie styków czyli potoczne “strzelania” S-ki i obwód będzie rozłączany i załączany tak że nie da się wiercić, czy dobrze rozumuję?
Wyłącznik nadmiarowy sam się nie włączy, żadne przytrzymywania , sklejania czy inne czary nie pomogą, dźwignia musi wrócić na dół poczym ponownie musi zostac załączona.
witam
ale ci co twoim rodzicom robili nowa instalacje to spieprzyli robote
nowa instalacja a oswietlenie i gniazda na wspolnych obwodach ale kupa hehehe