Ja w 2004 roku utworzyłem wątek: http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=5960
Jeżeli zapis który na scanie zaznaczyłem na czerwono jest prawdą, to ustawy pośrednio określają normy jako obowiązkowe.
Jeszcze jedna prośba gdyby Kolega mógł mi/nam wyjaśnić
“Czym różnią się normy przywołane od nieprzywołanych?”
artykuł w ateście pochodzi z 2002 roku, kiedy było jeszcze niezłe zamieszanie w poglądach
W przytoczonych dalej linkach “mojej roboty” jest zestawienie norm przywołanych w załączniku do rozporządzenia, natomiast tytuł i link do dyskusji pochodzą od admina.
Istotnie - nie protestowałem przeciw temu tytułowi , gdyż uważam że i tak większość uczestników procesu budowlanego nie jest w stanie wprowadzić własnych lepszych rozwiązań to czy dobrowolnie czy mniej dobrowolnie muszą skorzystać z aktualnego dorobku zawartego w normach.
Jak wspomniałem w poprzedniej wypowiedzi - geniusze stanowią wyjątek, ale jest też inny powód - za nowe rozwiązania ktoś musiałby zapłacić- a że do płacenia nie ma chętnych - to będą zastosowane znane standardy.
3.Obszernie na temat przywoływania norm napisano sporo w czasopiśmie NORMALIZACJA nr 6/2005 i nr 7/2005. Mam te artykuły zeskanowane, więc prześlę je Koledze na priv.
Obiecuję także przesłać je innym zainteresowanym Kolegom.
Od ukazania się Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 7 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. 2004 r, poz. 1156). zaszło wiele zmian, wprowadzone zostały nowe - dotychczas nie istniejące arkusze.
Gdyby potraktować że zamieszczony tam wykaz jest obowiązkowy - nie można by było stosować wydań nowszych nie mówiąc już o tych arkuszach których wtedy nie było.
Wydaje mi się iż nie było intencją ówczesnego Ministra Infrastruktury aby hamować postęp , a tak niechcący mogłoby się stać.
Wiele z tych nowych norm, jak między innymi
PN-HD 384.6.61 S2:2006 (U)
Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych – Część 6-61: Sprawdzanie – Sprawdzanie odbiorcze
Wprowadza: HD 384.6.61 S2:2003 [IDT]
jest wydanych w języku angielskim. Czy miałoby to oznaczać, że ci którzy potrafią to przeczytać nie mogliby zastosować ?
Witam Kolegę Teodora oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Dziękuję za odpowiedź i materiały na priva.
Robi się już jaśniej w tym temacie.
Ja wiedziałem co Kolega miał na myśli, czyli „przywołane”, nie mniej jednak przepraszam i zwracam honor.
To wszystko wina Admina, Kolegi Jacka, który sam sobie powinien przydzielić punkt „zawinił”.