Czy można stosować złączki typu Wago w obwodach gniazd?

Czy jest jakiś przepis co do stosowania połączeń typu wago w puszkach łączeniowych w obwodach gniazd 230v pierwszy raz spotykam się z tym połączeniem w obwodach gniazd i wydaje mi się że nie powinno się stosować takiego połączenia w obwodach gniazd no może w oświetleniu jest to dozwolone nie wiem i dlatego proszę o jakieś informacje na ten temat

Kolega bez zakazów i nakazów nie potrafi samodzielnie funkcjonować?

Jakim zapisem się kolega kieruje, że zimą nosi czapkę i cieplejsze okrycie a latem nie?

opinie na temat stosowania połączenia wago są mocno podzielone i raczej przważają negatywne dlatego ciekaw jestem co na to mówią przepisy widać że mało na ten temat czytałeś kolego.

Z całym szacunkiem Stasiu.
Ja nie dowalam.
Ja pytam.

A Ty szanowny autorze wątku najpierw naucz się zaczynać zdanie dużą literą a później uruchom wyszukiwarkę i znajdź interesujące Cię wypowiedzi.
Zapewniam, że każdy niezależnie od opcji jaką w tej kwestii reprezentuje znajdzie tam opinie popierające jego akurat punkt widzenia.

Więc troszkę inwencji własnej a mniej “dyskusji o dupie Maryny”.

Producenci badają swoje produkty, uzyskują na nie aprobaty techniczne, certyfikaty itd. Dotyczy to również złączek. Oczywiście są one z biegiem lat udoskonalane. Producent podaje maksymalne obciążenie dla danego typu i w normalnej eksploatacji nic nie powinno się złego wydarzyć. A w temacie złączek wago, jak się spotka trzech polskich elektryków, to będą cztery zdania.

Sam byłem ciekawy, czym różnią się złączki różnych producentów, i zrobiłem sekcję trzem typom złączek, trzech różnych producentów. Otóż stwierdziłem, że oprócz ceny, to raczej się nie różnią na pierwszy rzut oka. Parametrów oczywiście nie badałem…

P.S.

WAGO, to jest firma, a nie złączka, tak samo jak nie każdy but sportowy, to Adidas, szlifierka kątowa to nie Bosh, lub Diax, a samochód terenowy, nie każdy to Jeep…

A propos tematu… złączek

Jakiś czas temu byłem na szkoleniu organizowanym przez WAGO.
Przeprowadzono tam (w ich firmowym jeżdżącym laboratorium) test - jak zachowa się złączka tego producenta po podaniu, jak dobrze pamiętam 150 A.

Test wyglądał następująco - dwa przewody - chyba 1,5 mm kw. połączone złączką WAGO i po podaniu w/w natężenia prądu izolacja przewodów stopiła się; izolacja złączki WAGO stopiła się - ale ich zatrzask harpunowy - z mocnym połączaniem drutu - pozostał nienaruszony!

To rozwiało moje wątpliwości dot. stosowania wspomnianych złączek.

Jak długo trwał test?

Robiłeś sekcję i nie zauważyłeś różnic - bo kształt bebechów złączki jest zbliżony.

Chińskie podróby mają podobny kształt, ale PARAMETRY już nie! - sporo takich złączek wymieniałem (złączka na 2.5mm2, zabezpieczenie B16A, przewody 2.5mm2, obwód gniazd) - co innego producent deklaruje, a co innego to wytrzyma w dłuższym okresie czasu. Złączki były tak spalone, że trzeba je było wycinać wraz z kilkoma centymetrami przewodu - na ile starczy przewodów w puszce (wygrzane końcówki żył nie nadają się do powtórnego zaizolowania koszulkami termokurczliwymi bo i tak materiał żyły jest przegrzany i ma inną strukturę - i w żadnym zacisku już nie będzie się dobrze trzymał)

W nowej instalacji oryginalne WAGO jeszcze ujdzie, chińskie podróbki z marketu sobie daruj (no chyba że masz czas co chwilę na reklamacje jeździć).

Chinole mają byle jakie materiały, często części które w oryginale są miedziane - w podróbie są stalowe miedziowane, jakość sprężyny też pozostawia wiele do życzenia (o ile w ogóle można to sprężyną nazwać!). I na każdym takim g… jest naklejone nic nie znaczące CE którym można sobie podetrzeć tyłek bo nikt tego nie egzekwuje, a to że odpowiada za chionola importer to jest czysta fikcja (jak by były rzetelne kontrole np. w marketach to codziennie z każdego marketu musieli by wycofać kilkadziesiąt ton badziewia które nie spełnia jakiejkolwiek normy czy nawet jest zrobione niezgodnie z elementarną wiedzą techniczną! (np złączka podobna do WAGO, która ma “sprężynę” z stali pochodzącej z przetopu przypadkowego złomu, a część stykową ma stalową pokolorowaną czymś miedziopodobnym, czy przedłużacz, który ma gniazdo i wtyk z stykiem ochronnym, żyły robocze maja przekrój ok. 0.35mm2, a żyła PE to 3 (TRZY!) druciki o średnicy 0.2mm)

KUPUJĄC CHIŃSZCZYZNĘ KUPUJESZ BEZROBOCIE BIEDĘ I NĘDZĘ!

krawczyk2507 i otrzymałeś dość rozwodnioną odpowiedż na swoje pytanie. Czyli jak chcesz to stosuj.

bardzo dziękuje szanownym kolegą za wyczerpujące odpowiedzi już wiem jak postąpić i co myśleć o tym połączeniu

Witam Szanowne Grono. Ja osobiście nie używam złączek typu VAGO ponieważ są problemy oraz kłopoty aby dołączyć kolejny przewód . W zwykłej złączce typu listwa z 12-toma zaciskami nie stanowi to problemu a w połączeniu VAGO jest to trochę problematyczne bo jest problem jak chcemy do VAGO 2,5 mm dołączyć np przewód 1,5 mm Moim zdaniem nic nie zastąpi zacisku śrubowego Pozdrawiam

Witam

w Vago być może się nie da - w Wago owszem.

Pozdrawiam.

Witam
Jeżeli ktoś robił instalacje i rozdzielnie na oryginalnych elementach firmy WAGO, problemów zapewne nie miał.
Problemy mają ci, którzy wszystkie szybkozłączki jakie wpadną im w rękę nazywają WAGO.

STANCA

Co nie jest równoznaczne z tym, że inne są złe.
Prawdę mówiąc, to nie miałem nigdy z żadnymi tego typu złączkami problemów, a zużyłem ich już też kilka wiaderek.
Oczywiście zdarzają się jakieś pojedyncze przypadki upalenia złączki, ale z moich doświadczeń wynika, że są one raczej jednostkowe, i nie koniecznie winna jest temu sama złączka.
Mowa oczywiście o złączkach renomowanych firm, które są tańsze niż WAGO, ale przyznać należy pozycję lidera w tej dziedzinie, właśnie firmie WAGO

Wago z serii 221 rozwiązuje wszystkie problemy, można podłączać przewody o różnych średnicach, linka czy drut bez znaczenia.
Myślę że cena i tak jest smieszna do wygody i oszczędności czasu

[quote=“marekp59, post:11, topic:10730, full:true, full:true”]
zwykłej złączce typu listwa z 12-toma zaciskami nie stanowi to problemu a w połączeniu VAGO jest to trochę problematyczne bo jest problem jak chcemy do VAGO 2,5 mm dołączyć np przewód 1,5 mm Moim zdaniem nic nie zastąpi zacisku śrubowego Pozdrawiam
[/quote]

Jaki jest kolego problem jak złaczka wago jest przystosowana do przewodu 0.5-2.5mm2 wiec jesli mamy przykladowo 2 pinową to w jeden pin można dac przewód 2.5mm2 a w drugi pin 1 mm2 i niczemu to nie będzie przeszkadzać. :smiley: