Częstotliwość sygnału a jego zasięg

Witam :grin:
Próbuje zrozumieć pewne zagadnienia z częstotliwości. Mam takie pytanie, które stwierdzenie jest prawdziwe:

• “Generalnie im niższa częstotliwość tym lepszy zasięg bo lepsza jest propagacja (czyli rozprzestrzenianie) w powietrzu. Z kolei częstotliwości wyższe są bardziej podatne na tłumienie w powietrzu.”

czy

• “Należy pamiętać, że im wyższa częstotliwość, tym mniejsza podatność sygnału na zakłócenia oraz mniejszy zasięg.”

Następnie, czy jeżeli np. stacja radiowa nadaję na określonej częstotliwości to jesteśmy w stanie obliczyć jaki będzie zasięg danej częstotliwości w metrach/kilometrach?

Mam jeszcze kilka innych pytań, które będą zależeć od odpowiedzi na powyższe pytania😉

Liczę na pomoc i dziękuję z góry za odpowiedzi!

Nie wiem skąd te stwierdzenia, ale obydwa są takie “ni w pięć, ni w dziewięć”. Najlepiej kupić sobie książkę, np. “ABC Krótkofalowca” Słomczyńskiego. Tam jest ładnie opisana zasada propagacji i inne zagadnienia związane z pytaniem.

Nie to forum przede wszystkim. Propagacja fal radiowych jest bardziej skomplikowana by móc ją opisać w kilku zdaniach. Polecam fachową lekturę. Tam naprawdę znajdziesz odpowiedzi na pytania i rozwiejesz swoje wątpliwości. Pełno materiałów jest w internecie. Google nie boli.

Polski Zwiazek Krotkofalowcow idostepnia te ksiazke:

https://pzk.org.pl/download.php?action=subcat&id=63