Witam!
Naprawdę nie masz za co kolego przepraszać. To jest forum na którym każdy może napisać o swych wątpliwościach czy przemyśleniach. Wszystko można przedyskutować. Ja podobnie jak Ty przedstawiłem swój punkt widzenia.
Witam!
Naprawdę nie masz za co kolego przepraszać. To jest forum na którym każdy może napisać o swych wątpliwościach czy przemyśleniach. Wszystko można przedyskutować. Ja podobnie jak Ty przedstawiłem swój punkt widzenia.
Popieram kolegę Darka M i zgadzam się z jego opinia co do wartości rezystancji uziemienia. Dla przykładu podam że w rejonach skalistych trudno nawet uzyskac 200
Witam
Widzę, że trochę czasu upłynęło od ostatniego postu. Myślę, że było to spowodowane potrzebą zapoznania się z nowymi normami.
Mam teraz pytanie to inspektorów i rzeczoznawców. Czy zaakceptują panowie protokoły z pomiarów rezystancji uziemienia urządzenia piorunochronnego z wynikami na poziomie np 80 ohm?
Pozdrawiam
Michał K
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Jeśli chodzi o mnie, to NIGDY.
Więc kolego KSKRAK_Krystyn CAŁKOWICIE odrzucasz założenia i zalecenia nowej normy związanej z tematem (uziemień)?!?
Witam Kolegę „berger1” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Jeśli chodzi o moją wiedzę, to rezystancji uziemienia urządzenia piorunochronnego >= 80 numer owej nowej normy i pkt. gdzie tak pisze, to może dalsza dyskusja będzie jaśniejsza.
PN-IEC 61024-1:2001
Tytuł: Ochrona odgromowa obiektów budowlanych - Zasady ogólne
Rysunek 2. - Minimalna długość l1 uziomu zgodnie z poziomami ochrony (patrz p. 2.3.2. i p. 2.3.3).
Dla poziomów II do IV l1 jest niezależne od rezystywności gruntu.
Jest jeszcze bogaty komentarz PN-IEC 61024-2 do ww normy.
Witam Kolegę „berger1” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Na temat tej normy już była dyskusja na forum.
Kolego „berger1”, zastanówmy się jak wykonać pomiary okresowe za 5 lat i jakie mają być minimalne rezystancję lub co będzie z pomiarami za 20 lat gdy bednarka w ziemi zgnije?
Witam
Żałuję, że nie posiadam praktycznego poradnika projektowania o nr PN-IEC 61024-1-2:2001 więc spróbuję przytoczyć zalecenia tej normy z pamięci. Jeśli się pomylę to proszę o poprawienie mnie. Wg ww. poradnika zaleca sie wykonanie pomiaru rezystancji uziemienia urządzenia piorunochronnego po wykonaniu go, jednoczesnie nie podaje się maksymalnych wartości tej wielkości. Następnie wspomina sie, że należy wykonywać okresowe pomiary i jedynie porównywać je z wcześniejszymi wartościami, czy nie nastąpiło radykalne pogorszenie rezystancji. Nie definiuje się również co oznacza “radykalne pogorszenie”. Tak więc można wnioskować, że bezwzględna wartość rezystancji uziemienia ma drugorzędne znaczenie. Ciekawy jestem, co kolega myśli o takiej interpretacji.
Pozdrawiam
Michał K