CPR-ka w budownictwie wielkopłytowym

Witam kolegów !

Ostatnio miałem okazję zrobić zdjęcie “Centralnej puszki rozdzielczej” w budownictwie wielkopłytowym. Chciałem się nim podzielić z kolegami elektrykami - tak oto wygląda większość instalacji w moim mieście - myślę że zainteresuje to młodych elektryków którzy jeszcze się z tego typu rozwiązaniem nie spotkali.

Dodam, że blok ten budowano na początku lat 70-tych, zdjęcie zrobiłem w takim stanie jak zastałem. Całość została przeze mnie zastąpiona nieco nowszym rozwiązaniem…przedstawionym na poniższym zdjęciu. Całość zostanie zabudowana panelami.

Konrad

Witam Kolegę Konrada i wszystkich Kolegów na FORUM.

Bardzo ładne zdjęcie CPR-u. Pamiętam te czasy, wiele takich naprawiałem, zardzewiałe śruby, utlenione przewody Al. Miały one jednak jedną zaletę, gdy się coś upalało, to w całym mieszkaniu śmierdziało.

Odnośnie nowej skrzynki, to jeżeli to wykonywał ktoś obcy to niepotrzebnie skrzynka 12p. wystarczyłaby 6p.
Jeżeli Kolega sam to robił to nie ma tematu. Druga sprawa, obojętnie kto to robił to zainstalowałbym już RCD do obwodu do łazienki.

Zakrył dziury :laughing:

A przewód ochronny ?
pozdrawiam

Witam Kolegę " stachu_k " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Odpowiedź w temacie:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=5655

Witam!
Dobra robota!
Popieram każdą modernizację, bo jest to mały krok naprzód.
Sam zrobiłem kilka takich modernizacji, czego dowód (z przed dwóch lat) załączam.

Nową skrzynkę robiłem osobiście. Co do wielkości to okazała się w sam raz (wielkości mogą być różne w zależności od mieszkania M-2 do M-6, czyli od ilości punktów oświetleniowych). Dla niewtajemniczonych do każdego pojedynczego punktu świetlnego z sufitu idzie jeden podwójny przewód (biegnie sobie w podłodze u sąsiada) a od dołu, do wyłączników , po naszej podłodze idzie podobny przewód, a więc w skrzynce robią się nam 3 połączenia (L, N i L z wyłącznika). Dodatkowym dyskomfortem są przewody Al (małe możliwości manewrowania w skrzynce). Co do przewodu PE zgadzam się z tym, że przydałby się do łazienki, ale trzeba tu zaznaczyć, że są to mieszkania z płyty, bez tynku a więc pozostają korytka. Za wszelkie uwagi i sugestie bardzo dziękuję. Jestem młodym elektrykiem i na pewno się przydadzą. Pozdrawiam. Konrad.