Co wybrać Briscada, IntelliCada czy może AutoCada

Witam!!

Mam zamiar zakupić program do projektowania schematów instalacji elektrycznych i nie bardzo wiem, który program wybrać.
Proszę o obiektywne opinie!!!

Witam,

Po pierwsze warto się kierować “otoczeniem” projektowania. Jeżeli będzie Pan pracował na podkładach od projektantów innych branż to może być kreterium. Znam poważne biura, które przygotowują projekty na programach egzotycznych, ponieważ takie sa wymagania z innych pracowni.

Tak dla uproszczenie proponuję podzielić programy na dwie grupy:

1. Programy dla których rysunek to zbiór kresek oraz bloków, oraz
  2. Programy dla których rysunek jest Schematem Elektrycznym z wieloma funkcjami kontroli obwodów. Przykładowa funkcja to pomoc w tworzeniu schematów montażowych na podstawie schematu ideowego, itp…

Następnie określić jakiego narzędzia Pan potrzebuje.

Z wymienonych programów - tak nieobiektywnie :slight_smile: - proponuję rozważyć zakup BricsCADa. Warto również zwrócić uwagę na SEE Building LT.

Dodam tylko - Bricscad = Intellicad → http://bricscadpolska.pl. Zarówno intellicad jak i acad służą do obróbki plików dwg. Są również programy specjalistyczne do tworzenia schematów, o których pisał kolega Energotools.

Pozdrawiam,
Michał

Witam!
Dziekuję za cenne wskazówki.
Reasumując, projektując będę zazwyczaj korzystał z podkładów w formacie dwg, choć czasami będę zmuszony sam wykonać podkład achitektoniczny więc program powinien być dość uniwersalny tzn. powinien pozwalać na odczyt podkładu z pliku dwg i na nim nanosić schemat instalacji oraz pozwalać na w miarę proste wykonanie samemu podkładu.
A co sądzicie o programie Arcadia+IntelliCad (Intersoftu)???, program wydaje się być dość wszechstronny, dodając do niego nakładkę CP system (dla elektryka), powinien spełnić moje oczekiwania.

Pozdrawiam
Artur

Witam
Pomyłka w wysyłaniu poprzedniej wiadomości (?)
Arcadia+IntelliCad (Intersoftu) sprawuje się super.
Nie ma problemu z otwieraniem plików z różnych wersji ACada itp.
Przystępna cena. Gorzej z nakładką CP system gdyż firma, która go wykonuje
żąda sobie moim zdaniem za dużo za aktualizacje. Czasem lepiej kupić nową nakładkę bo jest promocja a stały klient “buli” za aktualizację bo ma już poprzednią wersję.
IntelliCada używam od trzech lat
Pozdrawiam

InteliCad i Brisccad to takie same programy
ja pracuję na Brisccadzie V7 jest całkiem ok.
jest trochę wolniejszy od AutoCada szczególnie jeśli chodzi o duże pliki
słabo się sprawdza z podkładami rastrowymi.Podkłady rastrowe znacznie zmieszają prędkość programu.