Mam pytanie do Kolegów na forum odnośnie zawartości projektu budowlanego. Wiadomo, że projekt wykonawczy musi zawierać wszystkie informacje potrzebne do budowy obiektu takie jak zestawienia, lokalizacje schematy montażowe.
Jednak jak podzielić zakres na projekt budowlany (do pozwolenia na budowę) i na wykonawczy.
Czy w projekcie budowlanym wystarczy opis rozwiązań i schematy jednokreskowe?
Rozporządzenie MSWiA z 3.11.98 nie jest zbyt jasne w branży elektrycznej i automatyki.
Proszę rozważyć na przykładzie np. budynku, w którym pracuje przy komputerach 10 osób oraz stacji pomp.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Witam kolege.
Niedawno mialem swoista “tresure” przez jedno ze starostw w woj. malopolskim, w tym temacie. Powiem w skrocie, bo temat jest szeroki i zalezy od urzednikow, czego wymagaja przy P.T budowlanym, a czego wrecz nie chca. Niektorzy po prostu nie chca szczegolowych rozwiazan tchn. branzowych–no ale, jest jeszcze cos takiego jak-“Informacja bezpieczenstwa i ochrony zdrowia…” w zaleznosci od przeznaczenia obiektu itp. Proponuje, dokladnie poczytac nowe prawo budowlane, ale szczegolnie polecam Rozporzadzenie Min. Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r w sprawie szczegolowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz.U.nr 120, poz.1133). Po mojej “tresurze” proponuje do sprawy podejsc tak ja to zrobilem i dopiero mam spokoj—Zgodnie z tym rozporzadzeniem, punkt po punkcie opracowac projekt i najwyzej w danym punkcie pisac - “nie dotyczy”. Co do wymaganej lub nie, informacji bezpieczenstwa i ochrony zdrowia tza. Bioz, proponuje dokladnie poczytac znow rozp. Min. j/w z dnia 23 czerwiec 2003 r (Dz.U.nr 120 poz 1126).
Powodzenia, jak sie trfi “sluzbowe” starostwo to skladam kondolencje juz teraz–ha ha ha, pozdrawiam.
Stanislaw.
Dzięki Toyota. Ten BIOZ ma zrobić kierownik budowy. A to nowe rozporządzenie naszego ministra Mareczka P. niewiele się różni od starego. Napisz mi czy dawałeś schematy jednokreskowe z danymi odbiorów i dobranymi zabezpieczeniami oraz wykaz aparatury.
Chyba że robiłeś od razu wykonawczy. Ja niestety mam za mało czasu na wykonawcze dlatego obcinam zakres jak mogo do pozwolenia na budowę.
Mam nadzieję że z moim urzędem nie “wtopię”.
Dzięki.
Witam Kolege.
Moim zdaniem, jezeli to jest szeroki zakres instalacji budynku, to bez projektu wykonawczego sie nie obejdzie. Uwazam ze schematy jednokreskowe sa wystarczajace do pozwolenia na budowe, ale czy “przejdzie” sprawa np. bez tras instalacji w budynku, lokalizacji rozdzielnic, ich wymiarow, typow, itp. to nie bylbym taki pewny. Odnosnie Bioz-owszem, kierownik budowy ma zrobic PLAN BIOZ, ale na podstawie zalaczonej do projektu budowlanego-OPINI BIOZ, a to juz robi projektant. Projektant jakgdyby musi wczesniej zakwalifikowac roboty i sposob ich wykonywania pod katem bioz, bo inaczej nie da rady. W tym rozporzadzeniu kierownika budowy obowiazuje pkt. od 3.1. a projektanta cale rozporzadzenie, gdyz paragraf 6. okresla jakie roboty zakwalifikowane sa do szczegolnie niebezpiecznych. Cala ta sytuacja jest nieciekawa, podobnie jak np. grupy geotechniczne gruntu przy posadowieniu zerdzi energetycznej, gdzie np. > niz 2 mb. juz nie jest I grupa geotechniczna i znow–jak sie znajdzie nawiedzony urzednik, to zarzadac moze badania geologicznego gruntu. Tak wogole rowniez moim zdaniem, obiekty liniowe sa bardzo “po macoszemu” potraktowane w tym prawie budowlanym i rozporzadzeniach, dlatego urzednicy dla swietego spokoju wszystko to wrzucaja do jednego worka razem z wymogami dla architektury budynkow, myla np. Warunki Przylaczenia wydane przez energetyke z Warunkami Technicznymi dla budowli o ktorych mowa w w Prawie Budowlanym i Rozporzadzeniach. Nie przejmuj sie, zaobserwuj nastawienie urzednikow, i nie ma rady, trzeba im dac to co im dasz, a oni i tak moga sie upomniec o reszte, ich zdaniem potrzebna. Tylko ze czas ucieka. Metoda urzednikow jest prosta–pismo do elokwenta i znow maja od nowa czas na rozpatrywanie ustawowe wniosku. Nie wiem jeszcze jak wyglada sprawa z prawem do dysponowania nieruchomoscia, itp. upowaznieniami i ich wiarygodnoscia itp. Niektorzy chca nawet potwierdzen notarialnych, jednym slowem kolorowy zawrot glowy. Najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to ze—kazde starostwo interpretuje te sprawy inaczej, inne ma wymagania. Ja teraz skladalem wnioski do trzech starostw w naszym wojewodztwie to myslalem ze przyslowiowego kota dostane. A mialo byc tak pieknie, uproszczone mialy byc procedury poprzez nowelizacje prawa budowlanego. Pozdrawiam, zycze cierpliwosci i na wszelki wypadek radze robic rozeznanie jak jest w innych starostwach aby nie tracic znow czasu–to co u jednych jest dobrze, u innych nie wystarczajace, albo ma byc inaczej, albo wrecz podobno jest ZLE.
To już coś mam. O tym BIOZ to nie wiedziałem.
Projekt wykonawczy oczywiście będzie zawierał lokalizacje rozdzielnic itd. ale chodziło mi właśnie o pozwolenie na budowę.
Z tego co czytałem o nowym prawie budowlanym to nie trzeba już aktów notarialnych ani wypisów z ksiąg wieczystych a wystarczy oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością pod groźbą odpowiedzialności karnej. Nie jestem pewien czy to już obowiązuje czy od 01.01.04 ale myślę, że na stronie “Muratora” lub gazeta.pl → Dom znajdziesz informację. Można tam też pobrać te oświadczenia w .pdf.
Polecam bo jest sporo zmian, np. o WZiZT.
Jeszcze raz dziękuję za rozmowę.
witam Kolegów:)
Oświadczenia obowiązują od 11.07
Ja zanim zacznę projektowanie wyciągam ściągi i analizuję jaka gmina i jakie starostwo. Bo niestety wymagania są różne chociaż jedno prawo.
Kompetencja urzędników pozostawia wiele do życzenia. Że grają na zwłokę to fakt. Ostatnio miałem przykład kiedy wytrzymali dokumentację do prawie końca i 7 dni przed nim wysłali zawiadomienie do inwestora o uzupełnienie dokumentacji w ciągu 5 dni. Jeżeli tego nie zrobi sprawa “spada” i trzeba ją rozpoczynać od nowa. Swoją drogą nie ma co się im dziwić skoro jeden pracownik starostwa obsługuje teren kilku gmin. Słowem paranoja:(
pozdrawiam jacek