Co raz większy rachunek za prąd

Witam. Mam umowę na prąd z Enea w Bydgoszczy. Od stycznia, co dwa miesiące przychodzą rachunki większe o 20 kwh. Nie wiem czym jest to spowodowane, tym bardziej że był okres letni a co za tym idzie powinno się mniej prądu się zużywać. Wcześniej mieszkałem w innym mieście (Energa) ale tam nie miałem z tym problemu. Czym to może być spowodowane? Może to wina licznika? Ilość urządzeń na prąd się nie zmieniła, nic nie doszło. Mam kuchenkę gazowa, brak mikrofalówki. Tylko komputer, lodówka, telewizor, pralka i od czasu do czasu mniejsze urządzenia jak np. toster. Robiłem test i wyłączyłem korki na godzinę aby sprawdzić czy odczyt się zmieni ale się nie zmienił. Dzwoniłem do Enea i powiedzieli, że mogę zlecić badanie licznika.
W załączniku przesyłam odczyty z poprzednich miesięcy.
Licznik PAFAL 4a52d

Załącz faktury, w szczególności tabelki z informacją co ile kosztowało. Bez twardych liczb mozemy tylko gdybać

Proponuję zainstalować podlicznik i sprawdzać chwilowe zużycie.

Kosztuje taki około 450-500 zł. Instalacja jest prosta (ok. 1 h) i byle elektryk za 35 zł/h ogarnie.
Pozdrawiam.

[quote=“w3501yyyy, post:2, topic:15313, full:true, full:true”]
Załącz faktury, w szczególności tabelki z informacją co ile kosztowało. Bez twardych liczb mozemy tylko gdybać
[/quote]
Ale mi nie chodzi o koszt tylko skąd większe zużycie prądu

Może pobierasz więcej prądu.
Możesz kupić podlicznik jak pisze kolega wyżej i porównywać wskazania, a możesz obecny licznik wysłać na ekspertyzę. Tylko licz się z tym że jak licznik okaże się sprawny, to zapłacisz za ekspertyzę.

[quote=“w3501yyyy, post:5, topic:15313, full:true, full:true”]
Może pobierasz więcej prądu.

Możesz kupić podlicznik jak pisze kolega wyżej i porównywać wskazania, a możesz obecny licznik wysłać na ekspertyzę. Tylko licz się z tym że jak licznik okaże się sprawny, to zapłacisz za ekspertyzę.
[/quote]
140 zł taka ekspertyza. I najpierw musze zrobić ekspertyzę z Enea żeby samemu sprawdzić licznik.

10kWh na miesiąc ? , serio, aż tak Cię to razi?. Sądzę, że to zwykły przypadek. Wzrost dotyczy letnich i coraz cieplejszych miesięcy, takie wzrosty mógł zrobić Ci np. zwykły wentylator do mieszania powietrza z marketu.

Jestem w szoku że ktokolwiek jest w stanie zauważyć tak nikłe różnice…

Teoretycznie koledzy mają rację. Natomiast z praktyką bywa różnie. Zauważcie że co okres rozliczeniowy zużycie rośnie o dokładnie 20kWh. Od zimy wzrosło o 30% a to już może coś znaczyć. Ja zużywam miesięcznie około 1MWh i moje zużycie jest na w miarę stałym poziomie. I ten równomierny wzrost jest trochę zastanawiający. Mimo wszystko jeżeli coś jest nie tak z licznikiem, a to raczej najbardziej prawdopodobna opcja jeżeli rozpatrujemy tylko potencjalne awarie, to ekspertyza za 140 złotych nie jest jakąś kosmiczną ceną. A spokojna głowa to spory plus, niezależnie od wyniku badania.

[quote=“elmontjs, post:7, topic:15313, full:true, full:true”]
10kWh na miesiąc ? , serio, aż tak Cię to razi?. Sądzę, że to zwykły przypadek. Wzrost dotyczy letnich i coraz cieplejszych miesięcy, takie wzrosty mógł zrobić Ci np. zwykły wentylator do mieszania powietrza z marketu.
[/quote]
Nie mam wentylatora. Światła się mniej pali bo jest dłużej jasno. A razi mnie to bo w poprzednim mieście miałem o połowę mniejsze zużycie prądu, około 150 kWh…

[quote=“pgr_makowarsko, post:8, topic:15313, full:true, full:true”]
Jestem w szoku że ktokolwiek jest w stanie zauważyć tak nikłe różnice…
[/quote]
Nikłe różnice to miałem gdy miałem prąd z Energa czyli plus minus 5 kWh…a nie 20 co rachunek.

[quote=“heniu38, post:10, topic:15313, full:true, full:true”]
A razi mnie to bo w poprzednim mieście miałem o połowę mniejsze zużycie prądu, około 150 kWh…
[/quote]
Miesięcznie czy też w rozliczeniu dwumiesięcznym?

Przykład kolego z wentylatorem to tylko przykład, że urządzenie małej mocy ale pracujące długo/ciągle ciągnie w domu najwięcej prądu. Kiedyś sprawdzałem u mnie, i okazało się że to nie płyta indukcyjna, nie pralka i nie zamrażarki zużywają u mnie najwięcej, tylko szafa multimedialna ze switchami, routerem i punktami AP. 100W non stop, 80kWh miesięcznie. Poza tym prąd idzie jak woda. Kupiłem pół roku temu serwer który jakby pracował cały czas, to zużywałby rocznie 4MWh. Głupi komputerek a zużycie jak pół domu.

Licznik (oczywiście może być uszkodzony) podejrzewałbym na samym końcu. Jeżeli (do autora) obserwujesz cykliczny wzrost zużycia i masz pewność, że nie jest to spowodowane Twoją działalnością w domu, to skieruj swoją uwagę na lodówkę. Ona gdy traci czynnik, zaczyna pracować coraz dłuższymi cyklami, zaczyna się “szronić” w środku aż dochodzi do momentu, że pracuje cały czas. Zatem taki niewielki agregacik potrafi nabić sporo kWh.
Ale wzrost 10kWh na miesiąc to żaden wzrost (wystarczy, że wkładałeś do niej więcej produktów), wątpię żebyś cokolwiek zauważył niepokojącego - to jedynie sygnał, ze coś może zaczyna się dziać i należy dalej obserwować.
Jak bardzo chcesz dociec, czy to sprawka lodówki - załóż na wtyczce licznik energi (coś, jak na załączonym zdjeciu) i możesz monitorować zużycie nawet co 24h.

Analiza urządzeń pracujących w czuwaniu.