Ktoś ma pomysł co może przedstawiać poniższy symbol?

Wygląda jak różnicówka … hmmm
najprawdopodobniej jakiś rodzaj sterowanego wyłącznika ale nie jest to RCD
[quote=“Kkowalik, post:1, topic:14652, full:true, full:true”]
[/quote]
To symbol przekładnika . Zapewne do zabezpieczeń wyłącznika.
Pozycja normy PN-EN 60617 - 167-06-09-10
[quote=“Simcode, post:4, topic:14652, full:true, full:true”]
[quote=“Simcode, post:4, topic:14652, full:true, full:true”]
[/quote]
[/quote]
jednym z elementów tego aparatu jest najprawdopodobniej przekładnik ale na pewno cały symbol nie jest symbolem przekładnika.
Z tego co do tej pory jeszcze udało mi się ustalić jest to prawdopodobnie jakiś element rozdzielnicy kolejowej do ogrzewania zwrotnic
[quote=“Kkowalik, post:5, topic:14652, full:true, full:true”]
Z tego co do tej pory jeszcze udało mi się ustalić jest to prawdopodobnie jakiś element rozdzielnicy kolejowej do ogrzewania zwrotnic
[/quote]
Ogrzewanie kolejowe nie ma nic wspólnego z symbolami elektrycznymi na schematach. To jest symbol przekładnika a że jest połączony kreską z stycznikiem to znak że wpływa na jego działanie.
[/quote]
[/quote]
jednym z elementów tego aparatu jest najprawdopodobniej przekładnik ale na pewno cały symbol nie jest symbolem przekładnika.
[/quote]
No to świetnie, że od razu się dowiadujemy, że to jest zastosowanie specjalne, a nie z domku jednorodzinnego.
Mi wygląda na stycznik z przekładnikiem do kontroli prądu płynącego przez niego. Coś w rodzaju pracy wyłącznika silnikowego, tylko działający na stycznik lub przyłączony do sterownika.
np. zgodnie z par.19. pkt. 1 ppkt.4 z 2015 roku.
Kolejarze to trochę inni elektrycy, niestety zdają sobie sprawę, z tego, że jak słabo dokręcą śrubkę, to mogą być Szczekociny Dwa.
Nie masz większego schematu, może będzie można wywnioskować co toto robi.
[quote=“Simcode, post:6, topic:14652, full:true, full:true”]
[quote=“Simcode, post:6, topic:14652, full:true, full:true”]
[/quote]
Ogrzewanie kolejowe nie ma nic wspólnego z symbolami elektrycznymi na schematach. To jest symbol przekładnika a że jest połączony kreską z stycznikiem to znak że wpływa na jego działanie.
[/quote]
A jednak ma coś wspólnego z symbolami elektrycznymi na schematach bo tak się składa że schemat rozdzielnicy elektrycznego ogrzewania rozjazdów to nic innego jak schemat elektryczny z tą różnicą że mogą się na nim pojawiać nieco odmienne symbole niż np. w schemacie instalacji elektrycznej domu jednorodzinnego.
Nie, nie jest to symbol przekładnika. Jest to symbol aparatu/urządzenia który zapewne zawiera w sobie jakiś rodzaj przekładnika. Wiem co oznaczają elementy składowe tego symbolu ale nie wiem jakie konkretne urządzenie/aparat/moduł (jak zwał tak zwał) przedstawia symbol jako całość.
Nie mam niestety całego schematu z którego symbol jest wycięty, udało mi się jednak dowiedzieć że jest to coś co jest właśnie wykorzystywane w rozdzielnicach elektrycznego ogrzewania rozjazdów kolejowych.
jak nie RCD to wydaje mi się że należy chyba iść w stronę przekładnika współpracującego z zabezpieczeniem
[quote=“Konowal, post:9, topic:14652, full:true, full:true”]
jak nie RCD to wydaje mi się że należy chyba iść w stronę przekładnika współpracującego z zabezpieczeniem
[/quote]
Też bym szedł w tym kierunku, bardzo przybliżony symbol widziałem w nastawialnym “przekaźniku” różnicowoprądowym, z nastawą od 0,1 do 3A.
Pozdrawiam.