Witam. Potrzebuje fachowej informacji i uzasadnienia-wyjaśnienia. W jakiej opcji latarka będzie dłużej świeciła?
Jestem zainteresowany kupnem latarki która opcjonalnie jest wyposażona w budowany akumulator Li-ion 3,7 V / 2600mAh. Albo działa na 3x baterie AA. [połączone szeregowo]. Zakładając że zamontował bym do niej dobrej jakości baterie akumulatorki NiMH 3x AA 1,2 V / 2500mAh. W której wersji latarka będzie dłużej świecić?
Naturalnie wysłałem takowe zapytanie do producenta latarki, ale niestety otrzymałem tylko krótka odpowiedź : Że latarka będzie dłużej świeciła na wbudowanym akumulatorze. Niestety brak jakiegokolwiek uzasadnienia-wyjaśnienia. Pytanie czy tak będzie naprawdę czy po prostu producent pilnuje swojego interesu.?
Odpowiedź jest niezwykle prosta: latarka będzie świecić dłużej na tym akumulatorze, który ma większą pojemność.
Li-ion przy pojemności 2600 mAh zgromadzi 9,62 Wh energii, a NiMH przy 2500 mAh 9 Wh.
Dziękuje za szybką odpowiedź.
pozdravviam
Witam,
Oczywiście Kolega luka2nd ma całkowitą rację.
Zwracając jednak uwagę na fakt, że różnice w pojemności są niewielki około 4% z elektrycznego punktu widzenia warto zwrócić jeszcze uwagę na pewien szczegół, a mianowicie różnice napięć:
Li-ion 3,7V oraz NiMH 3x1,2V = 3,6V
Różnica ta będzie miała wpływ. Prawdopodobnie przy niższym napięciu będzie “mniej światła” i mniejszy prąd rozładowania (prawdopodobnie, ponieważ zależy od charakterystyki samego źródła światła).
Jeżeli założymy np. że jest to led a zależność ta jest liniowa - to przy takim zakresie zmian będzie to dobre założenie - to Kolega luka2nd nadal ma rację!
Z poważaniem,
Jacek.
PS: Warto też pamiętać, że akumulatory Li-Ion maja mniejszy prąd samorozładowania, czyli taka latarka może dłużej poleżeć naładowana. Na pewno jednak trudniej będzie wymienić taką wbudowaną baterię po dłuższym czasie eksploatacji.