Mam problem z oświetleniem w łazience. Sytuacja wygląda następująco :
podwieszany sufit i do tego 5 halogenów + zasilacz nad nim
Wszystko zostało wykonane przez profesjonalistę, który mowil, że jest to praktycznie bezawaryjne .
Najgorsze jest to, że już kolejny raz doszło do awarii zasilacza i znów trzeba bylo robić dziurę, żeby go wymienić. W sumie narazie jej nie zaklejam, bo i po co.
Czy jest możliwe, ze jest mu za gorąco ? Może lepiej zalepić dziurę i zamontować halogeny na 230V ? Czy mogą one być na tych samych przewodach co 12V ?
Czym się różni zasilacz halogenów 12V od zasilacza led 12 V?
Witam
Możliwe,że zasilacz został zle dobrany do mocy żarówek,bardzo możliwe,że jest mu tam za gorąco,bo ciężko pracuje,nie piszesz jakie to pomieszczenie,niektórzy ,fachowcy" dają trafo - ot tak sobie. Może nie jest tam wogóle potrzebny. Co do przewodów,należy to sprawdzić,ale najczęściej po stronie 12V są montowane przewody w izolacji przystosowanej do pracy przy wyższym napięciu. Dobrym wyjsciem będzie też zamontowanie oświetlenia led na tym zasilaczu.
pozwoliłem sobie podkolorować profesjonalistę profesjonalista nie umieszcza trafa/zasilacza w przestrzeni do której nie ma dostępu ( “trzeba było robić dziurę”) bez niszczenia elementów osłaniających.
STANCA
Dziury nie zakrywac na stale - tylko zakryc ramka z drzwiczkami.
Zabudowac na stale mozna wtedy, gdy zasilacz zostanie umieszczony w innym, dostepnym miejscu. Nie radze montowac przy wodomierzach (zasilacz to niejest pompa zatapialna)
Jesli jest mala objetosc przestrzeni nad sufitem, to przyczyna moze byc przegrzanie zasilacza. Nad tym sufitem moze byc nawet wieksza wilgotnosc niz w lazience - swiadczyc o tym beda slady korozji na czesciach metalowych.
Najlepiej by bylo wyprowadzic zasilacz z lazienki - np. na korytarz.
Zasilacz moze tez byc uszkadzany przez przepiecia - zeby to sprawdzic trzeba bedzie wykonac pomiary (podlaczyc analizator na okreslony czas).
Jesli kupisz zasilacz - kup innej firmy. Moze byc problem wpadania w rezonans pojemnosci w zasilaczu z inukcyjnoscia w innej czesci instalacji, rezonans moze nastepowac na czestotliwosci podstawowej (50Hz) lub na ktorejs harmonicznej.
eg mnie zasilacz powinien być w rozdzielni i tyle
ale to pewnie był szczątkowy remont. Kilkakrotni jak robiłem w samej łazience prąd to rozdzilnie zakładałem w przedpokoju dodatkową dla całej łazienki i wtedy jest już prościej i można o RCD pomyśleć jak nie ma