Charakterystyka K

Czy któryś z szanownych Panów mógłby mi wyjaśnić co oznacza charakterystyka K w wyłącznikach nadprądowych i jak to się ma do niemieckich przepisów?

Witam Kolegę „zarem” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Osobiście nie znam takiego pojęcia jak „charakterystyka K”.
Znak „K” pochodzi od słowa „korekcja”.
Dlatego przeważnie pisze się „współczynnik korekcyjny” oznaczany np. „Wk”.
Przy zabezpieczeniach nadmiarowoprądowych Wk jest wyliczany na podstawie wzoru:
Wk = Ia / In
gdzie:
Ia - prąd zadziałania zabezpieczenia,
In - prąd nominalny zabezpieczenia.

Ia odczytujemy z charakterystyk czasowo-prądowych (t-I) opublikowanych w odpowiednich normach i jak z samej nazwy wynika charakterystyka ta jest zależna od czasu kiedy zabezpieczenie musi zadziałać np. 200 ms, 400 ms czy 5000 sek.

Malutkie sprostowanie: Koleżanka :slight_smile:

W takim razie załączam cytat:

“Charakterystyka K
z wyzwalaniem wyłącznika przy prądzie zwarciowym o wartości 8-12 x In, chroni instalację od niepotrzebnych zadziałań wyłączników nadprądowych, podczas załączeń odbiorników trójfazowych”

w katalogach niektórych firm również można takie wyłączniki znaleźć. Stąd moje pytanie, skąd to się wzięło?

Witam :slight_smile:
Dla tych, którzy nie znają a chcą poznać:

http://www.psa.pl/index.php?page=art&act=pokaz&id=54&ka=5

Do zastosowania przy zabezpieczaniu silników.
A to wszystko w googlach jest.

Dziękuję uprzejmie, ale tyle to ja też potrafię znaleźć i oczywiście znalazłam i zapoznałam się niejednokrotnie.

Ja się teraz zastanawiam skąd się wzięła taka charakterystyka i czy nie można w takim wypadku zastosować “C” ewentualnie “D”.
Czy występowanie pojęcia charakterystyka K jest podparte jakąś Normą?

Witam

A ja znam. Co prawda w nieobowiązującym „Rozporządzeniu Ministra Przemysłu
z dnia 8 października 1990 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny
odpowiadać urządzenia elektroenergetyczne w zakresie ochrony przeciwporażeniowej”
( Dz.U nr 81 poz. 473 z 26 listopada 1990r.) podany jest współczynnik k = 10 dla
wyłączników nadmiarowych o charakterystyce K (typ K) zgodnych z PN/E-93002.

Podana norma jak i rozporządzenie nie maja mocy obowiązującej.
Jest wilce prawdopodobne, że charakterystyka K uległa korekcji.
Bo na przykład dla charakterystyki D rozporządzenie podaje współczynnik
k = 50, a dziś powszechnie przyjmuje się 20.

Dlatego warto sprawdzić z jakiego okresy pochodzi wyłącznik.

Witam Kolegów na Forum

Wydaje mi się, że niedawno coś podobnego było omawiane na Forum.

“Wyłączniki nadmiarowo-prądowe charakterystyka K”
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7702

Witam Koleżankę „zarem” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Nie przepraszam za błąd gdyż 99% użytkowników forum to jest tzw. „brzydsza płeć” i wystarczyło by dodać podpis np. Ania, Kasia czy Ewa i byłoby jasne kto pisze.
Aby odpowiedzieć na pytanie powinno być ono dokładnie sprecyzowane o co chodzi a nie w jednym zdaniu.
Charakterystyki są wykresami t-I a urządzenia zabezpieczające oznacza się jako typ. w tym przypadku „K”.
I co innego to jest czas zadziałania nadprądowego a co innego zwarciowego.
Właśnie takie niejasności mamy np. przez stronę podaną przez Kolegę „gruhaa”. Różnie ludzie na stronach piszą i czasami popełniają błędy.
M.in. cytat z tej strony:

Charakterystyka K
z wyzwalaniem wyłącznika przy prądzie zwarciowym o wartości 8-12 x In, chroniinstalację od niepotrzebnych zadziałań wyłączników nadprądowych, podczas załączeń odbiorników trójfazowych.

Wg mnie powinno być napisane „charakterystyka czasowo-prądowa dla wyłączników typu „K”.
Odnośnie norm, to każdy producent powinien (a wręcz jest to jego obowiązkiem) podać na podstawie jakich norm dane urządzenie zostało wykonane.

W zał. rys. z naszej książki.

Witam :slight_smile:

Pytanie jest jasne:

co oznacza charakterystyka K w wyłącznikach nadprądowych

A kolega rozwija tezy na temat współczynników.
A ten temacik to uleciał koledze:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7702&highlight=
A pytanie: co oznacza charakterystyka B, C, D. też jest mało sprecyzowane?

Hmmm, ciekawe do którego jest przypisana charakterystyka? Może do jednego i drugiego?

To nie jest opis z jakich parametrów bierze się charakterystykę, ale do czego taka charakterystyka najbardziej pasuje.

A nie zostało podane? Czy kolega uważa, że producenci o tym nie wiedzą?
A jak mamy podpierać się normami to należy podać w/g jakich norm są wytyczone charakterystyki, a nie podawać rysunki z książek, które nie są podstawą prawną.

Kolego Krystynie, a gdzie na rysunku z książki widnieje charakterystyka “G”?

Witam miłą koleżankę

Kolega Krystyn jest tak zapatrzony w swoją książkę, że nie zauważył
aparatów modułowych o charakterystykach Z, K, S.
Proponuję zajrzeć na stronę Moeller’a http://www.moeller.pl
lub http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=28&DokumID=3&StartNodeID=3&DokTyp=W
i ściągnąć katalog aparatury modułowej.
Ponieważ jest to firma niemiecka to na pewno spełniają one normy niemieckie.

Charakterystyka jest charakterystyką i określają ją normy, a typ nadaje producent.
Do dziś używa się pojęcia S’ka, a tylko jeden producent tak oznacza swoje wyłączniki.
I nie ma to nic wspólnego z jego charakterystyką.
Czyż by kolega pracował nad nową techniką zabezpieczeń?
Jeszcze zabezpieczenia zwarciowe zalicza się do zabezpieczeń nadprądowych.
Dodam jeszcze dla wiedzy kolegi, że zabezpieczenie nadprądowe dzieli się
na bezzwłoczne (tylko czasy własne zadziałania) oraz zwłoczne (z dodatkową zwłoką).
Zwłoczne jeszcze można dzielić, ale to nie dotyczy pytania koleżanki.

To kolega wprowadza niejasności ponieważ w katalogu Moeller’a pisze to samo co
na wskazanej stronie przez kolegę gruhaa

Andrzej

Witam Kolegę Andrzeja (elservise) i wszystkich Kolegów na FORUM.

Jak zwykle Kolega jest uszczypliwy w stosunku do mojej osoby.
Po pierwsze nie jest to moja książka lecz wielu współautorów.
Po drugie w rozdziale 25 są opisane oznaczenia wkładek B, C, D, L, G, K, U, F i N, M, Tr oraz A, Z i E, jak również podane niektóre charakterystyki t-I.
I po trzecie w każdej z książek są wybrane pewne zagadnienia i nie można w nich przekopiować wszystkiego co zawierają normy, bo to jest nie możliwe ze względu na prawa autorskie wyjaśnione na stronie PKN.

Witam Kolegę „gruhaa” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Nie będę Koledze tłumaczył jaką rolę i czas zadziałania wyłącznika jest przy prądach zwarciowych czy nadmiarowoprądowych gdyż zależy to od zastosowanych wyłączników i urządzeń odbiorczych.

Jeżeli dla Kolegi są jasne pytania Koleżanki „zarem” to proszę udzielić konkretnych odpowiedzi w tym wątku.

Producenci wiedzą ale wielokrotnie autoryzowani dystrybutorzy sprowadzający produkty z zagranic naszego kraju nie mają o tym zielonego pojęcia.

Jeśli chodzi o normy dotyczące charakterystyk t-I, to w książce jest wykaz norm opracowany dzięki Koledze Teodora oraz wykaz tym norm jest na tym forum.
Gdy Kolega będzie miał te normy w rękach i będzie chciał wyliczyć „k” dla danego zabezpieczenia, to proponuję się czasami pomodlić przykładając linijkę do współrzędnych X i Y aby z małego rysunku (wykresu) doczytać się prawdy - powodzenia.

Podawanie na forum wykresów z norm jest chronione przez PKN, dlatego to co mogę pomóc, to jest to, że przewojuję cytaty z naszej książki, gdzie czasem również można by powiedzieć, że działam nie zgodnie z prawem.

Proszę popatrzeć na wykres 25.1.5.1.

Watek zamiera wiec moze na koniec krotkie podsumowanie w/g opracowania “Instalacje Elektryczne”-COBRIiUE-Elektromontaz z 1996r.
“Wylaczniki nadpradowe o charakterystyce “K” sa przeznaczone do ochrony obwodow elektrycznych i odbiornikow wrazliwych na przeciazenia cieplne o stosunkowo duzych pradach rozruchu.W polskiej normie PN-90/E-93002 nie podano parametrow dla wylacznikow o charakterystyce “K” ale w/g katalogow zagranicznych i zamieszczonych tam charakterystyk pole zadzialania wyzwalacza elektromagnetycznego zawarte jest w przedziale ;
powyzej 8In do 12In dla wylacznikow na prad znamionowy In od 0,5 do 8A
powyzej 10In do 14In dla wylacznikow na prad znamionowy In od 10 do 63A.
Umowny prad niezadzialania wyzwalacza termicznego wynosi 1,05 In w czasie dluzszym od 2 godzin , natomiast prad zadzialania wynosi 1,2 In w czasie krotszym od 2 godzin.”

Witam

kolego “gruhaa”, jak interpretowac zapis ze strony
http://www.psa.pl/index.php?page=art&act=pokaz&id=54&ka=5

• Charakterystyka Z z pradem zwarciowym 2-3 x In

• Charakterystyka K z wyzwalaniem wyłącznika przy prądzie zwarciowym o wartości 8-12 x In,

• Charakterystyka S 13-17 x In

Chodzi mi o te zakresy, do jakich In jakie wspolczynniki przyjac bo np. jesli przyjac In 10A to ktora warotsc mam podsatwic dla danej charakterystyki?

Pozdrawiam
Magda

Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów na Forum

Wydaje mi się iż trzeba uporządkować dyskusję.

1. Oznaczeniom literowym charakterystyk należy przypisywać bezwzględnie normę z którą są one związane, aby uniknąć pomyłki.

2. Aktualnie normy są dwie:

60898 - wyłaczniki instalacyjne (do instalacji domowych i podobnych)
60947-2 - wyłaczniki (do zastosowań przemysłowych)

1. W literaturze ( a także w istnijących instalacjach) można spotkać się z wyłącznikami instalacyjnymi o charakterystykach L, U, K - które były produkowane w oparciu o obowiązującą wówczas normę PN-74/E-93002.

2. Wyłączniki o charakterystyce K wymieniane w PN-74/E-93002 to nie są takie same wyłaczniki jak te prezentowane w katalogu MOELLERA do którgo link podał wcześniej w tym wątku Kolega Andrzej (elservice).
    Producent kształtuje charakterystyki wyłączników FAZ wg normy 60898 (B, C, D ) ale także w/g EN 60947-2,( K, Z, S) co odpowiada obecnie PN-EN 60947-2:2005

Podawany w tabeli 3 Rozporządzenia Ministra Przemysłu z dnia 8 pażdziernika 1990 r ( Dz. U. Nr 81, poz. 473) współczynnik “k” = 10, odnosi się do wyłączników o charakterystyce K w/g PN-74/E-93002.

Współczynnik “k” dla wyłączników FAZ o charakterystyce K wyniesie : 12
Współczynnik “k” dla wyłączników FAZ o charakterystyce Z wyniesie : 3
Współczynnik “k” dla wyłączników FAZ o charakterystyce S wyniesie : 17

Proponuję jeszcze zwrócić uwag, że charakterystyki wyłączników wg normy 60947-2 w zakresie przeciążeń odpowiadają krotności:
1,05 In - niezadziałanie w czasie 1 godziny dla prądu In < = 63 A
1,05 In - niezadziałanie w czasie 2 godzin dla prądu In > 63 A
1,3 In - zadziałanie w czasie 1 godziny dla prądu In <= 63 A
1,3 In - zadziałanie w czasie 2 godzin dla prądu In > 63 A.

Natomiast charakterystyki wyłączników według normy 60898 w zkresie przeciążeń odpowiadają krotności:
1,13 In - niezadziałanie
1,43 In - zadziałanie

Stąd widać, że w zakresie przeciążen wyłączniki FAZ o charakterystykach : K, Z i S będą nieco szybsze niż wyłaczniki o charakterystykach : B, C i D . ( przy B, C i D nie określam typu - ponieważ to porównanie odnosi się do wszystkich typów o charakterystykach B C i D w/g 60898 ).
Natomiast w zakresie zwarć Z działa przy mniejszych krotościach prądu niż B, natomiast K i S działają przy większych krotnościach niż C alei mniejszych niż D.

I jescze w zastępstwie Kolegi GRUHAA - dla MAGDY.M:

Na przykład dla wyłącznika o charakterystyce K , na prąd znamionowy 13 A - należy przyjąć prąd zadziałania wyzwalacza elektromagnesowego 12 x In - czyli 12 x 13 A = 156 A. ( współczynnik “k” = 12 - górna wartośc pasma charakterystyki).

Pozdrawiam
Teodor

Witam!

A już miałem pytać refrenem piosenki “Gdzie jest dzisiaj Magda M.” Nie jestem wprawdzie kolegą gruhaa, ale myślę że zastąpienie go w odpowiedzi nie spowoduje jego irytacji.
Jako krotność zawsze przyjmujemy górną granicę przedziału dla danej charakterystyki.
Przedział ten (np. niewymienionej charakterystyki B zawierający się od 3 do 5) oznacza, że “najlepszy” egzemplarz zadziała przy trzykrotnym a “najgorszy” musi zadziałać przy pięciokrotnym prądzie znamionowym.

Oj, widzę, że uprzedził mnie kolega Teodor (jak zwykle trzymający rękę na pulsie).

Dziękuję wszystkim serdecznie. Na prawdę bardzo mi pomogliście. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będziemy mieli okazję podyskutować.

Magda M.

Bardzo dziekuje kolegom za wyjaśnienia