Witam serdecznie.
Właśnie dostałem ze Starostwa, w którym składałem zgłoszenie wykonania przyłącza energetycznego postanowienie o uzupełnienie tego zgłoszenia w zgodzie z wymogami Prawa Budowlanego. O co chodzi?
Odbiorca chce mieć prąd do budynku, który określa jako obiekt handlowy od samego początku (od wniosku o TWP), zaś Starostwo odrzuca projekt w związku z tym, że na mapie do celów projektowych na rzucie budynku widnieje literka “g” czyli jest to obiekt gospodarczy. Prawda jest taka, że odbiorca kupił budynki gospodarcze (wg aktu notarialnego) i urządził sobie sklepik z punktem ksero w częsci zabudowania. Pytanie zaś jest takie: czy jeśli złożyłem zgłoszenie na zasilanie obiektu handlowego, a jest to budynek gospodarczy to stanowi to problem w wydaniu pozwolenia na wykonanie robót. Jeśli zaś potrzeba zmienić sposób użytkowania obiektu, to jakie przepisy mówią o tym, że w obiekcie gospodarczym nie można handlować? Pomocy!!!
witam:)
urzędnikowi ze starostwa chodzi prawdopodobnie o tzw wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Przy czym problem ten powinien dotyczyć bardziej inwestora niż Ciebie i Twojego przyłacza.
pozdrawiam jacek
Napisz dokładnie czego żąda Starostwo, to może będziemy mogli Ci jakoś pomóc. Podaj też ile dali dni na uzupełnienie zgłoszenia.
Starostwa (przynajmniej te, z którymi miałem styczność) mają własne druki zgłoszenia budowy lub robót budowlanych nie wymagających decyzji o pozwoleniu na budowę i dlatego dobrze jest sobie je pobrać i poprzez wypełnienie go uniknąć brakujących danych.
Do takiego wniosku potrzeba przeważnie jeszcze:
- opis zamierzonych robót, mapkę sytuacyjną (tzw. skrócony projekt) lub projekt w zależności od potrzeby i co ważne wg prawa budowlanego projekt takiego przyłącza elektroenergetycznego musi być uzgodniony przez rzeczoznawcę ppoż (niezły idiotyzm) ale wymagany przez niektóre starostwa.
- Dowód stwierdzający prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (druki takie dostępne są też w starostwach)
Co do zmiany użytkowania budynku to ma tu zastosowanie:
- Prawo Budowlane
- Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych. Dz.U.99.74.836
Witam
Prawdopodopnie chodzi o przekwalifikowanie obiektu z gospodarczego na
obiekt uslugowy.
Jak wlasciciel to zrobi to dadza mu spokoj.
Roznica w podatkach i innych oplatach minnymi za energie elektryczna.
pozdrawiam CK