Charakter użytkowanego obiektu a przyłącze energetyczne.

Witam serdecznie.
Właśnie dostałem ze Starostwa, w którym składałem zgłoszenie wykonania przyłącza energetycznego postanowienie o uzupełnienie tego zgłoszenia w zgodzie z wymogami Prawa Budowlanego. O co chodzi?
Odbiorca chce mieć prąd do budynku, który określa jako obiekt handlowy od samego początku (od wniosku o TWP), zaś Starostwo odrzuca projekt w związku z tym, że na mapie do celów projektowych na rzucie budynku widnieje literka “g” czyli jest to obiekt gospodarczy. Prawda jest taka, że odbiorca kupił budynki gospodarcze (wg aktu notarialnego) i urządził sobie sklepik z punktem ksero w częsci zabudowania. Pytanie zaś jest takie: czy jeśli złożyłem zgłoszenie na zasilanie obiektu handlowego, a jest to budynek gospodarczy to stanowi to problem w wydaniu pozwolenia na wykonanie robót. Jeśli zaś potrzeba zmienić sposób użytkowania obiektu, to jakie przepisy mówią o tym, że w obiekcie gospodarczym nie można handlować? Pomocy!!!

witam:)
urzędnikowi ze starostwa chodzi prawdopodobnie o tzw wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Przy czym problem ten powinien dotyczyć bardziej inwestora niż Ciebie i Twojego przyłacza.
pozdrawiam jacek

Napisz dokładnie czego żąda Starostwo, to może będziemy mogli Ci jakoś pomóc. Podaj też ile dali dni na uzupełnienie zgłoszenia.

Starostwa (przynajmniej te, z którymi miałem styczność) mają własne druki zgłoszenia budowy lub robót budowlanych nie wymagających decyzji o pozwoleniu na budowę i dlatego dobrze jest sobie je pobrać i poprzez wypełnienie go uniknąć brakujących danych.
Do takiego wniosku potrzeba przeważnie jeszcze:

1. opis zamierzonych robót, mapkę sytuacyjną (tzw. skrócony projekt) lub projekt w zależności od potrzeby i co ważne wg prawa budowlanego projekt takiego przyłącza elektroenergetycznego musi być uzgodniony przez rzeczoznawcę ppoż (niezły idiotyzm) ale wymagany przez niektóre starostwa.
  2. Dowód stwierdzający prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (druki takie dostępne są też w starostwach)

Co do zmiany użytkowania budynku to ma tu zastosowanie:

1. Prawo Budowlane
  2. Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych. Dz.U.99.74.836

Witam
Prawdopodopnie chodzi o przekwalifikowanie obiektu z gospodarczego na
obiekt uslugowy.
Jak wlasciciel to zrobi to dadza mu spokoj.
Roznica w podatkach i innych oplatach minnymi za energie elektryczna.
pozdrawiam CK