Witam ! Jaka jest cena norm ? PN-EN 953; PN-EN 60204-1
PN-EN 954-1 oraz PN-EN 60204-11.
Czy elektryk winien je kupić, czy może jest gdzieś w sieci kwintesencja tych norm? Powołują się na te normy behapowcy.
Witam ! Jaka jest cena norm ? PN-EN 953; PN-EN 60204-1
PN-EN 954-1 oraz PN-EN 60204-11.
Czy elektryk winien je kupić, czy może jest gdzieś w sieci kwintesencja tych norm? Powołują się na te normy behapowcy.
Witam Kolegę Laik i Kolegów na Forum
PN-EN 953:1999
Maszyny. Bezpieczeństwo. Osłony. Ogólne wymagania dotyczące projektowania i budowy osłon stałych i ruchomych
49,20 zł
PN-EN 954-1:2001
Maszyny. Bezpieczeństwo. Elementy systemów sterowania związane z bezpieczeństwem. Część 1: Ogólne zasady projektowania
56,00 zł
PN-EN 60204-1:2001
Bezpieczeństwo maszyn. Wyposażenie elektryczne maszyn. Część 1: Wymagania ogólne
106,00zł
PN-EN 60204-11:2003
Bezpieczeństwo maszyn. Wyposażenie elektryczne maszyn. Część 11: Wymagania dotyczące wyposażenia WN na napięcia wyższe niż 1000 V prądu przemiennego lub 1500 V prądu stałego i nie przekraczające 36 kV
76,50 zł
Kwintesencji nie ma, w sieci jest tylko katalog. A nomy kupuje się tu:
http://www.pkn.com.pl/punkty.htm
Pozdrawiam
Teodor
Witam,
W formie ciekawostki podaję ceny brutto kompletu norm “Urzadzenia elektryczne niskonapięciowe”:
w formie papierowej - 21000zł
CD wersja jednostanowiskowa - 25620zł
CD wersja sieciowa - 44835 zł
Pozdrawiam
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Czy Koledze nie popsuł się kalkulator?
A teraz coś dla głupiego żartu:
Czy w tej cenie również są zawarte normy dot. koszulek termoizolacyjnych, prezerwatyw itp.?
Witam !
Elaktryk musi je znać i stosować. Może przeczytać w bibliotece i wynotować co ptrzebuje.
Z zakupu norm nic nie wynika.
Jeżeli ktoś stawia zarzuty, to niech przyniesie normę i pokaże gdzie są popełnione błędy.
CYRUS.
Witam,
Czy Koledze nie popsuł się kalkulator?
W uzupełnieniu pdaję link na stronę Polskiego Komitetu Normalizacyjnego:
Witam Wszystkich!
Polski Komitet Normalizacyjny przypomina, że od 1 stycznia 2002 roku obowiązuje nowy system cen Polskich Norm, w którym każda norma jest przypisana do konkretnej grupy cenowej.
Grupa cenowa XZ - “cena indywidualna” oznacza, że ze względu na nietypową zawartość normy (np. fotografie, programy komputerowe lub inne cechy dokumentu) ustalono dla danej normy szczególną cenę, inną niż cena wynikająca z liczby stron.
Grupa cenowa Liczba stron Cena PN (zł)
A 1-2 15,00
B 3-4 15,50
C 5-6 18,20
D 7-8 20,90
E 9-10 23,60
Q 33-35 52,30
R 36-40 56,00
Całość cennika jest tu: http://www.pkn.pl/produkty1.htm
Witam Kolegę " Miroslaw_K " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Podamy przez Kolegę link znam, lecz chyba nie o to chodzi. Kwota 21000 zł obejmuje zestaw wszystkich norm dot. urządzeń, tj. 552 normy. Komu to jest potrzebne? Przecież każda firma zajmuje się określoną działalnością i wystarczy jej kilkadziesiąt norm a nie 552.
Podobnie jest z programami do kosztorysowania gdzie wszystkich katalogów mamy ponad 200 a mój kosztorysant korzysta z ok. 30.
Z całym szacunkiem dla pana Krystyna i innych, ale potwierdzam z mojego doświadczenia nikłą znajomość norm elektrycznych i nie tylko elektrycznych. Jest to związane z czysto finansową polityką PKN. Brak w tym polityki popularyzacji norm w społeczeństwie do czego “PKN-y” narodowe wszystkich państw są powołane. W czasie łączenia się z Unią następuje gwałtowna zmiana norm polskich na unijne, i nawet gdyby byłey za darmo i powszechnie dostępne, nasze społeczeństwo wchłonęłoby je za kilkanaście lat (przewidując dalszą jeszcze zmianę tych norm). PKN nie wydaje opracowań kompensacyjnych wiedzy z norm, nie wydaje słowników terminologicznych grupowych, nie wydaje płyt CD z normami tematycznymi. Za niedługo PKN będzie posiadał normy, które nikt nie stosuje, chyba tylko adwokaci w sprawach karnych.
Witam Kolegę “Andi14” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolega ma rację ale co my na to poradzimy, w całej Europie i nie tylko normy są płatne.
Gdyby mała, paroosobowa firma elektryczna chciała kupić tylko te normy które są potrzebne, koszt szacuję na ok. 10 tys. zł. No gdyby te normy były na 5 czy 10 lat, to jeszcze można się zrujnować, ale całkiem możliwe że wiele z nich zostanie zastąpionych przez nowe w ciągu paru m-cy lub najbliższych lat.
Normy są dostępne w czytelniach PKN w całym kraju, jednak tam już nie można przeczytać norm wycofanych, które obecnie można stosować. Jest to podobnie jak z tym że nigdzie nie można kupić PBUE i PEUE, które otrzymałem w prezencie od kolegów z tego forum.
Zastanawiam się, jak to jest z elektrykami pracującymi na etacie Esploatacja albo Dozór w firmie XXX - “mają znać i stosować normy”.
Bo często jest tak że pracodawca to by chciał mieć wszystko w porządku ale nie zapewnia, norm, mierników, narzędzi i nie kupuje podstawowych materiałów części zamiennych. Często jest tak, że zakup bezpiecznika to pracodawca uważa za jakieś egzotyczne wymogi ze strony elektryka.
Czy jest jakiś przepis pozwalajacy domagać się od pracodawcy zapewnienia materiałów (w tym norm oraz szkoleń) i narzędzi do pracy?
no pewnie, że tak, nie zmienia to jednak postaw pracodawców niestety…
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Widzę, że Kolega jest młodym elektrykiem. Za czasów „komuny” były szkolenia i wielodniowe wykłady, jednak nierzadko zdarzało się, że mało kto wiedział jak z tych szkoleń wrócił do domu.
Obecnie mamy obiecaną „Japonię” (ktoś to nam obiecał i mamy), gdzie pracodawca wystawia umowę o pracę i swoje warunki. Gdy pracownik zdoła się zapoznać z wszystkimi „kruczkami” w tej umowie, to i tak ją podpiszę. Na dzień dzisiejszy (niestety) większość ludzi m.in. elektryków pracuje w prywatnych firmach.
A w prywatnej firmie jest jedno prawo pracownika:
siedź cicho, bądź posłuszny dla szefa, kształć swoja wiedze na własny koszt i nie upominaj się że pracodawca w upalny dzień nie dostarczył wody do picia.
Pracownicy w Japonii o nic się nie dopomagają.
Owszem jest. Jeden pracodawca da nam diamentową bruzdownicę np. f-my BOSCH, a inny przecinak (majzel) i młotek. Jeden pracodawca da nam firmowe ubrania robocze, a inny będzie nas negował, że mamy swoje prywatne spodnie jemu nie odpowiadające jego wymaganiom.
Witam Kolegów!
Dział Polskie Normy zawiera pełnotekstowy zbiór ponad 1800 Polskich Norm (PN-B, PN-ISO, PN-EN, PN-IEC itd.), głównie z grup 91 i 93 (według Międzynarodowej Klasyfikacji Norm - ICS 91 - Budownictwo i materiały budowlane oraz ICS 93 - Inżynieria lądowa i wodna), oraz te normy z innych grup, które są z budownictwem bezpośredno związane, np. ochrona przeciwpożarowa budynków, instalacje w budynkach itp. Dodatkowo w Programie znajdują się normy z serii ISO 9000 dotyczące zarządzania jakością.
Dokumenty znajdujące się w Programie podzielone są na:
projekty norm (tylko metryka projektu),normy aktualne,archiwum.Normy w Programie posegregowane są tematycznie według międzynarodowej klasyfikacji norm ICS (starsze normy również według dawnej polskiej klasyfikacji SKN).
Każda z norm zamieszczonych w bazie danych jest zgodna co do treści z oryginałem wydanym przez Polski Komitet Normalizacyjny, zasada ta dotyczy także opracowania graficznego, czyli rysunków, wykresów i tabel.Wydawnictwo aktualizuje Program trzy razy w roku. Klienci otrzymują zawsze informacje dotyczące aktualnie obowiązujących norm, zmian do norm i poprawek wprowadzanych do nich przez Polski Komitet Normalizacyjny. Przy normach, które przechodzą do archiwum, zamieszczona jest informacja na temat tego, przez jaką nową normę zostały zastąpione, oraz link do nowego, aktualnego dokumentu.
II Dział Normy branżowe - jest zbiorem ponad 100 tekstów dawnych budowlanych norm branżowych (oznaczonych BN i w tej chwili w większości zastąpionych przez Polskie Normy PN)
III Dział Prawo budowlane to ponad 200 aktów prawnych (ustawy, rozporządzenia, zarządzenia, obwieszczenia, wyroki Trybunału Konstytucyjnego) w aktualnym brzmieniu, opatrzonych przypisami. Dokumenty podzielone są na ponad 20 grup tematycznych.
A teraz link do strony INTEGRAM
Cena wersji standardowej 1800 norm 1960 zł netto
Cena wersji podstawowej 200 norm 680 zł netto.
Nie wiem co zawiera wersja podstawowa, ale to każdy może sobie sam ustalić.
Myślę, że dla większych firm wydatek nawet tej większej kwoty jest do przyjęcia. Może to pomoże Kolegom w przekonaniu przełożonych.
Serdecznie pozdrawiam.
Witam kolegów,
Uzyskałem dodatkową informację od firmy Integram. Jest również wersja programu Integram-Elektroenergetyka (http://www.ptpiree.pl/html/albumy/al18.html). Z obydwu programów można drukować do 100 stron w pakiecie, kolejne setki kosztują 20PLN za każdą. Aha aktualizacje są przysyłane przez 1 rok w cenie pakietu, następny rok aktualizacji kosztuje 35% ceny programu.
Wadą może być cena I-E. Jest to pakiet droższy od I-B, trzeba tylko porównać bazę norm i zobaczyć co wychodzi korzystniej dla nas elektryków.
Z rozmowy z panem Wojciechem Jędrowiakiem wynika, że jeśli jest potrzeba dołączenia jakiejś dodatkowej normy do zestawu (oczywiście związanej z elektroenergetyką) to po poinformowaniu ich przez użytkowników dołączają ją w następnej aktualizacji. Na razie aktualizacje są dwie, ale planują przejście na aktualizowanie przez internet i wtedy będą one się odbywały bezpośrednio po wprowadzeniu zmian.
Troszkę się rozpisałem, ale może komuś to pomoże.
Pozdrawiam,
Michał
Przepraszam ale chcę zamieszać…
Polecam zdanie “Norma jest dokumentem normatywnym stosowanym na zasadzie dobrowolności, powszechnie dostępnym i zaakceptowanym przez uznaną jednostkę normalizacyjną.” podkreślam… STOSOWANYM NA ZASADZIE DOBROWOLNOŚCI
http://www.pkn.com.pl/pytania1.htm
I co Wy na TO!!–pozdrawiam
Janusz
Do czasu przywołania przez stosownego ministra do obowiązkowego stosowania.
Patrz Dz. U. nr 109 poz. 1156
z 2004r.
PKN nie jest ciałem ustawodawczym
STANCA
Witam Szanownych Kolegów na Forum
Mam taką propozycję dla GOŚCIA - Janusza. Może Kolega uruchomi np. produkcję żarówek z trzonkami z gwintem metrycznym M24, na jakieś nieznormalizowane napięcie np 77,5 V . znajdzie kupca i sprzeda te wyroby - to wtedy może coś na tę dobrowolnośc odpowiemy.
Pozdrawiam
Teodor[/url]
Teodor-Ok niezmienia tio jednak pewnych faktów w prawie -tekst który wpomniałem jest faktem -można stosować rozwiązania które nie powodują szkody i są lepsze a norma ich nie może zawężać.
STANCA -dzięki za stronke o to dokładnie mi chodziło.