Centrala alarmowa - podłączenie czujek PIR

Witam
Proszę o poradę centrala integra128 (satel) posiada na płycie 16 wejść a w jaki sposób uzyskać opisywanych w DTR 128 wejść?
Jak to się fizycznie uzyskuje i jak podłącza się czujki PIR do centrali?
Czy każda do osobnego wejścia czy można szeregowo ze sobą połączyć czujki a potem wpiąć je do centrali.
Czy może trzeba do każdego z 16 wejść zastosować ekspander i poprzez ekspandery uzyskuje się owe 128 wejść?
Pytania dość infantylne, ale nigdy się alarmówką nie zajmowałem.
Proszę o poradę

witam Kolegów:)
Moduły rozszerzeń pozwalają na zaspokojenie Twoich potrzeb.

Tzn że standardowo do każdego z wejść w centrali muszę wpiąć ekspander i dopiero do niego czujki?
Czy każda czujka ma być wpięta do ekspandera czy “szeregowo” czujki są adresowalne.?

W tym systemie niestety nie ma czujek adresowalnych , możesz łączyć czujki szeregowo ale możesz wpinać jako osobne obwody do Expandera wejść , dla ułatwienia expander można zamontowa z dala od płyty głównej

A jeżeli zastosuje do każdej czujki moduł adresujący np. CA-64 ADR-MOD to mogę czujki łączyć szeregowo??

Moduły ekspanderów podłącza się do magistrali ekspanderów, a nie do wejść centrali. Do wejść można podłączyć tylko różnego rodzaju czujniki, np. PIR, MW, dymu, zalania, sejsmiczne itp. Do płyty głównej Integra 128 możesz podłączyć tyle ekspanderów, żeby ilość wejść w sumie było do 128. Do ekspandera CA-64 ADR można podłączyć 48 czujników adresowalnych równolegle, a nie szeregowo.

Kiedyś można zacząć, ale polecałbym na początek zabawę z prostszymi centralami i z małymi systemami, do tych z górnej półki niezbędne jest doświadczenie, przede wszystkim klient nie powinien widzieć, że czegoś nie wiesz, czy nie umiesz, albo co gorsza uczysz się na jego majątku i na jego koszt.
Powodzenia, Wiesław

Integra to bardzo dobre rozwiązanie można zbudowac na nie j cały system do zarządzania oświetleniem roletami i innymi rzeczami.
Bardzo dobra centralka również w wersji WRL. Polecam na 100% , ale trzeba troszkę pomyśleć aby zaprogramować wyjścia logiczne i napięciowe. Trochę praktyki potrzeba. Ja sam dość długo bawiłem się w domu tą centralką na stole :slight_smile: to jest najlepszy sposób na nauczenie się konfiguracji. Można testować różne rozwiązania przy kawce i ciachu :slight_smile: Fajna rozrywka po całym dniu kucia w ścianie :slight_smile:

Jednak na początek troszkę za bardzo zaawansowany model sobie wybrałeś chyba , że jesteś wytrwały i miałeś stycznośc z funkcjami logicznymi i autoamtyką.

Na początek polecam CA10 też od Satela :slight_smile: Dobre i Polskie
Miłej zabawy.

Witam kolegów

Wydaje mi się, że na dane rozwiązanie trzeba patrzeć mając na uwadze klienta, który będzie to obsługiwał. Na ogół lepiej jest nie wdrażać zbyt mocno skomplikowanych rozwiązań, chyba, że klient jest gadżeciarzem (nie wiem czy to dobrze zapisałem). Ale Integra jest całkiem przyjemną maszyną.

tu się nie zgodzę. CA10 to bardzo stara i raczej nie intuicyna centralka. Zwłaszcza jak ma być dwie lub więcej stref. Lepiej polecić Werse.

pzdr
-DAREK-

Tak, CA-10 to nie jest godna polecenia centrala.Jej programowanie też jest nieco utrudnione, Ja do małych systemów używam CA-5, a potem to już tylko Integra.

Tak, CA-10 to nie jest godna polecenia centrala.Jej programowanie też jest nieco utrudnione, Ja do małych systemów używam CA-5, a potem to już tylko Integra.

Przyznam się że też raczej powyżej CA-5 to integre daje :slight_smile: niewielka różnica w kosztach a inna bajka.

Ale Integra jest całkiem przyjemną maszyną.

Integra jak najbardziej przyjemna centralka szczególnie z ABAXEM :slight_smile: Kiedyś jak miałem skonfigurowany w domu system to w 2 godziny założyłem :slight_smile: zero kucia tylko opóźnione troszkę interwencje ale nie trzeba pruć całego domu.

Podepnę się pod temat by nie zakładać nowych wątków.
Koledzy na jakiej zasadzie działa czujka ruchu w garażu. Czy ma ona jakieś opóźnienie jak się otwiera brama i wjeżdża się autem,a później rozbraja się alarm klawiaturą w garażu, czy może rozbraja się ją pilotem ? Słyszałem też że można założyć czujkę poza zasięgiem bramy i auta ale to trochę … bez sensu i mija się z celem. Jestem początkującym instalatorem alarmów i bardzio nurtuje mnie te pytanie.

Witam

Są dwa rozwiązania :
Ustawia się zwłokę na tą czujkę na stałe
Zwłokę wprowadza się poprzez pilota zanim się otworzy wrota garażowe
ale to jest zawsze grzebanie przy centralce alarmowej

A drugie rozwiązanie?
Bo mogę umieścić czujkę poza bramą (otwartą na suficie) i skierować ją tylko na okna, ale czy przód auta nie zosyanie “złapany” jak wjedzie całe auto?

Czy na centralce alarmowej CA-10 jest możliwa kontrola przez internet, bo z tego co wiem to powiadamianie GSM ma napewno po rozbudowaniu o moduł.
Jestem początkującym i chce iść na kurs z CA-10. Podobno lepiej opanować te centralki zanim “siądzie” się na Integrę cz Verse. Powiem szczerze, że wolał bym założyć Integrę lub Verse ale czy dam rade po kursie z CA-10? Czy aż tak dobrze mi wyjaśnią o co chodzi ?

Najzwyklejsze opóznienie załatwi sprawę. Szkoda myśleć nad czymś innym.

Tutaj jest troszkę ciekawych schematów. Czujki chyba na stronie 5:
http://www.elkom.com.tw/m/PLC2011A0_PLC2011B0_PLC2011C0_circuits.pdf
Same urządzenia są chyba na Allegro.

Witam.
Możę nie będę zakładał osobnego tematu tylko podepnę sie pod ten.
Mam kontaktrony w drzwiach (wejściowe, taras) i oknach. I klientka chce mieć taką funkcję że jak będzie sama w domu np. na pietrze robiła pranie, i ktoś wejdzie do domu to kontaktrony w dzrzwiach mają jej dać krótki sygnał.
Ale chodzi o to, że sygnalizator wew. da bardzo głośny sygnał i obudzi jeszcze dziecko. Rozumiem, że trzeba to zaprogramowac jako podstrefę, zazbrojenie tylko tych dwóch kontaktronów ? I jak rozwiązać problem z sygnałem po wejściu.
Jak to najlepiej zrealizować na Versie. Prosze o opinie doświadczonych kolegów.
Pozdrawiam.

Trochę czasu minęło, więc pewnie problem już rozwiązany. Tu moja jedna dygresja - instalacje alarmowe to mogą być tak skomplikowane kwestie, że trzeba wziąć alarmowca do pomocy, bo na forum nikt za nas nie rozpracuje tematu. Druga dygresja - CA 10 jest do dziś produkowana i instalowana.

Przy alarmówce SATELA mogę pomóc. Nie zawsze mam czas od razu odpisać ale w razie pytań można pisać na prv.