Jakie są koszta?
Witam!
Poszukuje cennika oddzielnie dla wykonania konstrukcji pod panele a oddzielnie dla elektryki dla elektrowni fotowoltaicznej.
Moze ktoś posiada?
Pozdrawiam CK
Oszacuj, ile czasu zajmie Ci jedno i drugie, a potem przelicz ten czas na pieniądze, które będą dla Ciebie satysfakcjonujące. Lepszego cennika nie znajdziesz ![]()
Witam!
Nie ma jakiegoś przelicznika np. od jej wielkości , rodzaju dachu na którym ma być zamontowana?
Istnieje juz norma do kosztorysowania na w/w prace?
Pozdrawiam CK
Dach dachowi nierówny. Ja co prawda dopiero w fotowoltaikę wchodzę, ale instalacji odgromowych już kilka zrobiłem. I tak: niektórzy dekarze mocują część dachówek spinkami, które można zdjąć i potem przy składaniu dachu z powrotem na dachówkę założyć. Spotkałem się za to z dachem, gdzie inteligentny inaczej dekarz przykręcił co drugą dachówkę do łaty - wyjęcie pojedynczej dachówki jest praktycznie niemożliwe bez jej uszkodzenia. I jak to teraz wycenić? ![]()
Co do przelicznika, większość instalatorów stosuje przelicznik stawka/kWp, podobnie jak przy “punktach” w przypadku zwykłej instalacji elektrycznej. Przelicznik jest mało precyzyjny, więc czasem zarobi się nieco mniej, gdy wynikną nieprzewidziane trudności typu poprzykręcane dachówki. Najlepiej poczytać na facebookowych grupach “Fotowoltaika” i innych pokrewnych - pełno tam handlowych naganiaczy, którzy chętnie chwalą się swoimi stawkami ![]()
Witam
Ceny za montaż zaczynają się średnio od 300 zł / kWp w górę - niezbyt stromy, niski dach pokryty trapezem i “łatwa” elektryka to i nawet za 200 zł za kWp zrobią - bo małą instalację na 20 paneli można zrobić za 4 - 5 godzin w 3 osoby (dwóch dachowców + elektryk).
Górnej granicy nie ma - spotkałem się nawet z ceną 1000 zł / kWp w przypadku bardzo trudnych montaży.
Wycena części elektrycznej jest prosta - liczymy jak zwykłą instalację, ukłądanie przewodów, montaż rozdzielnicy, montaż falownika, do tego dochodzą testy* które trzeba wykonać i ująć je w wycenie. Tu mamy “zwykłą” robotę elektryczną.
Wycena montażu paneli na dachu/gruncie to inna sprawa - w zasadzie można się posiłkować wycenami prac dekarskich - pomijając instalacje gruntowe - montaż na dachu przypomina prace dekarskie.
Instalacje gruntowe - tu mamy problem - musimy wiedzieć jaka jest konstrukcja, bo wyceniamy np. wbijanie słupów lub wiercenie dziur i betonowanie. A wyrównywanie terenu jeśli trzeba? Do tego kopanie rowu pod przewody i wiele innych czynników. Gruntowe instalacje trzeba naprawdę dokładnie i szczegółowo policzyć bo można bardzo łatwo wtopić.
- Minimum to to co mamy z IEC/EN62446 - ja robię zawsze też
- Rezystancję uziemienia (niezależnie czy używam uziemienia istniejącego czy wykonuję własne)
- Impedancję opętli zwarcia obwodu do którego podłączam falownik
Do pomiarów strony DC warto mieć dedykowane mierniki, tanie nie są ale cóż. Ja używam w tym celu dwóch przyrządów : HT MacroTest G3 (do strony AC) oraz HT PVChecks + SOLAR-02 z ogniwem wzorcowym i sondą temperatury (do strony DC) - mozna użyć też np. Metrel EuroTest 3108 lub 3109, Benning/Seaward PV 2set, Prova 1011 czy innych.
Warto kupić sprzęt, który zrobi wszystkie wymagane pomiary strony DC za jednym razem jak PVChecks , ET3109 czy Benning PV 2 - przyspiesza to to robiotę.
Wszystkie pomiary są opisane w IEC/EN62446 i tego się nalezy trzymać.
Rhavir, świetne rzeczowe opisanie sprawy.
Od siebie dodam jeszcze, że sam koszt montażu nie zawsze pokazuje pełen obraz. W większości wycen/ofert, jakie widziałem, jest podany koszt za całą instalację lub bardzo pobieżnie rozbity. Zapytanie o „koszt montażu” nie uwzględnia więc często ukrytego narzutu na sprzęcie, którym firma może sobie z zapasem odbić rzekomy niski koszt montażu.
Osobna kwestia to też szeroko pojęte doradztwo. Standardem jest oszacowanie produkcji danego generatora w zależności od kąta nachylenia, położenia, konfiguracji, falownika, itd. przy użyciu któregoś z darmowych (Sunny Design) bądź płatnych narzędzi. Ale bywają skomplikowane sytuacje, w których warto zrobić dodatkowo analizę zacienienia w poszczególnych porach roku dla weryfikacji wyboru lokalizacji generatora. Jest to ładne kilka godzin roboty np. w ArchiCad; minimum za dodatkowe przyjrzenie się temu tematowi to okolice 500zł.
Pomijając przypadki, gdzie występuje okresowe zacienienie - można przyjąć uzysk od 0.9 do 1 MWh / rok z 1 kWp instalacji dla południa.
Z moich 8 letnich doświadczeń wynika, że dla “czystego południa” i nachylenia między 20 - 50 stopni mamy ponad 1MWh/rok z 1 kWp. Zwłaszcza ostatnie lata są “łaskawe” ![]()
Warto użyć programu - czy to darmowych czy płatnych, ja używam płatnego PVSOL. Ale mamy też darmowe - wtedy możemy precyzyjnie przedstawić prognozę.
Ważne jest przeszkolenie handlowców - by zwracali uwagę na detale jak przeszkody zacieniające, możliwości prowadzenia przewodów, dostępność punktów do których można podłączyć falownik np. sprzedać 3 fazowego falownika gdy mamy tylko 1 fazę ![]()
Do tego pokrycie dachowe np. u nas obowiązkowo mierzą dachówki, sprawdzają dostępność krokwi, pytają o uziemienie, grubości przewodów jeśli wpinamy się w istniejący obwód np. gniazdo 3F w garażu.
Musimy zebrać jak najwięcej informacji - bez tego łatwo wtopić grubą kasę - zwłaszcza na dużych instalacją czy gruntowych.
Sam byłem świadkiem jak firma zapomniała w kalkulacji ująć kosztów wykopania i zasypania rowu w instalacji gruntowej - zapomnieli o 40 metrach wykopu
![]()