Witam ![]()
Prosiłbym Kolegów o pomoc w wyborze optymalnego programu wspomagającego opracowanie dokumentacji projektowej.
Temat był już oczywiście na forum kilkukrotnie poruszany, jednak świat oprogramowania zmienia się na tyle szybko, że pozwoliłem sobie na poruszenie go po raz kolejny.
Mówiąc krótko widzę potrzebę uzupełnienia oprogramowania wspomagającego projektowanie głównie (ale nie tylko) elektroenergetycznej automatyki zabezpieczeniowej rozdzielnic SN i nn.
Projekty obejmowałyby schematy obwodów pierwotnych i wtórnych, automatyczne generowanie listew zaciskowych, zestawień aparatury, kabli itp.
Inne cechy programu w kolejości ich ważności:
- Możliwość tworzenia własnej bazy aparatury.
- Możliwość kopiowania rysunków pomiędzy projektami, lub możliwość innego sposobu takiej wymiany np. poprzez zapisanie rysunku jako szablonu lub symbolu.
- Kontrola wykorzystania styków w aparatach itp.
- Łatwe przenumerowanie zacisków, oznaczeń aparatów itp.
- Łatwa i wygodna nawigacja po projekcie z wykorzystaniem adresów krosowych.
- Program zabezpieczony kluczem sprzętowym np usb, tzn działa na tym stanowisku do którego aktualnie podłączony jest klucz.
- Oczywiście nie za wysoka cena programu, aktualizacji programu i bazy aparatury oraz usług serwisowych jeśli takowe Kolegów zdaniem były by zdecydowanie wskazane.
- Eksport projektu do plików w formacie dxf.
- Import rysunków z plików w formacie dxf.
- Możliwość zabudowy aparatury w szafach sterowniczych/rozdzielnicach na podstawie rysunków wygenerowanych z bazy danych aparatury.
- Kontrola zwarć i błędów.
- Intuicyjność obsługi programu.
- Nie zaszkodzi również możliwość projektowania instalacji elektrycznych.
- Chciałbym również aby program pracował zarówno pod systemem Win XP 32bit jak i Win 7 64bit.
- Na kompatybilność projektów z różnych tego typu programów chyba liczyć nie mogę?
- Miło by było aby producent przewidywał rozwój programu w kierunku pracy również pod systemami z rodziny linux (zakładam, że dzisiaj nie ma takiej możliwości), ale na to chyba w najbliższej przyszłości również nie mogę liczyć.
Ważne jest też dla mnie zaplecze producenta programu, tzn dobrze by było aby za pięć lat zniknięcie programu z rynku było mało prawdopodobne. Wiadomo pewności nikt nie ma, ale rokowania na przyszłość zwykle jakieś są. Ważne jest również aby program nie pozostawał w tyle przy porównaniu z rozwojem tego typu programów innych producentów.
Nie wiem czy do celów którym program miałby służyć nie mam za dużych wymagań czy też wręcz przeciwnie więc mile widziałbym sugestie Kolegów dotyczące zalecanej wersji programu i jego konfiguracji.
Podkreślam również, że moja wiedza na temat tego typu programów jest znikoma, a to powoduje, że sam jeszcze nie wiem czego tak naprawdę potrzebuję.
Zapomniałbym.
Do tej pory przyglądałem się takim programom:
See Electrical,
Automation,
Eplan,
Wscad,
Elcad.
Z wersjami demo na tyle ile mogłem się zapoznałem, ale niestety to nie wystarczy, tym bardziej że z dostępem do wersji demo różnie bywa.
P.S.
„Takie rzeczy to tylko w Erze” ![]()