Budowa złącza kablowo pomiarowego

Witam
Mam takie pytanie zacznę od tego że mam postawiony na mojej działce Budynek Gospodarczy. On będzie zasilany z sieci energetycznej mam wszystkie pozwolenia i mam “Oświadczenie o zapewnieniu dostaw energii elektrycznej” (skan w poniżej). I mam takie pytanie kto ma kupić złącze kablowo pomiarowe i kabel do ułożenia w ziemi bo złącze będzie zainstalowane w ogrodzeniu. Czy ma zrobić to mój elektryk który będzie robił mi wewnętrzną instalacje czy zrobi mi to zakład energetyczny. Bo właśnie tak jak przeczytałem w tym Oświadczeniu to napisane jest tam że Skrzynkę mamy przygotować w słupku wolno stojącym ale właśnie kto ma wykonać ja czy zakład energetyczny? I drugie moje pytanie kto ma wykonać zasilanie podstawowe czyli położenie kabel pomiędzy złączem kablowo pomiarowym a słupem i kto ma kupić ograniczniki przepięć?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

ZE przeprowadzi kabel pomiędzy złączem i słupem oraz zamontuje licznik. Ty finansujesz i organizujesz całą resztę, czyli: budujesz fundament, montujesz szafkę ze złączem, szafkę licznikową, ewentualnie trzecią szafkę na własne aparaty (wyłącznik główny, ochronniki przepięciowe, rozłącznik zalicznikowy, wyłącznik różnicowoprądowy selektywny). W szafce licznikowej instalujesz tablicę licznikową, rozłącznik bezpiecznikowy i okablowanie złącze - rozłącznik, rozłącznik - licznik, licznik - aparaty w trzeciej szafce (lub od razu kabel do budynku).

Dziękuje za odpowiedź. Czyli skrzynka ma wyglądać tak jak w http://elkabel.pl/htm/produkcja/pdf/elkabel_katalog_zlacz%2016.pdf o nazwie ZKP-1a/1+1P zgadza się? Aha i jeszcze jedno na skanie poniżej jest zaznaczony w złączu kablowym symbol czy może mi kolega powiedzieć co to ma być czy rozłącznik czy tak jak wyżej w linku na pozycji 6 bezpiecznik czy coś innego.
Z góry dziękuje

nie wiem kolego jak jest w Tarnobrzegu (co ZE to inne obyczaje) ,
ale w Lublinie jesli masz umowe U3 -przyłacze wykonujesz sam, to musisz wykonac projekt przyłacza,uzgodnic go na ZUD i w ZE, po wykonaniu i odbiorze przyłacza, zakład odkupuje od ciebie przyłacze, Ty płacisz tylko za moc przyłaczeniowa, WLZ jest we własnym zakresie. Umowa U1- zakład wykonuje przyłacze, ale maja na to 2 lata od podpisania umowy.

To na razie zrobi się WLZ i skrzynkę jak będzie zrobione to pójdę do ZE i wtedy zobaczymy co powiedzą co dalej. Dzięki za odpowiedz i jeszcze jedno pytanie czy może mi ktoś powiedzieć co to jest na tym schemacie co zeskanowałem tam w czerwonym kółku bo przy zamawiani skrzynki nie chciał bym kupić złej.

Witam.

Kolego william - przecież wyraźnie w WTP podanym przez Kolegę cinek_14 w punkcie 1.3 pisze o osobnej szafce licznikowej nie zintegrowanej ze złączem kablowym.
A punkt 3.3 w uwadze określa możliwość opracowania projektu z pominięciem ZE.

Dziwi mnie też powołanie się na PN-91/E-05009 przez ZE - nie są na bieżąco.

I ostatnia sprawa - granica własności/miejsce dostarczania energii elektrycznej określa, kto co ma wykonać dla realizacji tych warunków przyłączenia.

PS. Kolego cinek_14 - Twój elektryk ma wiedzieć co i jak wykonać.

Wiem że wie co ma wykonać ale ja też bym chciał wiedzieć jak z nim rozmawiam to żebym wiedział o czym mówi i dlatego pytam.

Co kraj to obyczaj. Ja zrozumiałbym te warunki tak - ZE prowadzi kabel 4x35 do ZK a Ty z ZK prowadzisz kabel to złącza pomiarowego, które zakupujesz i stawiasz.
Natomiast w łodzkim byłyby 2 warianty:
1 - granica eksploatacji jest w złączu rozdzielczym na słupie i wtedy ZE wykonuje tylko ZR na słupie a Ty układasz kabel z ZR do ZK1+P
2 - granica eksploatacji na listwie zaciskowej licznika i wtedy ZE wykonuje wszystko, tzn. kładzie kabel, stawia ZK+P a Ty podłączasz się pod zabezpieczenie zalicznikowe, które znajduje się w części licznikowej złącza

Aha rozumie a pytam się dlatego że znajomy postawił ZK1+P i później ZE kazał rozebrać bo oni chcieli postawić swoje. To było w Tarnobrzegu a te warunki co są zeskanowane to są z Mielca. Ale tak myślałem że trzeba będzie postawić ZK1+P i położyć przewód YKY 5x10mm2 tak jak jest w warunkach napisane. A pytam się dlatego że to nie są tanie rzeczy bo przewód i złącze trochę kosztują. Może ktoś wie jak odbywa się to w Mielcu?

2 szafki nie wystarczą bo w 1 poście napisałeś, że chcesz mieć też ochronniki przeciwprzepięciowe.

Witam
W Mielcu jest podobnie jak w Tarnobrzegu-budowa złącza i położenie kabla od slupa to sprawa Rejonu a raczej wykonawcy,który wygra przetarg.Kolega wykonuje zasilanie zalicznikowe od złącza no i instalację wewnętrzną budynku.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i wyjaśnienie tej kwestii.
Więc mój elektryk ma wykonać Skrzynkę w płocie i kabel w ziemi a zakład energetyczny robi pomiędzy kablem a skrzynką.
Jeszcze raz dziękuje i zamykam temat
Pozdrawiam

hola, hola, nie tak prędko.
przecież cytowany dokument to tylko zapewnienie dostawy energii.
natomiast warunki będą wydane później i one będą stanowić prawny dokument, gdzie będą określone obowiązki stron.
wszystko się może zmienić.
ja bym się nie śpieszył.
pozdrawiam

Wszytko jest napisane w Umowie Przyłączeniowej. Trzeba ją jedynie ze zrozumieniem przeczytać. To co jest powyżej to nie jest umowa przyłączeniowa!!!

W EnergiaPro sami wszystko budują, wraz z projektem i wykonaniem, złączem kablowym, szafką pomiarową, fundamentami itd.

Od jakiegoś czasu także szafka pomiarowa jest własnością EnergiiPro. W szafce pomiarowej można zabudować ograniczniki przepięć, nie trzeba dobudowywać kolejnej szafki.

To są zwory WTZ, stosowane w miejsce BM-ów.

Proszę pamiętać, że Warunki Przyłączenia nie stanowią podstawy do rozpoczęcia prac projektowych i budowlano-wykonawczych. Trzeba poczekać na wzór umowy przyłączeniowej, gdzie określa się min. obowiązki podmiotu przyłączanego. Dopiero po podpisaniu tejże umowy powstaje projekt przyłącza, który trzeba jeszcze uzgodnić w ZE.

Wręcz przeciwnie. Dla ciebie ważne jest miejsce dostarczania energii co wprost można przełożyć na to, że w tym miejscu masz sobie ją pobierać czyli przyłączyć swój kabel. A jak widzisz miejscem dostarczania jest listwa za licznikiem czyli wszystko to co przed listwą razem z obudową nie jest twoje a więc twój elektryk nic nie musi robić poza przyłączeniem kabla do gotowego zestawu złączowo-pomiarowego. Jeśli twierdzi inaczej to mogę mniemać, że chce zarobić 2 razy na złaczu raz kasując ciebire a drugi RE biorac od nich wykonanie przyłącza ze złączem (może to robić ktoś inny i mu odpalić za zrobione już złącze) Od długiego już czasu poza przyłączami napowietrzmymi złącza jak i szafki licznikowe oraz zabezpieczenia finansuje i buduje dostawca energii w zamian za opłatę przyłączeniową. Kiedyś ZE budował tylko złącza a resztę zwalał na podmiot przyłączany ale URE ich ścignęło i teraz wyraźnie piszą w taryfach ,że oni to finansują.

PS. Jak ktoś doczytał do końca to oświadczenie/warunki techniczne to wie, że oświadczenie to staje sięautomatycznie warunkami technicznymi po dostarczeniu przez podmiot przyłaczany pozwolenia na budowę budynku a wiec o jakichkolwiek nowych warunkach nie ma mowy.

Poza tym jeśli jest tam mowa o ogranicznikach przepięć to o takich które są instalowane na słupie a nie w złączu a więc także finansuje je dostawca energii. Ty swoje ograniczniki przepięć instalujesz w rozdzielnicy budynku a nie w złączu.Z uwagi na to, że złącze nie jest twoje nie wolno ci tam instalowacc,żadnych obcych urządzeń

Witam, według mnie, projekt oraz przyłacze ma wykonać inwestor a ZE zwraca koszty przyłacza według swoich wyliczen, w Lublinie nazywa sie to umowa U3, w umowie jest okreslone jakie pieniadze zwróci inwestorowi ZE. Kabel zalicznikowy jest na majątku inwestora i za to ZE nie zwraca kasy.
Inwestor płaci moc przyłaczeniowa, opłate za podpiecie w PPN-ie, oraz za wkładki do złacza. Nie musi płacić za podpiecie, jesli wykonawca ma uprawnienia PPN i zgłosi podpięcie kabla w zespole w PPN-ie.
Tak sie to odbywa w Lublinie, natomiast jak jest w Tarnobrzegu trudno mi powiedzieć.

Pozdrowionka

W tarnobrzegu jest normalnie czyli ZE realizuje przyłacza. Umowa U3 to wynalazek Lubzelu. Nie znam innych zakładów które kazą robić ludziom takie drobne przyłącza.

Moze i wynalazek ta umowa U3 ale my jako wykonawcy mamy utrzymanie i dosyc dobre pieniadze dzieki wykonywaniu przyłaczy dla prywatnych inwestorów.
Wiele firm w Lublinie cienko bym widział bez tego tematu.

Pozdrowienia z Lublina

Prawie wszędzie przyłacza wykonują firmy tylko faktury wystawiają zakładom energetycznym a na podstawie U3 fakturę wystawiasz podmiotowi przyłaczanemu a ten ma stersa czy odzyzka te pieniądze od ZE czy nie odzyska. Nie twierdzę ,że to jakieś złe rozwiązanie to U3. Wręcz przeciwnie. Widać ,że w Lubzelu są elastyczni i na różne sposoby potrafią doprowadzić do szybkiego przyłączenia do sieci