Budowa napowietrznych linii SN i WN

Witam bardzo serdecznie,

Bardzo proszę o pomoc. Mam za zadanie napisać rozdział na temat budowy linii napowietrznych SN i WN. Szukałem w internecie materiałów, ale że nie bardzo, co z czym gdzie i jak, bardzo prosiłbym o pomoc. Przeglądałem różne katalogi firm np. Ensto, choć tam są bardziej informacje na temat projektowania linii. Czy mógłby ktoś mnie nakierować w tym temacie? Będe bardzo wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie!

Jest wiele poradników. Warto pójśc do księgarni o profilu technicznym. “Poradnik inż. elektryka”. Rozejrzę się w swoich książkach.

dziękuję serdecznie, znalazłem tą książkę (jeśli Pan znajdzie jeszcze jakąś, w której będzie coś więcej na ten temat to będę ogromnie wdzięczny). Mam jeszcze pytanie odnośnie linii niepełnoizolowanych. Jaka jest różnica między budową zwykłych nieizolowanych linii a tych w systemie PAS? Jakie są typy rozwiązań w systemie PAS? Ciężko mi to jakoś rozgraniczyć dobrze, ponieważ czytając różne artykuły ciągle zlewa mi się to w całość.

Na Politechnice Białostockiej jest prężny profesor, co pisze książki na ten temat.Każdy ośrodek płodzi nowe nazwy, Ostatnią linię SN projektowałem w 2009, ale o PAS nie słyszałem.

Nie żartuj Kolego!!

System PAS to bardzo popularne linie napowietrzne budowane na średnie napięcia, z przewodami niepełnoizolowanymi. Ogólnie budowane na terenach zadrzewionych i trudno dostępnych, ponieważ mogą wytrzymać długo, kiedy opadnie na nie gałąź lub nawet całe drzewo i ekipa nie musi jechać od razu tego naprawiać, ponieważ mogą one sobie tak leżeć nawet pare miesięcy bezawaryjnie. Tylko sęk w tym, że nie wiem jak rozgraniczyć PAS od zwykłych przewodów nieipełnozolowanych. Czy to chodzi o konstrukcje wsporcze? Jest jakaś szczególna różnica w budowie?

Kolego jeśli chceszzgłębiać temat linii PAS to na szybko możesz sobie wejść nastronkę PTPIREE.pl dalej w wydawnictwa i za 10 zł kupić świetną ksiażkę a chyba nawet są dwie w których jest sporo info i foto na temat linii PAS.

Co do technik budowanialinii gołych i PAS to poza drobnymi róznicami w sprzęcie to postępuje się tak samo. Rolki na słupy, linka wstępna na rokli, mocowanie przewodu do linki, odpala się ciągarke i jedzie się z koksem. Natomiast jest sporo różnic w projektowaniu i eksploatacji takich linii. Nie jest prawdą ,że linie PAS są zawsze i wszędzie lepsze od linii gołych. Tam gdzie można powinno sięstosować linie gołe a PAS tylko tam gdzie trzeba. Przed laty gdy wprowadzano tę technologię w Polsce zdupcono tętechnologię i sporo linii z tamtych lat stwarza ogromne problemy. Dziś już stosujesię odopwiedni osprzet wg. poprawionych katalogów i albumów, są lepsze przewody(zielone)

Co zaś do linii gołych to niestety nie poczytasz sobie za wiele bo to co kiedyś było na ten temat pisane właśnie w okresie jak zachwycano się PAS em wywalano zczytelni i księgarń i wręcz przerabiano na makulaturę. Pozostają ci jedynie podręczniki do zawodówek

Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Chodzi mi o różnicę pomiędzy liniami niepełnoizolowanymi, a tymi w systemie PAS, które de facto są również niepełnoizolowane. Czy jest jakiś znaczący klucz ?:slight_smile:

Nie bardzo można znaleźć tu różnice. Takie linie po polsku nazywają się liniami niepełno izolowanymi natomiast po skandynawsku w skrócie nazywa się je liniami w systemie PAS. A, że nasze linie wywodzą się w większości przypadków z linii skandynawskich więc trudno o różnice. Jest jeszcze system francuski ale różni się tylko osprzętem. Czyżby więc ktoś kolegę pytał jaka jest różnica w liniach niepełno izolowanych w Polsce i w Finlandii?
A może chodzi o linie pełno izolowane i linie systemu PAS?

Właśnie nie, pytałem ze 3 razy mojego promotora czy, aby na pewno chodzi o linie PAS i linie niepełnoizolowane. Bo mam napisać 2 rozdziały na ten temat 1 rozdział właśnie na temat linii niepełnoizolowanych (budowa linii, osprzęt i przewody) i 2 rozdział linie kablowe w systemie PAS (przewody, osprzęt i typy rozwiązań). Z PASem poradziłem sobie bez problemu natomiast nie bardzo wiem o co chodzi z tymi liniami niepełnoizolowanymi. Ciągle otrzymuje odpowiedź, że te linie różnią się konstrukcjami wsporczymi (jakiś szczegół) i jeszcze lekko osprzętem. Dodatkowo dowiedziałem się, że na ten temat nie ma książek, dlatego zapytałem na forum, ponieważ juz od miesiąca próbuje zgłębić tą wiedzę, ale jak do tej pory nie znalazłem rozwiązania. One się czymś różnią, ale czym? Może ktoś się orientuje w tym temacie?

Jeśli dobrze zacytowałeś promotora “linie kablowe w systemie PAS” to niestety twój promotor nie wie oczym mówi. PAS to nie jest system linii kablowych lecz przewodów nie pełno izolowanych np produkcji polskiej typu AAsXSn oraz np produkcji Pirelli przewody SAX systemu PAS. Zaś Ensto sprzedaje przewody BLX-T, BLL-T i to także jest system PAS.

witam Kolegów:)
Ensto ma w swojej ofercie linie SN z kablami uniwersalnymi AXCES i EXCEL. Może to autor miał na myśli :wink: ?
I jeszcze jedno, linie z przewodami niepełnoizolowanymi należy wg normy traktować jak gołe.

Dziękuje Wam Panowie za informacje :slight_smile:

Ogólnie mój promotor tak to właśnie nazwał “linie kablowe w systemie PAS”, najlepsze, że byłem na seminariach, które prowadzi inny gość (profesor) i zaakceptował to. No ale mniejsza :slight_smile: Powiedział mi, że jeśli chodzi o linie niepełnoizolowane, to żebym ich poszukał w katalogach. A jeśli chodzi o te kable uniwersalne EXCEL i AXCES to one również są niepełnoizolowane? Ogólnie straszny mętlik mi sie ostatnio zrobił

witam Kolegów :slight_smile:
EXCEL i AXCES są kablami pełnoizolowanymi do podwieszenia na słupach i do zakopania w ziemi.
PS
Wejdź na stronę ENSTO, tam masz wszystko.

Tak, właśnie przeglądam katalogi. O pełnoizolowanych napisać nie mogę, bo minę się z tematem. Cholera wie, gdzie tego szukać, tych niepełnoizolowanych (które nie są w systemie PAS) - a może takie nie istnieją? :slight_smile:

Nie tak. Takie linie nie istnieją. Na dzień dzisiejszy w SN mamy:

1. Linie napowietrzne gołe
  2. Linie napowietrzne nie pełno izolowane tzw. system PAS
  3. linie kablowe z zastosowaniem kabli tradycyjnych.
    4 Linie napowietrzne pełno izolowane z kablami uniwersalnymi w różnych systemach tj. samonośne lub z linką nośną. Linia taka może przechodzić w linie kablową jeśli jest taka potrzeba.
    I to jest wszystko. Niema czegoś takiego jak linie kablowe w systemie PAS bo przewody systemu PAS nie są kablami w żaden sposób. Natomiast to co jest kablami np SAXKA nie jest systemem PAS.

Dlatego nie wiem jak ci mamy pomóc bo na temat jaki zaproponował ci promotor wg mnie napisać się nie da a jak zaczniesz mu udowadniać ,że się myli to jeszcze gorzej.

Dziękuje bardzo.

Mój temat to dokładnie “Linie kablowe z izolacją niepełną”. Ja się właśnie ukierunkowałem w kierunku linii napowietrznych, więc może się mylę? Skoro wymyślili taki temat (profesorowie) to musi coś w tym być, mam dużo materiałów na temat PAS, więc może te linie kablowe z izolacją niepełną są nie tylko napowietrzne? Ale to raczej nie możliwe, bo takie linie są pełnoizolowane, więc już sam nie wiem, zbaraniałem :slight_smile:

Książka o której pisałem nosi nazwę “Sieci elektroenergetyczne” autor Jerzy Niebrzydowski, wydane przez Politechnikę Białostocką. Niestety nic na interesujący temat.
Linia kablowa podstawowo kojarzy się z umieszczaniem kabla w ziemi. Linia kablowa niepełnoizolowana z punktu elektrotechniki to obwód w którym część pod napięciem nie jest izolowana, nie w pełni izolowana? i pytanie z jakiego powodu i dla jakiego celu?
Z mojego doświadczenia studenckiego, pisałem pracę o obciążeniu zakładów przemysłowych i tam używałem określen pewnych wielkości, nie występujących w normach czy języku zawodowym. Opiekun poszedł na to, jedynie musiałem niejako stworzyć słowniczek na potrzeby pracy. Cóż może trzeba np stwierdzić, że linie kablowe niepełnoizolowane to te w których izolację kablową (plastyk, papier, olej itp) zastępuje powietrze w przypadku wprowadzenia kabla na słup czy coś podobnego. Ostatecznie pytanie jaki cel niepełnej izolacji? i co to znaczy?