BricsCad V8 i opinie.

Przymierzam się do kupna kilku licencji cadowskich.
Nie mam jeszcze czasu przetestować wersji V8
Czy ktoś już ma i może coś napisać?

poprzednio firma oferowała wersję pięciopaka, którą kupiłem. Jeśli chodzi o pracę z tym programie to jest on troszkę inny od AUTOCAD-a. Na początku nie mogłem się do niego przekonać ale z czasem nie ma problemów. Pracuje się całkiem sympatycznie

Zapomniałem dodać precyzyjnie że to co kupowałem to była wersja 6.0 ale przymierzam się też do uaktualnienia.
Pozdrawiam
Waldek

Teraz też firma oferuje takie pięciopaki :slight_smile:.
Zresztą nie tylko Bricscada - Autocada też.
I ja pracowałem trochę na wcześniejszej “szóstce”, ale chodzi mi oto czy któryś z kolegów może mi napisać na ile V8 jest “PRZEŁOMOWA”

v.8 jest na razie w wersji angielskiej.
duża różnica w stosunku do v.6.
oczywiście na korzyść.
szybkie praca z dużymi rastrami, szybkie odświeżanie, szybki wydruk.
duża zbieżność z academ.
uaktualnić na pewno warto.

I to już coś! Chodzi mi o praktyczne i subiektywne opinie użytkowników a nie tylko “suche” informacje handlowe producenta.

Czy drukuje rastry. Bo jak kiedyś próbowałem popracować z bricscadem to jak próbowałem wydrukować raster w formacie większym niz A4 to nic z tego nie wychodziło i spece z tej firmy nie dali rady. Mówili że będą nad tym pracować. Czy im się udało?

jak lubisz tłumaczenie z polskiego na nasz, to tłumaczę: szybka praca z dużymi rastrami znaczy: wstawianie, przesuwanie, skalowanie z szybkim odświeżaniem, szybkie przygotowywanie wydruku i szybki wydruk.
mapy duże, wydruki wielkości A0, A1.

Mi również 6 i 7 drukowała rastry. Do 7 są pewne kłopoty z nimi ale nie niemożliwe do przejścia. Dużo RAMu i dobra karta graficzna bardzo pomagają. Chyba i ja się skuszę na 8mki.

Pozdrawiam,
Michał

widze że tutaj kółko wzajemnej adoracji :slight_smile: programu Bricscad. Niestety PAnowie znam dokładnie i Bricscada i inne IntelliCADy i musze przyznać, że wszystkie w porównaniu do AutaCADa są słabe. A gdybym miał kupować to wybrałbym albo polskiego IntelliCADa z intersoftu (bo polski i chłopaki maja sporo nakładek) albo chińskiego (bo najbardziej przypomina acada). A i zapytajcie czemu bricscad tak dziwnie nazywa swoje wersje skoro i tak oparty jest na intellicadzie 6? sprawdzałem w ITC na intellicad.org - najnowsza wersja intellicada to 6.4 - dlaczego bricscad nazywa sie V8?

w wątku o Bricscadzie trochę niezręcznie chwalić inne programy.
zaś niegrzecznie pisać o adoracji.
nie na temat jest zaś pisanie o intelicadzie i acadzie, jakie to one są dobre.

są może i lepsze, ale to nic nie wnosi do zasadniczego pytania wątku.

ewentualne porównania do innych programów, byłyby na miejscu, ale konkretne.
kol. regifx, nie wysiliłeś się.
taki znawca wszystkich cadowskich niuansów pisze - “A gdybym miał kupować to wybrałbym albo polskiego IntelliCADa z intersoftu (bo polski i chłopaki maja sporo nakładek) albo chińskiego (bo najbardziej przypomina acada)”

mało argumentów.

program powinien spełniać pewne założenia, czy to polski, czy inny, czy wygląda na acada, czy nie.
moje oczekiwania spełnia - grafika 2D, rastry, cena.
i to tyle.

Kolego profus miałem przyjemność (?) próbowac wersje V8 i nie widzę poprawy w obsłudze rastrów. Ja pracuje na dużych rastrach które przekładaja sie na papierowy format A0. Jeśli chodzi o szybkość pracy to nędza. A o drukowaniu można pomarzyć.
Pozdrawiam

niestety, przyzwoitość nakazuje przyznać się do pośpiesznych i niezasłużonych pochwał.
masz rację, kol. wimarc, B8 nie jest szczytem marzeń.
za szybko oceniłem i może te pierwsze próby były dobre, ale zupełnie niereprezentatywne.

natomiast dla mnie nie jest aż taki zły, jak twierdzisz.
dwg z 4 mapami w tifie po 140 kB, wydruk na A1 - B8 tworzy obraz w 40 sekund i zaczyna się plotowanie.

(intel core 2, 2GB ramu)

nie tworzę większych jak A1 wydruków, i mnie ten czas zadowala.

Jeżeli chodzi o procesory 2rdzeniowe to nie jest z tym tak różowo. Jak se otworzysz Menedżera zadań w windzie to zobaczysz że bricscad (bynajmniej V6 i V7) korzysta tylko z jednego rdzenia. Teraz pracuję w V8 i wygląda na to że działa trochę to inaczej, ale nie jestem przekonany że chodzi na wszystkich rdzeniach. Ja mam Core2Quad i niestety nie mogę go do końca wykorzystać. Daję polecenie i nigdy wszystkie 4 nie wchodzą na 100%.
W starszych wersjach nie można było nawet ustawić koligacji na więcej CPU niż1.

Ale ogólnie jestem zadowolony (oprócz pracy na rastrach tu dalej jest trochę niedosyt)