Brak uziemienia a legalizacja instalacji elektrycznej

Witam,

Więc w tej chwili wynajmuje lokal użytkowy. Od licznika do lokalu jest poprowadzony przewód 2 żyłowy [L+PEN].

Problem jest taki, że wymiana tego przewodu jest kompletnie nieopłacalna [bym musiał się wiercić przez sąsiedni lokal użytkowy + brać kilka gwarancji na siebie, bo np. klatka schodowa została jakiś rok temu wyremontowana - w skrócie nie opłaca się kompletnie]

Czy jest jakiś sposób na zalegalizowanie tej instalacji [to co w lokalu na spokoju można przerobić]

Z góry dziękuje za odpowiedzi!

1. Jaki jest przekrój przewodów tego zasilania?
  2. Dlaczego chcesz go wymieniać?, dostałeś od kogoś jakieś zalecenia, jest w złym stanie?
  3. Masz wiedzę na temat układu sieciowego zasilania?
  1. Nie jestem pewien, ale mogę sprawdzić za kilka dni kiedy będę w lokalu
  2. Szczerze czytam teraz trochę na internecie i cały czas wszystko mówi o przewodzie PE oddzielnym o N, i nigdzie nie mogę znaleźć czystej odpowiedzi, czy 2 żyłowe przewody od licznika do rozdzielni są cały czas legalne, czy nie.
  3. Tak szczerze: niezbyt jak narazie

To też niewiele Ci pomożemy bo to “zgaduj zgadula”. Jeżeli układ zasilający to TN-C a przekrój wspomnianych przewodów jest wystarczający dla zasilenia twojego lokalu, to nie ma przeciwskazań, żeby został taki, jaki jest - jako „stan zastany” i oczywiście jego stan techniczny musi być pozytywny. Dopiero w mieszkaniu elektryk powinien zrobić/wymienić instalacje zgodnie z aktualnymi wymogami (z pewnością 3-żyłowa). Na koniec pomiarowiec powinien wykonać sprawdzenie instalacji (tzw. pomiary elektryczne wraz z oględzinami)i wydać protokół z oświadczeniem o przydatności do eksploatacji.

Właśnie, za niedługo będę szukał jakiegoś elektryka.
Tutaj prędzej moja ciekawość i chęć zrozumienia jak co wszystko działa, jak wyglądają przepisy itd…

A też technik Taurona gdy montował licznik mówił coś o RCD. Dobrze mówił by montować RCD? Bo widze że też są zmiksowane opinie na temat tego

Tak, RCD na obwody mieszkania powinno(y) być, ale musisz mieć w nim instalację 3-żyłową. Najlepszą opcją będzie, jak zasięgniesz porady u jakiegoś lokalnego elektryka. On powinien rozwiać wątpliwości o których wyzej napisałem (nikt na forum tego nie wie). Podałem Ci jedynie najbardziej optymistyczną dla Ciebie opcję pozwalającą pozostawić istniejące zasilanie.

Dobrze, to jeszcze raz dziękuje ślicznie za odpowiedzi, i lekkie doedukowanie mnie! Miłego!