Brak napięcia w gniazdkach mimo, że bezpieczniki są włączone

Witam,

Właśnie miała miejsce u mnie następująca awaria.
W nowym mieszkaniu które niedawno kupiłem podłączyłem pralkę do gniazdka w łazience za pośrednictwem listwy zasilającej (takiej “komputerowej”, ponieważ pralka stoi tymczasowo zbyt odsunięta od gniazda przewidzianego dla jej podłączenia).
Po 15 min działania, coś strzeliło i… wywaliło w skrzynce dwa bezpieczniki: “gniazda łazienka” i “piec co”. Odłączyłem pralkę, przestawiłem bezpieczniki na pozycję “ON” i… nic. Piec CO nie działa, w gniazdach w łazience brak zasilania mimo że bezpieczniki są włączone, wszystkie instalacje poza tymi działają…

Może ktoś doradzić i powiedzieć co się mogło stać?

Mam nową instalację 3 żyłową z bezpiecznikiem przeciwporażeniowym. Mieszkanie jest nowe (kupione 1,5 mieś temu).

Żeby było ciekawiej, w listwie przez którą podłączyłem pralkę też są małe bezpieczniki topikowe i one są… całe!

Ponadto kocioł CO jest teoretycznie zupełnie niezwiązany z instalacją dociągniętą do pralki.. więc tego że coś się stało z tym bezpiecznikiem to już zupełnie nie rozumiem.

Proszę o jakąś radę bo nie wiem czy mam coś samodzielnie wymieniać (bezpiecznik automatyczny??? czy to możliwe żeby “padł” po takim zdarzeniu?) czy składać reklamację na wadliwie wykonaną instalację elektryczną?

I na koniec.. gdzieś tu na forum przeczytałem że aby sprawdzić działanie bezpiecznika przeciwporażeniowego należy nacisnąć przycisk “test” znajdujący się obok bezpiecznika. Faktycznie przycisk taki jest - ale po jego wciśnięciu nic się nie dzieje :frowning:

Marcin

Witam
Tak na odległość to można tylko gdybać. Potrzebny jednak elektryk, bo RCD też jakoś nie działa poprawnie.Bezpieczeństwo jednak ponad wszystko!
Pozdrawiam
Jerzy

Prawdopodobnie padło też kolejne zabezpieczenie.
Wezwać elektryka niech stwierdzi po czyjej stronie jest problem. Może tej nieszczęsnej pralki, a może coś w sieci jest nie tak wykonane. No jeszcze listwa do łazienki się nie nadaje.
Nie eksperymentować w łazience z przedłużaczami listwami.
STANCA

Witam.

zastanawiam się, czy przypadkiem silnik pralki nie wygenerował jakiegoś impulsu, który spowodował zadziałanie ochronnika w listwie.

Witam!

Zapewne zadziałało zabezpieczenie przed Twoją rozdzielnią. Świadczy o tym brak reakcji wyłącznika RCD na użycie przycisku >test<. Wyłącznika trójfazowego przy zasilaniu trójfazowym.
Jeśli jednak zasilanie jest jednofazowe, wtedy usterki należy szukać w Twojej rozdzielni.

Zaś cała awaria najprawdopodobniej spowodowana była użyciem nieszczęsnej listwy. To ona z powodu przeciążenia (pralka) spowodowała zwarcie.
Gdybyś zamiast niej użył zwykłego przedłużacza nic takiego nie miało by miejsca.

Nie oznacza to jednak tego, że można używać jakichkolwiek przedłużaczy w łazienkach.
Nie po to w łazienkach wprowadzono strefy, by do gniazda umieszczonego w odpowiednim miejscu podłączyć (za pomocą przedłużacza) pralkę posadowioną tuż przy wannie.