Czy Koledzy mają sprawdzone blokady do bezpieczników w systemie tzw LOCK OUT ??
Obecnie stosuję czerwone blokady i kłódki od dostawcy “Brady”.
Ogólnie sprawdzają się, a cenowo też można to dźwignąć w zamian za odrobinę poczucia bezpieczeństwa.
Do włączników itp to używam mini kłódek pomalowanych na czerwono z naklejką informacyjną (stary pomysł jak zaczynałem).
Ale kiedyś można było schować wkładkę do kieszeni, wyłącznika się wyjąć nie da poza tym, niektórzy są tak uprzejmi że z czystej dobroci załączą wyłączony obwód, więc kłódka nie jest złym pomysłem.
Tam gdzie pracuję jest system LOTO i obowiązek jego stosowania. Na głównych wylacznikach są fabrycznie dziurki na kłódkę więc problemu nie ma a oprócz tego tabliczki informujące o pracach. Poza tym aby założyć kłódkę wylacznik musi być w pozycji 0.
Ja miałem raz sytuację gdzie mimo tabliczki informującej o pracach i zakazie uruchamiania jakiś głupiec podał napięcie na odcinek instalacji na którym zespół podległych mi elektryków miał pracować. Coś mnie tknelo żeby sprawdzić napięcie mimo zapewnienia że wszystko jest ok bo prace miały być na przygotowanym wcześniej miejscu. Awanturę zrobiłem ze głową mała i jeszcze pretensje były że prace o 40 minut opóźnilem. A byłem tylko dlatego że akurat nie było innej osoby z D.