Blok energetyczny - co to jest

Witam co znaczy ze blok energetyczny ma np. 200MW?

Oznacza to dokładnie to samo, co wtedy gdy mówisz że Twoje auto ma 150KM.

Być może taka odpowiedź nie całkiem Cię satysfakcjonuje, ale nie wiem co właściwie masz na myśli w swoim pytaniu

Czym jest blok energetyczny, dowiesz się wpisując w wyszukiwarce frazę “blok energetyczny” i klikając pierwszy wynik. Ja tak uczyniłem i oto, co znalazłem:

Blok energetyczny – turbogenerator (turbozespół) współpracujący z kotłem parowym, stanowiący autonomiczny system energetyczny w elektrowni kondensacyjnej lub elektrociepłowni, wraz z indywidualnymi systemami dostarczania do kotła paliwa i powietrza, odprowadzenia spalin i popiołu, oraz wyprowadzenia energii elektrycznej.

A to, że blok ma np. 200MW, oznacza że jego maksymalna moc wynosi 200 megawatów.

Czyli jeżeli jego maksymalna moc wynosi 200MW to co jeżeli zapotrzebowanie wynosi 300MW, wtedy zasilanie odbiorców następuje z innych bloków energetycznych? I jeszcze, jeżeli pracuje z pełną mocą 200MW to jest jakiś określony czas przez jaki może z taką mocą pracować czy jest to zapotrzebowanie długotrwale dopuszczalne?

Niezupełnie. Wszystkie aktualnie czynne bloki we wszystkich elektrowniach pracują jednocześnie na cały system energetyczny i pracują z taką mocą, jaką system potrzebuje.

To nie jest “zapotrzebowanie” tylko moc czynna znamionowa. Jak napisano wyżej jest analogia do koni mechanicznych twojego auta. Teoretycznie twój silnik może pracować non-stop z pelną mocą, ale co jakiś czas trzeba go zatrzymać, zrobić przegląd, wymienić zużyte części.

Właśnie takich informacji szukałem. Dziękuję za odpowiedzi!