Bład projektanta czy w szkole zle mnie nauczono??

Witam kolegow i prosze o pomoc.
Zajmuje sie elektryka juz dosc dlugo i wiem sporo. Jednak teraz trapi mnie maly problem. A mianowicie;
Mam wykonac instalacje elektryczna wraz z WLZ i ZP oraz przylaczem. Mam wszystkie dokumenty i tu problem.
Cytuje;
Złacze pomiaroe ZP
Projektowany zestaw ZP… Z zestawu wyprowadzic przewód YDY 416 do haka zamocowanego na scianie, w miejscu doprowadzenia nowego przewodu przyłacza (przewod napowietrzny AsXSn 416mm2) zabezpieczenie S313 B32.

WLZ
Do zasilania glownej tablicy TG obiektu zaprojektowano wlz wykonana przewodami YL 5*16mm2 w rurze RVS37 prowadzonej w scianie pod tynkiem…

I teraz moje pytanie i problem.

1. Przekroje przewodow jednakowe tylko roznica DRUT LINKA.
  2. W szkole uczyli ze obciazalnosc dlugotrwala Idd dla DRUTU to 5A/mm2 a LINKI 8A/mm2
  3. W tabelach niby niewielka roznica ale jest tylko przy doborze zabezpieczen przewodu( nie moge znalezc obciazalnosci linki)
    Pytanie;
    pomylka projektanta czy obciazalnosc jest jednakowa??
    czy to co w szkole uczyli nie ma znaczenia?
    zawsze stosowalem ta zasade ze szkoly i zdawala eegzamin lecz teraz p. projektant wysmial mnie i powiedzial ze on wie leiej a ja mam wykonac jego projekt.
    Prosze o odpowiedz.

Czemu chcesz stosowac linke???!!!

Przecież tak ma wprojekcie.

Jak widać te 32A bez problemu przeniosłaby nawet i linka 10mm2. Zastosowany przekrój wynika zatem z potrzeby zachowania wymaganych spadków napięcia. Linka w WLZ jest zaś pewnie konsekwencją tego, że rura ma po drodze kolano a rozsądny projektant chce umożliwić potencjalną możliwość wymiany tych przewodów w przyszłości. Odcinek hak - szafka licznikowa jest z kolei pewnie prosty i można dać drut.

Ale oco chodzi? Chciałbyś aby projektant zmienił przektój druta na 25mmCu bo linka ma większą obciążalność prądową niż drut więc drut musi być o większym przekroju? Jeśli tak to nic dziwnego że cie wyśmiał. Zobacz gdzie jest S313 32A a gdze jest Cu16 a gdzie by był Cu25 nawet drut.

A swoją drogą to nie ma dziś żadnego podziału na drut czy linkę przy określaniu obciążalności długotrwałej. Liczy się materiał żyły, przekrój, rodzaj izolacji, sposób ułożenia, warunki środowiskowe, ilość żył, ilość torów równoległych. No i dawno nie dobiera się przewodów w sposób 5A na mm2

Jesli chodzi o ulozenie przewodow to oba sa w lini prostej. Obciazenie na budynku 26KW max a srednie 16,7kw.
Troche dziwi mnie takie mieszanie linka drut. Skoro obciazalnosc nie ma znaczenia i jest jednakowa dla linki czy drutu tak jak to powiedzial kolega marcin714 to od ZP do wlz mozna bylo pojechac tez drutem a nie linka lub glowne zasilanie od przylacza do ZP tez linka. Czy zle to rozumuje.

Druy 16 Cu nie jest miły w układaniu a tym bardziej w naciąganiu. Dlatego zaprojektowano WLZ jako linką. Ale takiej linki nie można przyłączyć do AsXSa dlatego tę część przyłącza projektant był zmuszony zaprojektować jako drut. Miał jeszcze możliwość zrobienia tego AsXSem z cięciem lub bez cięcia na haku ale różne ZE mają różne wymagania. Tak więc projektant wszystko zrobił jak należy i widać że czuje bazę bo co byś zrobił jakbyś miał połączyć tę linkę z AsXSem?

Witam.

Użyłby SPIN-y

i linkę jako WLZ zawsze łatwiej łączyć przelotem w PO piętrowych

Zapraszam na forum - temat podobny: http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=7529&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=drut+linka

Wydaje mi się, że projektant powinien dysponować większą wiedzą.
W celu rozwiania wątpliwości proponuję koledze rozmowę z kimś z ENSTO.

Witam
Problem sie rozwiazal sam, a mianowicie;
Panowie murarze robili przebudowe budynku i usuneli stary hak ktory zasilal budynek. Przyjechal projektant popatrzyl i zrobil poprawke projektu zasilania ze slupa do ZP i ZP do TG.
Wynik;
zasilanie YKY 425 ze slupa do ZP i ZP do TG YKY 525
poniewaz zmienily sie tez obciazenia na budyku.