BHP w pracy elektryka

Proponuję otwarcie tematu “BHP w pracy elektryka”.
Jako szef grupy technicznej (w skład której wchodzą elektrycy) mam problem w wyposażeniu elektryków w podstawowe urządzenia idyntyfikujące napiecie w układach. Dotychczas wyposażałem każdego elektryka w urzadzenia f-my AKTYWIZACJA takie jak 1)neonowy próbnik napięcia, 2) dwubiegunowy próbnik napięcia.
I tutaj mam kilka pytań do Kolegów fachowców:

• jak te sprawy regulują przepisy
  • w jaki sprzęt (aktualnie produkowany) powinienem wyposażyć elektryków.
    Pragnę poinformować że nie jestem z wykształcenia elektrykiem.

może tu coś jest w PN dotyczącego BHP:
http://www.narzedziownie.pl/?t=k&i=201

STANCA

Dzięki za próbę pomocy w tym temacie.
Normy, które Kolega mi poleca mówią tylko o wymaganiach sprzętu i dotyczą w zasadzie wytwórców takiego sprzętu.
Mnie chodzi o przepisy prawa takie jak Rozporządzenia, polecenia PIP-u itp., które mówią o wyposażeniu pracowników w sprzęt w celu wykonywania pracy elektryka służb utrzymania ruchu. Specyfika pracy na tym stanowisku wymaga w czasie usuwania awarii lub nieprawidłowej pracy układów sterowania, wcześniejszego sprawdzenia obecności napięcia bądź to przy diagnozowaniu układów lub kontroli przed dotykaniem elementów, które były pod napięciem a zostały wyłączone w celu ich wymiany.
Liczę nadal że ktoś może mi wskazać takie przepisu lub zalecenia, za co z góry dziękuję.

P.S.
Zapraszam do wymiany wiadomości lub porad także w innych tematach związanych z BHP w pracy elektryków.

POZDRAWIAM

Problematyka jest znacznie szersza jak by się zdawało.

Wybrane paragrafy z Rozporządzenia ministra gospodarki w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach i instalacjach energetycznych.

http://www.podstacja.internet.v.pl/strony/bhp.htm

jako że kolega nie jest elektrykiem to może się przydać:
http://bezel.com.pl/organizacja.html

dodam w sklepie ise można nabyć:

napewno na sprzęcie musi być oznaczenie CE, oraz poprosić o deklarację zgodności.

Pozdrowienia
STANCA

Dziękuję Koledze STANCA za odpowiedź.
Przeczytałem ze stron www informacje na ten temat i napewno z nich skorzystam. Myślę że także dokonam zakupu sprzętu w sklepie ise.
Generalnie sądzę że muszę opracować i wdrożyć odpowiednią instrukcję pracy elektryków w której zawarte zostaną informacje jakie zawierają rozporządzenia oraz zostanie określony sposób i rodzaj sprzętu używanego przy pracach pod napięciem i z wyłączeniem napięcia.
Pozdrawiam i zapraszam innych do dyskusji.

Witam Kolegę Durena i Kolegów na forum.

Drogi Kolego Durena zadziwiasz mnie .Miałem kiedyś szefów nie elektryków ale ,aż tak oni nie dbali o BHP jak Ty bo nie mieli o tym zielonego pojęcia.
Jak na razie idzie Ci bardzo dobrze tak trzymać.

Zazdroszczę Twoim Elektrykom .

Pozdrawiam

Rysiu71

Witam RYSIU71!!!
Dziękuję za miłe słowa.
Co do przestrzegania BHP przez elektryków to jeżeli się pracuje jako szef służb technicznych ma sie do czynienia z różnymi zdarzeniami, wypadkami które przeważnie wynikają z:

1. głupoty pracowników
    2.głupoty ich szefów
    3.rutyny pracowników
    4.kompletnej nieznajomości przepisów BHP przez przełożonego i pracowników
    5.skąpstwa w zakupie wyposażenia (zwłaszcza przez “nowobogackich” właścicieli firm)
    itd., itd.,
    Skutki np.wypadku ponosi sam pracownik a prawny jego przełożony.
    Miałem do czynienia kilkakrotnie z PIP-em i Prokuratorem stąd moje zabiegi o właściwe przestrzeganie przepisów i organizację pracy przez podległych mi pracowników.
    Czego i innym życzę a będzie mniej kalek i tragedii osobistych.
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w forum.

Padło to BHP w pracy elektryka, więc zapraszam do odwiedzenia tej strony:

temat: zagrożenie łukiem elektrycznym

pozbierał
Stanisław C.

Witam.

Nie bardzo wiemy jaki to zakład ilu elektryków i tak dalej ale to nie jest tak istotne.
Nie samym sprzętem elektryk żyje.
Bezpieczne zorganizowanie pracy przy urządzeniach elektroenergetycznych wymaga też poleceń na pracę a tym samym poleceniodawcy, oraz osoby przygotowującej miejsce pracy i dopuszczającej pracownika do pracy już całkiem bezpiecznie bo bez napięcia. Co do tych wskaźników napięcia na niskim napięciu to chyba nie ma sprecyzowanego typu i może być to nawet zwykła neonówka kiedyś nawet należało udowodnić brak napięcia poprostu łapką ale dziś tego nie wolno robić.
Co do prac pod napięciem to całkiem odmienny temat i raczej nie powinno się tego praktykować u pana.

Pozdrawiam marcin714