ale nie wiem jak to dołączyć to aktualnego okablowania (zdjęcia poniżej)
Czy jest możliwość połączyć to na kablu pomiędzy włącznikiem na ścianie a żarówką czy wyłącznie tylko w puszce w ścianie za wyłącznikiem, bo jeśli tylko w puszcze za wyłącznikiem to muszę sobie podarować bo nie mam tam miejsca na to niestety.
Tak wygląda podłączanie przy pierwszej żarówce aktualnie. Kabel trzy żyłowy idzie z włącznika na ścianie a ten dwu żyłowy do następnych żarówek.
Czy ja dobrze widzę , że Lampa LED jest zasilana napięciem 230V? a na samej lampie jest symbol III klasy ochronności (III w “kopniętym kwadracie”) ?
Jeżeli tak, to układ oświetlenia jest do przerobienia; tutaj to kiedyś opisałem:
[quote=“elmontjs, post:2, topic:13740, full:true, full:true”]
Czy ja dobrze widzę , że Lampa LED jest zasilana napięciem 230V? a na samej lampie jest symbol III klasy ochronności (III w “kopniętym kwadracie”) ?
Jeżeli tak, to układ oświetlenia jest do przerobienia; tutaj to kiedyś opisałem:
Czepiacie się symbolu III, a nic na temat żyły ochronnej???
Jak najbardziej, przewód przychodzący z wyłącznika należy podłączyć do zacisków “black” i “red”, natomiast przewód do opraw po wymianie na 3-żyłowy podłączyć do zacisków “black” i “blue”, zaś tę dziwną żyłę żółto-zieloną połączyć z taką samą żyłą z przewodu zasilającego.
Jak po wymianie na 3 żyłowy? Ten 2 żyłowy do reszty żarówek nie wystarczy? Kurcze szczerze pogubiłem się w tym już jak mi napisałeś co do czego tymi kolorami…
No widzisz: laik nie wie (to nie dziwne) ale i ci którzy mienią się być elektrykami też ją lekceważą…
To ta dziwna, dwukolorowa. Żółto-zielona. Do tego najważniejsza żyła w instalacji elektrycznej, tylko ona tam być MUSI, inne tylko mogą jej do towarzystwa służyć.
Dzięki żyle ochronnej parę osób przeżyło kontakt z prądem.
Dlatego napisałem, że odcinki od miejsca połączenia widocznego na fotce należy wymienić na np. YDY3x1,5mm. Wierz lub nie, tak należy zrobić .
[quote=“e-sparks, post:10, topic:13740, full:true, full:true”]
Dlatego napisałem, że odcinki od miejsca połączenia widocznego na fotce należy wymienić na np. YDY3x1,5mm. Wierz lub nie, tak należy zrobić .
[/quote]
O ile te oprawy są w III kl. ochronności, to i tak zostanie przerobiona instalacja (żarówki i zasilacz na 12V) - czyli SELV , to na co komu tam żyła ochronna kolego e-sparks ?
A w obecnym układzie ? ..hmm do czego podpiąć tą żyłe ż/z , jak w tych oprawach nie ma nawet styku PE ? To albo “chińczyk” bez klasy i bez CE albo (o ile dobrze widzę) oprawka w III klasie a wtedy tylko SELV.
Zobaczę na dniach te oprawę co tam jest konkretnie na tej naklejce. Tyle że czemu to mam przerabiać na jakieś 12V jak oprawa jak i żarówka jest na 230V? Co to za żarówki miałbym kupić? Chciałem tylko wyłacznik na pilota zainstalować a okazuje się że mam przerabiać instalacje pod 3 żarówki. Jestem w stanie wymienić tamten 2 żyłowy na 3 żyłowy, reszty nie tykam. Chyba muszę ogarnąć elektryka jakiegoś.
[quote=“KATORGA, post:12, topic:13740, full:true, full:true”]
Zobaczę na dniach te oprawę co tam jest konkretnie na tej naklejce.
[/quote] Więc najpierw kolego zobacz symbole na naklejce a potem możemy wrócić do rozmowy.
[quote=“KATORGA, post:12, topic:13740, full:true, full:true”]
Tyle że czemu to mam przerabiać na jakieś 12V jak oprawa jak i żarówka jest na 230V?
[/quote]
A no temu, że od tego małego znaczka, o którym pisałem, wiele zależy. Jeżeli jest na obudowie to instalacja ma być wykonana, jako bardzo niskie napięcie (najczęściej 12V) chyba, ze nie zależy ci na prawidłowym rozwiązaniu i na bezpieczeństwie w domu, to rób jak chcesz - to twój dom.
Zgodnie z deklaracją sprzedawcy/importera jest to oprawka przeznaczona do źródeł światła 230V, co zresztą autor już wcześniej napisał, ale nie zaznaczył, żeby ze zrozumieniem było…
I tak przy okazji do FACHOWCÓW: czym się różni emisja światła przez LED od źródła żarowego? I dlaczego złącze p-n się grzeje, jak świeci?
[quote=“e-sparks, post:16, topic:13740, full:true, full:true”]
Zgodnie z deklaracją sprzedawcy/importera jest to oprawka przeznaczona do źródeł światła 230V, co zresztą autor już wcześniej napisał, ale nie zaznaczył,
[/quote] Więc ty , jako elektryk, sam sobie odpowiedz jak ma być spełniony wymóg ochrony przeciwporażeniowej, bo chyba nie przewodem PE położonym obok oprawki !?
Skoro producent nie określa klasy ochrony, to co to jest? …klasa 0. Nie można tego użyć do napięcia 230V (chyba, że przez transformator separujący) , ewentualnie zasilić ze źródła bardzo niskiego napięcia.
Każde inne rozwiązanie będzie niezgodne z przepisami a przy pomiarach kwalifikuje się do negatywnej oceny instalacji - tyle.
[quote=“KATORGA, post:18, topic:13740, full:true, full:true”]
Czyli jednak jest ta 3 klasa ochronności
[/quote] A więc zgodnie z oznakowaniem produktu trzeba go zasilić ze źródła bardzo niskiego napięcia (jakaś przetwornica 230/12V w miejscu przejścia przewodu 3-żyłowego na 2-żyłowy przewód). Wymienić trzeba źródła światła na 12V i żadnych przewodów wymieniać już nie musisz. Moc przetwornicy należy dobrać do łącznej mocy lamp LED, ale powinni w tym pomóc sprzedawcy . To zgodne z przepisami i najsensowniejsze rozwiązanie. Bezprzewodowym sterownikiem można załączać przetwornicę zatem całe oświetlenie.
Opis dotyczący zasilania oprawki napięciem 230V świadczy jedynie o nieświadomości i nieznajomości norm przez importera tego produktu. Importer wystawiając CE na ten produkt też rozminął się z rzeczywistością ale takich jest wielu ! … nie ma kto tego weryfikować.