Bezpieczniki za licznikiem - dlaczego zaplombowane

Cześć,
mam w domu podwójną skrzynkę bezpiecznikową na elewacji. Po otworzeniu części dolnej okazuje się, że mam plombę za bezpiecznikiem :confused: . Część przed licznikowa jest tak zaplombowana, że nie mogę nawet zajrzeć jakie mam zabezpieczenie. Czy jest to normalne?

W domu moich rodziców plomba jest tylko przed licznikiem i na bezpiecznikach. Do bezpieczników (typu s) jest dostęp i można je załączyć w razie potrzeby.

I teraz robię remont instalacji elektrycznej i chciałbym pociągnąć nowy przewód do licznika i nie mogę bez zrywania tej plomby za licznikiem. Co na to przepisy, nie mogę nigdzie znaleźć informacji?

Czy możesz załączyć zdjęcie swojego przyłącza? Trochę się pogubiłem w opisie, a często też ludzie odwrotnie rozumieją stronę przedlicznikową i zalicznikową. Zaplombowane zabezpieczenie przed licznikiem (czyli od strony zasilania - powiedzmy “elektrowni”) to normalne, żebyś sobie sam nie zwiększył mocy przyłączeniowej. Plombowanie za licznikiem może zabezpieczać przed próbą zdemontowania licznika, znam takie przypadki. Jak wspomniałem zdjęcie wiele by wyjaśniło.