Czy jeśli posiadam odpowiednio dobrany bezpiecznik topikowy 10 A mogę go wymienić na bezpiecznik automatyczny L 10 A? Ktoś może rzec, że pytanie bez sensu, ja jednak nie wiem o co chodzi z tym ,L"…
Również temat mnie ciekawi - 5 minut szukania w google i jeden z wyników odsyła z powrotem na to forum: Automatyczny bezpiecznik instalacyjny-symbol charakterystyka - Urządzenia, maszyny, sieci i instalacje - ISE.pl - Forum Elektryka
Tak więc pasowało by samemu poszukać te 5-10 minut zanim zada się pytanie, dublując to co jest już w 400 miejscach “namalowane” w internecie.
L ma podobną charakterystykę do współczesnego S191 typu B.
Wkładka topikowa ma zupełnie inną.
Zależnie od spodziewanego pradu zwarcia może być nawet selektywna.
Witam. Tak jak kolega powyżej napisał są różne rodzaje wkładek topikowych. Kolega musi wiedzieć jaki to typ i jakie są czasy wyłączenia dla określonych prądów zwarciowych. Aby dobierać jakiekolwiek zabezpieczenie trzeba znać wartość spodziewanych prądów zwarciowych. Skąd pewność że wkładka topikowa dobrana prawidłowo? Jakie są przekroje przewodów? Jaka jest impedancja pętli zwarcia w tym obwodzie?
To nie jest ot tak prosta rzecz wkręcić wykręcić i po sprawie. Po zmianie parametrów zabezpieczenia trzeba sprawdzić czy zachowana jest ochrona przeciwporażeniowa