Mam oto taki w sumie błahy problem, ale nie wiem jak go ugryźć tak
aby nie przysporzyć nikomu problemów.
Jestem właścicielem lokalu mieszkalnego w budynku, w którym jest
wspólnota i jest wynajęty zarządca. Ostatnio dwukrotnie wystąpiła
sytuacja, że po wyskoczeniu bezpieczników u mnie w mieszkaniu
i włączeniu ich spowrotem nie było prądu. Musiałem dwukrotnie
prosić obsługę wspólnoty o interwencję. Za drugim razem konserwator
stwierdził, że w skrzynce na klatce gdzie są liczniki jest bezpiecznik
o zbyt małej wartości (według niego powinno być 16A). Niestety nie
miał takiego pod ręką, więc założył 20A jednocześnie mówiąc mi, że
powinienem bezpiecznik wymienić na prawidłowy we własnym zakresie,
gdyż w razie czego grozi mi kara z zakładu energetycznego (swoją drogą
ciekawe za co kara - ja nawet nie mam klucza do tej skrzynki).
Natomiast w umowie i w rachunkach za prąd mam napisane tak: prąd
3 fazowy, 11 kW, zabezpieczenie 25A.
W związku z tym mam następujące pytania:
jaki rzeczywiście powinien być bezpiecznik?
kto powinien zając się wymianą?
czy jeśli o wymianę poproszę zakład energetyczny (odpłatnie) to czy
jest ryzyko, że rzeczywiście dostanę karę?
Przecież na klatkach bezpieczniki za licznikiem nie są plombowane. Wymień na 25A i tyle. No chyba że szafka jest zamknięta i zaplombowana ale takiego czegoś już dawno nie widziałem (w blokach).
Dziękuje bardzo za konkretną informację. Już rozmawiałem z elektrykiem
na ten temat (sam bym nawet nie próbował nic tam grzebać). Już dostałem
instrukcje jaki kupić bezpiecznik. Jutro wymiana i podskoczę do zakładu
energetycznego w sprawie plombowania.
Co do pytania o plomby to z tego co zrozumiałem z rozmowy z elektrykiem
to jest zaplombowany sam bezpiecznik. Natomiast sama szafka jest
zamknięty na kluczyk.
Witam,
Co do wymiany… to propouje zgłosić w spółdzielni/wspólnocie… wymianę elektryka… Jeżeli nie masz dostępu do szafy (rozdzielki w której jest to zabezpieczenie) to nic nie zgłaszaj bo Ci obciażą kosztami plombowani a być może i wymiany zabezpieczenia przedlicznikowego. Ten Wasz “elektryk” albo jest bardzo słaby albo wyraźnie mu czymś podpadłes, że się talk zachowuje w stosunku do Twojej osoby…
Co do konserwatora to nie mam na to za bardzo wpływu. To jest taka
wspólnotowa złota rączka, która zajmuje się dosłownie wszystkim. Jako,
że właścicielem mieszkania jestem dopiero od dwóch lat, a na dobre
mieszkam od roku, to nie chcę sobie robić wrogów.
Co wyszło w rzeczywistości - 2 z 3 zamontowanych bezpieczników miały
za małą wartość, chodziło o bezpieczniki za licznikiem (ale jeszcze na
klatce), więc o żadnych plombach nie było mowy.
Krótko mówiąc nie dogadałem się (zresztą nie pierwszy raz) z
konserwatorem, a jeszcze niepotrzebnie straszył mnie jakimiś tam karami
z zakładu energetycznego.
Wszystko dobrze się skończyło, mam zapasowe bezpieczniki, wiem gdzie
się znajdują i wiem w razie czego jak otworzyć taką szafkę w sytuacji
awaryjnej. Co oczywiście nie znaczy, że mam zamiar tam grzebać .
Podepne sie pod temat.
wlasnie patrzylem na swoje rachunki a tam mam 3 fazowy, 9kW i 20A.
Problem pojawił się kiedyś przy przypadkowym zwarciu. Wyskoczył B16 ale też spalił się 20A na klatce. Po kilku takich przypadkach i kilku wymianach bezpiecznika 20A postanowiłem wrzucić 25A co jak się okazało było strzałem w 10 bo od tamtej pory przy zwarciu wybija tylko eska B16 a 25A na klatce pozostaje cały i zdrowy
Niedawno dowiedziałem się o istnieniu tabeli selektywności z której jasno wynika że przy B16 musi być zabezpieczenie 25A a 20A co było pierwotnie to za mało.
Teraz zastanawia mnie fakt, że skoro bezpieczniki zakładał elektryk to jako zawodowiec musiał doskonale wiedzieć, że B16 i 20A przed licznikiem to zły tandem. Elektryk nic nie wspominał, że moga byc niespodzianki przez te 20A i teraz widzę to jako celową zmowę milczenia zawodowca - niech się klient męczy, jak będzie zielony to mnie wezwie ponownie i go skasuję za to.
Teraz widzę problem w tym, że 25A to o 5A więcej niż jest na rachunku.
Czy jest możliwe zwiększenie zabezpieczenia wg tabeli selektywności z obecnych 20A na 25A bez zwiększania zapotrzebowania na moc, która to dodatkowa moc nie jest mi zupełnie potrzebna? Jakie są doświadczenia innych w tym temacie??
Zawsze można zastosować zabezpieczenie nadprądowe 20A C- harakterystyka C ( zwłoczne ). Wyglądają tak samo ale znaczek C daje nam dłuższy czas zanim nastąpi zadziałanie a energetyka nie będzie miała zastrzeżeń ( zgodne z umową ).
Dzięki za radę popytam o topik zwłoczny 20A - byłoby to najlepsze rozwiązanie problemu.
P.S. Pogotowie administracji i energetyki już nie raz zaglądało do skrzynki przy okazji sprawdzania pionu i nikt nie miał zastrzeżeń do 25A, bo sama wartość 25A to nic nadzwyczajnego. Tyle, że wówczas nikt nie weryfikował tego z tym co jest w umowie.
P.S.2 Właśnie obdzwoniłem markety typu Praktiker, Castorama, Leroy Merlin i wszyscy jakby sie zmówili mają wyłacznie bezwłoczne tzn. zwłocznych topikowych nie mieli, nie mają i nie będą mieć.
Pozostaje tylko w poniedziałek odwiedzić hurtownie i tam popytać, licze, że w hurtowni nie będzie odpowiedzi typu nie mamy albo tylko na specjalne zamówienie
gruhaa
możesz rozszerzyć swoją myśl?? Mam rozumieć, że zwłoczny topikowy 20A i tak nie rozwiąże mojego problemu zgodności z umową??
IMO jak włożę 20A to będzie zgodne z tym co jest w papierach, a że zwłoczny nie zjara sie natychmiast po przekroczeniu 20A to chyba nie powinno przeszkadzać energetyce, cyferki będą OK a oto w tym chyba chodzi
nie wiem dokładnie o co chodzi ale chyba jest jakieś nieporozumienie.
Opisałem sprawę, dotycząca problemu selektywności przy B16 i zabezpieczeniu przedlicznikowym topikowym bezwłocznym 20A, dopiero zamiana na 25A rozwiązała problem ale nie rozwiązało to problemu niezgodności z umową gdzie wpisane jest zabezpieczenie 20A.
elektryk_nr6 zasugerował w tym wypadku użycie zwłocznej eski C20 co w moim przypadku było nieporozumieniem ale zaraz poprawił się i wspomniał o topikowych, że mają ikonkę ślimaka i mogę kupić w każdej hurtowni. Co dla mnie brzmi sensownie i wydaje się, że rozwiąże problem selektywności bez zmienia warunków umowy z energetyką.
z kolei twój post negujący podpowiedź elektryka_nr6 odebrałem jako sugestię, że on źle mi doradza i zwłoczny topikowy 20A nie rozwiąże problemu bo np. energetyka dopuszcza wyłącznie bezpieczniki bezwłoczne jako zabezpieczenie przedlicznikowe.
W mojej sprawie IMO żadne dodatkowe pomiary nie sa potrzebne i nie bardzo wiem jak odczytać “Może się uda, a może nie” bo albo uzycie zwłocznego topika 20A zamiast bezwłocznego 20A formalnie jest dopuszczalne albo nie. I w tym względzie nie ma też sensu mówienie o różnicach pomiędzy esem i topikiem
Co do róznic to dla mnie jako nieelektryka “esy” są mniej pewne i czasem mogą nie wyskoczyć dlatego na wypadek takiej sytuacji jako zabezpieczenie przedlicznikowe preferuję tylko topik, który w razie zwary na 99.99% spali się odcinając daną fazę.
Witam,
Kolega Gruhaa wytkną tylko Koledze elektryk_nr6, coś co Koledze do rozwiązania problemu nie jest potrzebne - takie tam elektryczne docinki.
Natomiast Kolega Gruhaa zasygnalizował problem - to tyle co do postów Kolegów elektryków.
Do rzeczy.
Bezpiecznik topikowy zwłoczny jest dopuszczalny - niestety może, ale nie musi pomóc. Do oceny selektywności potrzebna jest znajomość producenta B 16 (dokładniej jego tabeli selektywności dla wyłaczników nadprądowych z wkładkami Bi-WTZ) oraz prądu zwarcia (bo jest parametrem w tych tabelach), który trzeba pomierzyć (o czym, jak sądzę, pisał Kolega Gruhaa). W przypadku braku pomiaru pozostaje metoda “prób i błędów” i niestety może wykazać błędy
PS.
Kolegi to nie dotyczy, ale wyłacznik Es z charakterystyką C (bez s) nie służy zapewnieniu selektywności