Bezpiecznik automatyczny - impedancja pętli zwarcia

Dzień dobry,
Poszukuję charakterystyki czasowo-prądowej dla bezpiecznika automatycznego o wartościach 10 A, 16 A i 20 A. Chciałbym obliczyć dopuszczalną impedancję pętli zwarcia, jednak nigdzie nie mogę znaleźć potrzebnych informacji.
Na forum natrafiłem na ten wątek: Automatyczny bezpiecznik instalacyjny-symbol charakterystyka - ISE.pl. Czy podane tam współczynniki są poprawne?
Chodzi o bezpiecznik automatyczny wkręcany. Z tego, co udało mi się ustalić, jego charakterystyka jest zbliżona do zwykłych wyłączników nadmiarowo-prądowych, np. typu B16. Potrzebuję jednak dokładnych i pewnych danych.
Czy ktoś z Państwa posiada wiedzę na ten temat lub może wskazać, gdzie szukać takich informacji?

Pozdrawiam

A jakiś konkretny typ tego wyzwalacza masz ? , Zrób chociaż zdjęcie wraz z jego cząścią opisową, bo nie bardzo wiem o jaki bezpiecznik pytasz . Domyslam się … mówisz o GHS 101?

Zdjęcia w załączeniu, niestety zdjęcia z większej odległości. Przesyłam również link, chodzi o coś takiego: Wyłącznik nadmiarowy Kontakt-Simon L-16A GHS101 2160 VP0 bezpiecznik automatyczny wkręcany 16A

Nooo… , to masz charakterystykę L , masz ją w tym linku który sam dodałeś.

[quote=“elmontjs, post:4, topic:15240, full:true, full:true”]
Nooo… , to masz charakterystykę L , masz ją w tym linku który sam dodałeś.
[/quote]

Okej, to rozumiem, ale jak w takim razie obliczyć prąd zapewniający samoczynne wyłączenie?

Nie mogę nigdzie znaleźć charakterystyki ani wartości. W książce “Badania i pomiary elektroenergetyczne dla praktyków” Władysława Orlika znajdują się informacje o charakterystykach zabezpieczeń, w tym tabele z wyszczególnieniem poszczególnych wkładek, ale nie ma tam danych dotyczących zabezpieczeń automatycznych.

Muszę obliczyć dopuszczalną impedancję pętli zwarcia, ale brakuje mi wartości prądu zapewniającego samoczynne wyłączenie. W książce podano wartości prądów dla różnych wkładek i czasów, jednak nie znalazłem informacji, jak traktować takie wkładki automatyczne.

Czy dobrze rozumiem, że zasada działania takiej wkładki jest podobna do zwykłego wyłącznika nadprądowego typu „es”? Na przykład dla wyłącznika nadprądowego B16 zakres działania wynosi 3–5 krotności prądu znamionowego, czyli 5 × 16 = 80 A. Jak natomiast wygląda to w przypadku tego konkretnego wyłącznika automatycznego?

[quote=“Dyziek, post:5, topic:15240, full:true, full:true”]
Czy dobrze rozumiem, że zasada działania takiej wkładki jest podobna do zwykłego wyłącznika nadprądowego typu „es”? Na przykład dla wyłącznika nadprądowego B16 zakres działania wynosi 3–5 krotności prądu znamionowego, czyli 5 × 16 = 80 A. Jak natomiast wygląda to w przypadku tego konkretnego wyłącznika automatycznego?
[/quote] Dobrze rozumiesz, ale kolego ? … to podstawy! :wink: - musisz odrobić tę lekcję, jak chcesz się zajmować pomiarami, bo nie wybrazam sobie co zrobisz, jak staniesz przed skomplikowaną, regulowaną charakterystką wyzwalacza.

Tu masz jasno na charakterystyce podany zakres: 3,6 - 5,25 dla czasu 0,4s (bo o taki chyba Ci chodzi) a wiec przyjmujesz tą najmniej korzystną krotnośc : 5,25

[quote=“elmontjs, post:6, topic:15240, full:true, full:true”]
[quote=“elmontjs, post:6, topic:15240, full:true, full:true”]
[/quote] Dobrze rozumiesz, ale kolego ? … to podstawy! :wink: - musisz odrobić tę lekcję, jak chcesz się zajmować pomiarami, bo nie wybrazam sobie co zrobisz, jak staniesz przed skomplikowaną, regulowaną charakterystką wyzwalacza.

Tu masz jasno na charakterystyce podany zakres: 3,6 - 5,25 dla czasu 0,4s (bo o taki chyba Ci chodzi) a wiec przyjmujesz tą najmniej korzystną krotnośc : 5,25
[/quote]

Pięknie dziękuję za odpowiedź. Pytanie jest jeszcze jedno, skąd wzięła się ta wartość 5,25? Chodzi mi o literaturę, normę, artykuł albo cokolwiek. W linku który wysłałem na początku jest charakterystyka, ale to jest tylko wycinek, nie ma żadnych informacji skąd to się wzięło :slight_smile:

[quote=“Dyziek, post:7, topic:15240, full:true, full:true”]
Chodzi mi o literaturę, normę, artykuł albo cokolwiek
[/quote]
<LINK_TEXT text=“http://www.bezpieczniki.com/strony/odcz … rystyk.htm”>Bezpieczniki.com - produkty</LINK_TEXT>

http://www.edwardmusial.info/pliki/bezp.pdf

Tu masz też prosty filmik, który pomoże zrozumieć charakterystykę I(t):

https://www.youtube.com/watch?v=JyfUU032WTo