rozdzielnica SN (20kV, dwu sekcyjna, dwa niezależne zasilania, dwa układy rozliczeniowe), zasilająca trafo SN/nn
istnieje potrzeba zainstalowania dwu niezależnych baterii kondensatorów SN, po jednej na sekcję
i tu problem otóż w jednej sekcji jest pole rezerwowe, natomiast w drugiej nie ma
Znają Koledzy jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu dodam tylko, że nie ma możliwości do instalowania dodatkowych pól do istniejącej rozdzielnicy SN - brak wolnego miejsca w pomieszczeniu.
Chciałbym uniknąć zakupu baterii nn do rozdzielnic nn - musiałbym kupić 9 takich baterii.
a jak by wyglądała zabudowa baterii nad rozdzielnica?
Jest ona osłonięta? izolowana?
Rozumiem że baterię będzie kolega instalował na szynach głównych rozdzielnic
Jak wyglądają transformatory celki? zabudowane? napowietrzne?
Może gdzieś koło traf by się dało
Trafo jest 9 szt. po całym zakładzie (komory trafo odpadają), dlatego też chodzi mi o to żeby kompensacje umieścić w budynku, w którym znajduje się rozdzielnica SN zasilająca a nie pomieszczeniu rozdzielnicy (nie mam miejsca) no, więc z rozdzielnicy dwoma kablami do baterii w innym pomieszczeniu.
Problem w tym, że w rozdzielnicy jest tylko jedno pole rezerwowe w jednej sekcji i tu nie ma problemu, natomiast, co z tą druga sekcja?
Czy dopuszczalne jest z jednego pola odpływowego rozdzielnicy SN dwoma kablami zasilać i trafo i baterie?
Rozdzielnica SN - osłonięta w izolacji powietrznej.
Wg mnie jedyne rozwiązanie to:
zasilenie nowej 3-polowej rozdzielki z istniejącego pola,
1 pole zasilanie z istniejącego pola,
2 pole odpływ do transformatora,
3 pole odpływ do baterii kondensatorów.
Nowa rozdzielke postawisz tam gdzie masz miejsce (najlepiej koło trafo lub baterii.
Dwie sekcje w rozdzielnicy SN.
Obydwie muszą być kompensowane oddzielnie.
W jednej sekcji jest pole rezerwowe, z którego będzie zasilana bateria kondensatorów, w drugiej nie ma pola rezerwowego.
Co zrobić z tą sekcją bez pola rezerwowego?
Czy pozostaje tylko kompensacja po stronie niskiego napięcia?
Na jednej celce w tej sekcji gdzie nie masz rezerwy napewno jest podpięty transformator SN/Nn, tego trafo odpinasz, a z tej celki zasilasz nową rozdzielke SN trzycelkową tak jak to przedstawiłem powyżej. Kablem zasilającym wychodzisz z tej celki (z tej co odłączyłeś transformator) i wchodzisz do pola zasilajacego tej nowej trójpolowej rozdzielnicy. Do jej 2 pola podłączasz transformator SN/Nn (ten odłączony poprzednio), a do 3 pola podpinasz baterię kondensatorów.