Badanie transformatora suchego 3-fazowego

Badałem rezystancje izolacji transforamtora trójfazowega suchego połączonego w gwiazdę-trójkąt o mocy około 100kVA. Badałem go napieć 2500V. Wykonałem 3 pomiary strona pierwotna-wtorna, pierwotna PE, wtorna-PE. Wyniki powyżej 29Gohm. Mam problem z ocena bo wiem, ze jest wszystko ok ale według jakiej normy dokonać oceny. Wydaje mi sie ze 15Mohm jest to wystraczające. Nie mam normy PN-EN 60076 i nie wiem jakie są dokładne wymagania. Proszę o pomoc. Nie znam kryteriów i nie wiem czy dobrze podszedłem do sprawy?

prosze niech ktos odpowie bo to pilna sprawa!

Witam

Norma PN-E-04700 punkt 4.3.5 Rezystancja izolacji transformatora suchego, zmierzona w temp. 20st. po 60sek. od chwili przyłozenia napiecia , nie powinna byc mniejsza niż 25M w przypadku napięć zn. powyżej 10kV, oraz 15M dla napieć 10kV i niższych przy wilgotności do 65%.

Pomiar izolacji należy wykonać w temp od 5st. do 35st., a zmierzoną rezystancję przeliczyć na temp. 20st.

Pozdrawiam
MAG

Napięcie 2500V?

Dzięki za za wskazówke i normę PN-E-04700:1998
Urządzenia i układy elektryczne w obiektach elektroenergetycznych. Wytyczne przeprowadzania pomontażowych badań odbiorczych.

Inni pomiarowcy według tej normy też robią?

Napięcie 2500V?

Dzięki za za wskazówke i normę PN-E-04700:1998
Urządzenia i układy elektryczne w obiektach elektroenergetycznych. Wytyczne przeprowadzania pomontażowych badań odbiorczych.

Inni pomiarowcy według tej normy też robią?

a jeśli mój transformator jesli na napięcie 400VAC

Witam
Gdzie jest to 400 V, sądzę na wtórnej. Wtedy tak.
Ja też pracuję z tą normą, porównujemy z badaniami u wytwórcy lub chociaż poprzednimi.
Pozdrawiam
zax

Czy w tej normie są także czasookresy wykonywania badań?