Proszę o podanie terminów badań sprzetu dielektrycznego (rękawice, półbuty, drążki, wskażniki oraz dywaniki i chodniki) oraz podstawę prawną wykonywania tych pomiarów. Czy przy stosowaniu sprzętu dodatkowego typu półbuty, rękawice, drążki - wymagane jest badanie dywanika, chodnika dielektrycznego.
Bogdan
Poniewaz nie spotkalem nowych przepisow w tym zakresie wiec bazuje na b.starych (z poprzedniego ustroju)- tj “Wytyczne w sprawie zasad organizacji i wykonywania prac przy urzadzeniach elektroenergetycznych w zakladach przemyslowych” . I tak terminy badan okresowych w/g tego opracowania to:
1). Drazki izolacyjne ( zwyjatkiem Drazkow pomiarowych) , Kleszcze i Uchwyty izolacyjne ,Dywaniki i Chodniki gumowe - co dwa lata
2). Pomosty izolacyjne - co trzy lata
3). Rekawice dielektryczne , Polbuty dielektryczne , Kalosze dielektryczne , Wskazniki napiecia ,Drazki izolacyjne pomiarowe - co szesc miesiecy.
Moze ktos zna cos nowszego ???
Witam serdecznie.
Każdy zakład powinien mieć stworzoną instrukcję eksploatacji sprzętem ochronnym, która powinna opierać się na przepisach wiedzy technicznej (normy są chyba źródłem tej wiedzy lecz nie są obligatoryjne). Nie dla każdego z wymienionych elementów sprzętu w normach można wyszukać coś na temat terminów badań okresowych. Norma PN-EN 60903 zaleca badanie co 6 miesięcy. Ja posługuję się tym co uda mi się znaleźć na ten temat w rozporządzeniach czy normach niekoniecznie najnowszych i z rozsądkiem to poukładać w całość.
Pozdrawiam.