Badanie elektronarzedzi - czasookresy badań

Witam Grupowiczów!
Mam dwa pytania:
1.Jaki czas musi upłynąć od zakupu elektronarzędzia, żeby trzeba było poddać je okresowemu badaniu?
2.Przy okresowym badaniu elektronarzędzia, oddzielnie badamy rezystancję izolacji elektronarzędzia i kabla zasilającego i w związku z tym czy do dokumentacji dołączmy dwa protokoły z pomiarów, jak to się powinno zrobić?
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki.
Pozdrawiam

Witam to jest co mozna opisac o elektronarzędziach

Badanie elektronarzędzi.

1. Oględziny

Należy sprawdzić, czy:

Dziękuje za informacje.
A co w przypadku nowego elektronarzędzia, jeśli należy np. do pierwszej grupy, to po 6 miesiącach od wprowadzenia do użytkowania należy wykonać pierwszy przegląd?
Czyli przewód zasilający i elektronarzędzie traktujemy jako jedno podczas pomiarów?

1. Sprawdzono stan ogólny
    a.Czy obudowa , przewód przyłączeniowy , wtyczka są nieuszkodzone
    b.Uchwyty , zaciski części roboczych są kompletne
    c.Kontrola wycieku smaru
    d.Sprawdzenie biegu jałowego
    11.Przeprowadzono demontaż i oględziny zewnętrzne .sprawdzono czy;
    a.Przewód przyłączeniowy jest dobrze przymocowany i podłączony
    b.Połączenia wewnętrzne są nieuszkodzone i nie ma możliwości uszkodzenia
    c.Komutator i szczotki nie są zużyte mechanicznie lub elektrycznie oraz poprawnie współpracują
    d.Pozostałe elementy mechaniczne są odpowiednio nasmarowane i niezużyte
    12.Sprawdzenie obwoduochronnego
    a.Sprawdzono czy przewód PE jest dobrze i pewnie podpięty
    b.Pomierzono spadek napięcia pomiędzy stykiem ochronnym wtyczki a obudową elektronarzędzia

Witam,

jeśli przewód jest odłączalny, nie stanowi całości z elektronarzędziem (jeszcze takiego nie widziałem), to testujemy go oddzielnie, w przeciwnym przypadku nie wyobrażam sobie odłączania przewodu zasilającego do pomiaru.
Ja testuję całe narzędzie, w takim stanie, w jakim otrzymuje je pracownik do pracy. Ponadto większość znanych mi elektronarzędzi wykonana jest w II klasie, nie ma więc potrzeby, ani możliwości sprawdzenia ciągłości przewodu ochronnego. Używam też mierników i oprogramowania, tworzącego niezbędne raporty z pomiarów.
Pozdrawiam, Wiesław

Witam,
mam pytanie jakie ustawy lub normy mówią o pomiarach elektronarzędzi
Podobno PN-85/E-08400/01, PN-85/E-08400/02, PN-88/E-08400/10, to normy już nie obowiązujące.
Pozdrawiam

Witam
Bardzo ładnie kolega VOLTT opisał temat, ale wkradł się błąd:

Najmniejsza dopuszczalna rezystancja przewodu PE wynosi 0,1

Rrr-w- najmniejsza dopuszczalna rezystancja przewodu PE

Chyba powinno być “Największa dopuszczalna rezystancja przewodu PE”

Pozdrawiam Zibs

Przyłączam się do pytania kolegi.

Witam grupowiczów!
To jeszcze raz ja z takim oto zapytaniem.Firma budowlana kupiła nowe elektronarzędzie, kiedy ma nastąpić pierwsze badanie okresowe tego elektronarzędzia?Czy to mam jakieś znaczenia, że ono jest nowe i przez pierwsze np. 2 lata nie trzeba robić mu badań okresowych, czy traktujemy ja tak jak inne i robimy badania 2 razy w roku od razu?
Pozdrawiam
MAciek

Czy ktoś może odpowiedzieć na moje zadane wcześniej pytanie?

Witam,
chyba testujesz wszystkie narzędzia w określonych odstępach czasu, masz jakiś ustalony termin badań, a nie robisz tego pojedynczo, kiedy masz ochotę, albo sobie przypomnisz?
Jeśli ustalony termin badań przypada na przykład na początek kwietnia, testujesz wszystkie narzędzia znajdujące się w firmie w tym samym czasie. Narzędzie kupione dzień przed datą testów ma być sprawdzone razem z pozostałymi, nie ważne: nowe, czy stare. Narzędzie kupione tydzień po testach będzie używane do najbliższego terminu badań, na przykład na początku października bez specjalnego testu.
Inna sprawa, jeśli pracujesz w tej firmie, np. w narzędziowni i do Ciebie należy prowadzenie kartotek narzędzi i ich testy na bieżąco, zrobisz pomiary przed pierwszym oddaniem do użytku, a następnie zgodnie z przepisami/procedurami po 3/6/12 miesiącach (wybierz właściwe).
Pozdrawiam, Wiesław

Znowu przewija się temat rozkręcania urządzeń (elektronarzędzi) w kontekście badań.
Czy producenci urządzeń przewidują i zezwalają na takie czynności dokonywane przez użytkownika a nie wyłącznie przez autoryzowane serwisy (i nie tylko w okresie gwarancji)?

Nie bardzo rozumiem, po jaką cholerę ktokolwiek chce rozbierać narzędzia w celu pomiarów/testów? Nie macie co robić, czy jak? Chociaż, jak się weźmie pod uwagę obecne nawet na tym forum zdania, że narzędzia i inny sprzęt elektryczny stanowią element instalacji elektrycznej i należy badać wartość ich impedancji pętli zwarcia, to nawet próby rozbierania zasilacza w komputerze, żeby się dostać do wyimaginowanych punktów pomiarowych, już nie dziwią.
Urządzenia elektryczne, takie między innymi jak narzędzia ręczne, czy przedłużacze, testuje się jakie są.
Dopiero jeśli zlecenie na pracę obejmuje również drobne naprawy, wtedy można mówić o potrzebie rozkręcenia obudowy. Test ma wykazać, że narzędzie w takim stanie, w jakim użytkuje je pracownik, jest bezpieczne, lub nie. I dotyczy to wszystkiego, co jest podłączane do gniazda 230, lub 400 Volt: elektronarzędzi, komputerów w biurze, xero, lampki na biurku szefa, czajnika, czy sprężarki na warsztacie.
Pozdrawiam, Wiesław