Badanie baraku na budowie

witam wszystkich
prosze o wyjasnienie w nastepujacej sprawie:
na zpleczu budowy stoja szeregowo ustawione baraki i inspekcja bhp wymaga od nich pomiarow, moze nie byloby w tym nic dziwnego gdyby nie nie to ze jeden z barakow nie jest w ogole podlaczony do pradu
moje pytanie wiec brzmi co w takim razie trzeba pomierzyc?

Witam.

Odpowiedź jest prosta- należy pomierzyć to co jest podłączone. A w baraku nie zasilonym ostrożnie z ogniem! :wink:

Pozdrawiam Marek

Witam !
Czy barak posiada piorunochron ?
Pytaniem o odgromówkę skasujesz szefostwo. Lepiej udawaj,że nic nie widzisz. To troszkę z humorem.
CYRUS.

Witam!

-Przed podłączeniem tego baraku, albo trzeba w nim wykonać instalację, (jeśli jej nie ma), albo pomierzyć stan izolacji istniejącej instalacji elektrycznej.
Po podaniu napięcia, wykonać pomiary skuteczności ochrony przeciwporażeniowej.

Powinno to się nazywać sprawdzeniem instalacji elektrycznej i odbywać
zgodnie z normą PN-IEC 60364-6-61 Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych.Sprawdzanie.Sprawdzanie odbiorcze.
Tzw. “pomiary” są sprawą marginalną wobec takich obowiązków jak:
sprawdzenie czy obiekt ma dokumentację,instrukcję eksploatacji instalacji,
czy instalacja jest wykonana zgodnie z dokumentacją.
Dwa gołe przewody na ścianach tego baraku mają doskonałą
izolację.
Oczywiście te baraki tego nie mają po za doskonałą izolacją.I wtedy Ty nie mając uprawnień budowlanych w zakresie inst. elektrycznych i będąc
pozbawiony możliwości porównania stanu rzeczywistego z dokumentacją bo jej nie ma możesz wykonać tylko maleńką cząstkę zlecenia pt. pomiar.
Powinieneś odstąpić od czynności sprawdzających,a o zaistniałych wadach i fakcie nie dopuszczenia użytkowania instalacji powiadomić nadzór budowlany.Oczywiscie zostaniesz wyśmiany przez inwestora i nigdy już nie otrzymasz od niego zlecenia.Inwestor wynajmie sobie chłopaczka z zaświadczeniem kwalifikacyjnym wyrobionym w f-mie krzak który podpisze się “pod samym diabłem” za pare groszy albo za obietnicę udzielenia zlecenia za dwa lata.Oczywiście inwestor oleje odpowiedni paragraf w prawie budowlanym,że powinien dokonać odbioru robót (dokumentacji ze sprawdzenia instalacji w baraku z Twoimi negatywnymi uwagami i decyzją o niedopuszczeniu instalacji do eksploatacji) przez osobę o odpowiednich kwalifikacjach (osoba z uprawnieniami budowlanymi w zakresie instalacji elektrycznych) i świadomy albo najczęściej nie, weżmie sprawę na siebie.

Myślę,że wywołam krytykę moich stwierdzeń i z góry
chylę głowę,wiele rzeczy nie wiem i nie jestem pewien.

Witam Kolegę “wodzu” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Jeżeli ten barak nie ma wewnętrznej instalacji, to sprawa jest prosta. Instalacji nie ma więc nie ma co mierzyć. Natomiast jeżeli instalacja wewnętrzna jest i chociaż jest on nie podłączony, to zachodzi niebezpieczeństwo że ktoś go może podłączyć i w tym przypadku inspekcja BHP ma prawo (jeżeli nie obowiązek) żądać pomiarów.

witam
barak nigdy nie bedzie zasilony poniewaz sluzy jako magazyn, poza tym ja napisalem ze to jest barak a tak naprawde to jest kontener i w srodku nie ma zadnej instalacji

pozdrawiam

Witam !
w Twoim przypadku pomierzył bym stopień inteligencji inspektora