Backup Box od Huawei (PV)

Dzień dobry,

Drodzy koledzy i koleżanki. Bardzo proszę o pomoc w temacie instalacji PV.

Chcę zamontować Backup Box od Huawei, którego zadaniem jest umożliwienie pracy fotowoltaika i magazynu energii w trybie wyspowym. Instalacja w miarę prosta, ale dwóch punktów nie rozumiem z instrukcji.

1. "Jeśli lokalne normy dotyczące sieci elektroenergetycznych wymagają, aby w trybie pracy wyspowej żyła neutralna była odłączona (np. w Niemczech), w przypadku jednofazowego urządzenia Backup Box należy zewrzeć zworką zaciski 10 i 11 w listwie zaciskowej AC (X3). W trójfazowym urządzeniu Backup Box należy zewrzeć zworką zaciski 12 i 13 listwy zaciskowej AC (X3).". Nie mam pojęcia, jak jest u nas.

2. Backup box zasila awaryjnie tylko jedną fazę. Z urządzenia wychodzi L,N i PE. L i N idą na różnicówkę, neutralny jest mosktowany w złączkach, a L idą na esy, ale co z PE? W rozdzielnicy wszystkie obwody mam podłączone do złączek instalacyjnych wago, gdzie przewód ochronny jest od razu mostkowany z szyną TH w złączce. Czy teraz PE wychodzący z backup box’a można połączyć z tą szyną TH przez złączkę, czy powinna być dodatkowa szyna PE odizolowana od PE w rozdzielnicy? (wydaje mi się bez sensu).

Witaj.
Odnośnie PE - ma być zawsze na stałe połączone, nigdy w żadnym wypadku nie możesz go przerywać ani przełączać.
*chyba że do pomiarów ale to inna kwestia

Odnośnie punktu 1, możesz Nki nie przerywać, sam również jestem za tą opcją. Nie ma to sensu. Mostek o którym mowa najprawdopodobniej służy do łączenia N i PE by zachować układ sieci TN. Niestety jestem teraz w trasie i nie mam czasu czytać instrukcji, może potem zajrzę.
Natomiast zastanowiłbym się szczerze od montowania sprzętu Huaweia. Drogi, zamknięty system, baterie są 5x droższe niż powinny. Teraz magazyn 15kWh to koszt około 5000 netto na porządnych podzespołach. Da się taniej ale powiedzmy że komuś bym tego nie zamontował. Falowniki Huawei ma “tanie”, pewnie jako pułapka bo do falownika Huawei możesz podłączyć tylko baterię Huaweia. Natomiast do większości chińskich falowników o podobnej jakoś i i większych możliwościach podłączysz wszystko jak chcesz, nawet dwa akumulatory od TIRa, i będzie działać.

Do tego są kwestie bezpieczeństwa użytkowania instalacji zasilanej z falownika w trybie wyspowym. Przede wszystkim musisz mieć współczesną instalację w idealnym stanie, którą trzeba dodatkowo rozbudować zwykle tylko o dodatkowe RCD selektywne. Ale współczesna instalacja w idealnym stanie to konieczność by w ogóle miało to być bezpieczne. Jeżeli takiej nie masz tylko masz starą dwużyłową instalację albo taką która od 15 lat nie widziała elektryka i pomiarowca - odradzam montaż takiego systemu. Szkoda zdrowia i życia by zaoszczędzić nieco kasy. Sam pogrzeb wyjdzie drożej :slight_smile:

[quote=“w3501yyyy, post:2, topic:15198, full:true, full:true”]
Niestety jestem teraz w trasie i nie mam czasu czytać instrukcji, może potem zajrzę. [/quote]
Proszę, przeczytam a Ciebie: Only certified electricians are allowed to operate the device. Operation personnel must wear proper personal protective equipment (PPE).
[quote=“w3501yyyy, post:2, topic:15198, full:true, full:true”] Nie mam pojęcia, jak jest u nas.[/quote]
U nas jest tak: <LINK_TEXT text=“https://www.ksiegarniatechniczna.com.pl … tomow.html”>Poradnik inżyniera elektryka. Komplet 3 tomów</LINK_TEXT>

Tam są podstawy m.in. ochrony p.por, czyli o to co pytasz.
Drogi, zamknięty system, baterie są 5x droższe niż powinny.[/quote]
Znaczy się, że są słabe rabaty dla handlarzy i nie przytnie 60% na prowizji?

Na FB za montaż czytałem, że handlowcy dają 300 netto + materiały, 2-3 montaże dziennie ogarnie. A na tzw. “rozmowie o pracę” u takiego montażysty dowiedziałem, się że to jest proste, żadne rokiet sajęs i wystarczy parę śrubek przykręcić na kolory, no i mogę dostać 30 zł na godzinę. Po dwóch montażach będę samodzielnym elektrykiem i sam jeździł i montował.
Jeżeli takiej nie masz tylko masz starą dwużyłową instalację albo taką która od 15 lat nie widziała elektryka i pomiarowca - odradzam montaż takiego systemu.[/quote]
Kolego, jak widzisz Autor ma pytanie o podstawy ochrony p.por, mimo, że sam stwierdził, że to takie proste żeby przykręcić na 4 śrubki do ściany i trzy pod druciki.
[quote=“w3501yyyy, post:2, topic:15198, full:true, full:true”] Do tego są kwestie bezpieczeństwa użytkowania instalacji zasilanej z falownika w trybie wyspowym. Przede wszystkim musisz mieć współczesną instalację w idealnym stanie, którą trzeba dodatkowo rozbudować zwykle tylko o dodatkowe RCD selektywne.[/quote]
Niestety, osoba pytająca się o podstawy raczej nie będzie miała pojęcia o selektywnych RCD, może poza tym, że kosztują więcej od tych AC, czyli najtańszych i najprostszych. Znając naszą branżę, powinieneś od razu odpowiedzieć na pytanie w stylu czy muszę, kto każe mieć nową instalację, bo nie ma nigdzie konieczności mieć nowej itd.

Pozdrawiam.

[quote=“KonradOW, post:3, topic:15198, full:true, full:true”]
Proszę, przeczytam a Ciebie: Only certified electricians are allowed to operate the device. Operation personnel must wear proper personal protective equipment (PPE).[/quote]
Jak mam uprawnienia do 1kV dozór, eksploatacja i pomiary to mogę? :slight_smile:

U nas jest tak: <LINK_TEXT text=“https://www.ksiegarniatechniczna.com.pl … tomow.html”>Poradnik inżyniera elektryka. Komplet 3 tomów</LINK_TEXT>

Tam są podstawy m.in. ochrony p.por, czyli o to co pytasz.[/quote]Bardzo chciałbym Cię poznać prywatne. Serio. Nie daje mi spokoju kim są ludzie, którzy marnują energię życiową na pisanie postów, które nic nie wnoszą do tematu, nikomu nie są potrzebne, a tylko sieją ferment. I piszesz tak w każdym temacie, jeżeli tylko ktokolwiek wie mniej niż Ty. Czy to poprawia Twoją samoocenę?
Kolego, jak widzisz Autor ma pytanie o podstawy ochrony p.por, mimo, że sam stwierdził, że to takie proste żeby przykręcić na 4 śrubki do ściany i trzy pod druciki.[/quote]To zabawne, że tak wybitny specjalista ma problem z czytaniem ze zrozumieniem i wymyśla sformułowania, które nie padły.
Niestety, osoba pytająca się o podstawy raczej nie będzie miała pojęcia o selektywnych RCD, może poza tym, że kosztują więcej od tych AC, czyli najtańszych i najprostszych. Znając naszą branżę, powinieneś od razu odpowiedzieć na pytanie w stylu czy muszę, kto każe mieć nową instalację, bo nie ma nigdzie konieczności mieć nowej itd.[/quote] Straszny bełkot, ciężko zrozumieć co kolega ma na myśli. Proszę o doprecyzowanie. Co do różnicowe, to zastosowałem typu A, na każdej fazie jedna.
[quote=“KonradOW, post:3, topic:15198, full:true, full:true”] Pozdrawiam.
[/quote]
Ja mniej

Witaj.

Odnośnie PE - ma być zawsze na stałe połączone, nigdy w żadnym wypadku nie możesz go przerywać ani przełączać.

*chyba że do pomiarów ale to inna kwestia

Odnośnie punktu 1, możesz Nki nie przerywać, sam również jestem za tą opcją. Nie ma to sensu. Mostek o którym mowa najprawdopodobniej służy do łączenia N i PE by zachować układ sieci TN. Niestety jestem teraz w trasie i nie mam czasu czytać instrukcji, może potem zajrzę.

Natomiast zastanowiłbym się szczerze od montowania sprzętu Huaweia. Drogi, zamknięty system, baterie są 5x droższe niż powinny. Teraz magazyn 15kWh to koszt około 5000 netto na porządnych podzespołach. Da się taniej ale powiedzmy że komuś bym tego nie zamontował. Falowniki Huawei ma “tanie”, pewnie jako pułapka bo do falownika Huawei możesz podłączyć tylko baterię Huaweia. Natomiast do większości chińskich falowników o podobnej jakoś i i większych możliwościach podłączysz wszystko jak chcesz, nawet dwa akumulatory od TIRa, i będzie działać.

Do tego są kwestie bezpieczeństwa użytkowania instalacji zasilanej z falownika w trybie wyspowym. Przede wszystkim musisz mieć współczesną instalację w idealnym stanie, którą trzeba dodatkowo rozbudować zwykle tylko o dodatkowe RCD selektywne. Ale współczesna instalacja w idealnym stanie to konieczność by w ogóle miało to być bezpieczne. Jeżeli takiej nie masz tylko masz starą dwużyłową instalację albo taką która od 15 lat nie widziała elektryka i pomiarowca - odradzam montaż takiego systemu. Szkoda zdrowia i życia by zaoszczędzić nieco kasy. Sam pogrzeb wyjdzie drożej :slight_smile:
[/quote]

Dzięki kolego za odzew. Ja wiem, że PE ma być zawsze podłączone, kwestia tylko czy PE wychodzący z BackupBoxa może wrócić na szynę PE w rozdzielnicy, czy od tego mam rozgałęziać bezpośrednio na odbiorniki. Instalacja jest nowa, RCD typu F na każdej fazie, układ TN-C-S z punktem podziału uziemionym do uziomu fundamentowego (bednarka zatopiona w ławie fundamentowej, a nie spawana do zbrojenia). Firma która montowała PV dała ogranicznik przepięć po stronie DC i ESA po stronie AC - tu mam obiekcję, czy to poprawnie. Co do neutralnego nie wiem jak to jest. PEN nie może zostać rozłączony, ale N z backup Boxa i PV jest już podłączony do bloku rozdzielczego, a więc za punktem podziału PEN. No więc można, czy nie można? Jakbyś znalazł sekundkę to mogę Ci wysłać Manuala. Niestety nie ma tam schematów poprawnego podłączenia. Czy selektywny RCD (typu f) wstawić pomiędzy blok rozdzielczym, a punkt podziału PEN czy (i dodatkowo) pomiędzy blokiem rozdzielczym, a falownikiem?

A co do HUAWEI to akurat każdy poleca to co sprzedaje, więc wybór padł ze względu na dobre opinie o niezawodności. Magazyn był w dotacji, więc nie wyszedł drogo, a przynajmniej środowisko tego systemu jest dość intuicyjne i stabilne.

[quote=“Bartek_KRK, post:5, topic:15198, full:true, full:true”]
Dzięki kolego za odzew. Ja wiem, że PE ma być zawsze podłączone, kwestia tylko czy PE wychodzący z BackupBoxa może wrócić na szynę PE w rozdzielnicy, czy od tego mam rozgałęziać bezpośrednio na odbiorniki.[/quote]
Nie wychodź PE na instalację z falownika. Zrób jedno duże wspólne PE, tak by wszystkie ochronne połączenia jak i połączenia wyrównawcze wychodził ze wspólnej szyny PE lub GSU (ochronne z PE, wyrównawcze z GSU, w uproszczeniu, mam nadzieję że nikt mnie nie będzie za słówka łapał). W pzypadku falowników PV, styk PE na WYJŚCIU falownika nie zawsze jest stykiem PE. Przykładowo w falownikach Deye jest on opisany jako PE, ale służy do podłączenia tam PE z zewnątrz, a nie jako wyjście. Instrukcje falowników PV, w zasadzie każdego producenta, zawierają masę błędów i niedomówień, dlatego jak czegoś nie wiesz to często trzeba kopać po internecie, pytać i mierzyć. Instrukcji radzę bezgranicznie nie ufać.
Instalacja jest nowa, RCD typu F na każdej fazie, układ TN-C-S z punktem podziału uziemionym do uziomu fundamentowego (bednarka zatopiona w ławie fundamentowej, a nie spawana do zbrojenia). Firma która montowała PV dała ogranicznik przepięć po stronie DC i ESA po stronie AC - tu mam obiekcję, czy to poprawnie. Co do neutralnego nie wiem jak to jest. PEN nie może zostać rozłączony, ale N z backup Boxa i PV jest już podłączony do bloku rozdzielczego, a więc za punktem podziału PEN. No więc można, czy nie można? Jakbyś znalazł sekundkę to mogę Ci wysłać Manuala. Niestety nie ma tam schematów poprawnego podłączenia. Czy selektywny RCD (typu f) wstawić pomiędzy blok rozdzielczym, a punkt podziału PEN czy (i dodatkowo) pomiędzy blokiem rozdzielczym, a falownikiem?[/quote]
Z tym typem F to Cię trochę poniosło. Nie ma takiej potrzeby. Szczerze mówiąc to ja się nad typem B zastanawiam czy aby na pewno jest sens :slight_smile: Optymalne rozwiązanie wg mnie to wyłącznik RCD selektywny (typ S) o prądzie różnicowym 100mA zaraz na wyjściu z falownika, jako ochrona uzupełniająca, i zwykłe RCD typu A (lub B) 30mA w rozdzielnicy z podziałem na obwody. Jeżeli zdarza się tak że któraś RCD typu A/B wyłącza się przy starcie maszyn lub powrocie zasilania, można wymienić ją na typ G (zwłoka 10ms). Wtedy masz wszystko porządnie, bezpiecznie i bez losowych wyłączeń RCD.

Jeżeli chodzi o SPD, po stronie sieci dobieramy wg standardowych wymogów, natomiast po stronie AC montujemy tylko modele iskiernikowe (bez warystorów), lub kombinowane. Chodzi o to że najtańsze warystorowe SPD mają upływ do ziemi który z czasem się pogłębia, falowniki widzą to jako uszkodzenie izolacji stringu i wyłączają produkcję.

Na koniec wyłączanie N - masz jak napisałeś układ TN. Jeżeli nie musisz przerywać N, to go nie przerywaj. Tylko RCD niech przerywają N, tam jest to ważne. W pozostałych miejscach połącz je na stałe.
A co do HUAWEI to akurat każdy poleca to co sprzedaje, więc wybór padł ze względu na dobre opinie o niezawodności. Magazyn był w dotacji, więc nie wyszedł drogo, a przynajmniej środowisko tego systemu jest dość intuicyjne i stabilne.
[/quote]
Ja akurat polecić mogę różne falowniki, ale Huawei byłby ostatnim co bym mógł polecić. Nie poleciłbym też tanich chińskich easunów i ich klonów. Cała reszta jest w miarę spoko, z niektórymi wybitnymi jednostkami. Huawei to chińczyk z ładnym logiem na obudowie i ceną za znaczek. Nie różni się jakością wykonania od czegokolwiek z chińskiej średniej i wysokiej półki. A możliwości ma mocno okrojone.

Jeżeli o dotację chodzi, kwestia umiejętnego wypełnienia papierów i wystawienia faktur i możesz sobie wziąć dotację na co chcesz i jak chcesz. Magazyn wykonany samodzielnie na chińskich ogniwach LFP? Bez problemu. HEMS jako Home Asistant pracujący na RaspberyPi i osprzęcie od Tuya? Od ręki. W ten piękny sposób moja instalacja zwróci się w przyszłe lato, nawet 2 lat nie skończy*

*zakładając że kasę z MPS dostanę do lata :slight_smile:

typ F był praktycznie w cenie A, więc się nie zastanawiałem :slight_smile:

Powiem jak to mam zrobione.

Wszystkie odbiory (obwody) wchodzą mi do rozdzielnicy na złączki instalacyjne WAGO (L,N,PE). PE w złączce jest uziemione do szyny TH, a szyna TH dalej 16m2 do GSU i dalej do bednarki.

Firma od PV wyjście z falownika przez B16 3p weszła L i N na blok rozdzielczy, a PE do szyny uziemiającej i na GSU (strona AC).

I teraz ja wpinam BackupBox w ten sposób, że:

• odpinam ten przewód od bloku rozdzielczego (strona AC) i wchodzę przewodem na backup box;
  • z backup box wychodzę takim samym przewodem na blok rozdzielczy, PE wpinam tak samo do rozdzielnicy jak bezpośrednio z falownika było poprzednio;
  • dodatkowym przewodem 3x4-6mm2 wychodzę do rozdzielnicy, gdzie tworzę sekcje zasilania awaryjnego, zabezpieczam RCD, i coś muszę zrobić z żyłą PE. Co? Na GSU?

RCD selektywny 4p wpinam zatem za backup box na wejściu do rozdzielnicy, przed blokiem rozdzielczym? Co do SPD do w rozdzielnicy mam T1+T2 od Hagera, po stronie DC coś dedykowanego (zakładam, że dobrze dobrany).

Czy powinno się po stronie DC dawać jakieś zabezpieczenie nadprądowe? Bo każde źródło inaczej pisze…

[quote=“Bartek_KRK, post:7, topic:15198, full:true, full:true”]
RCD selektywny 4p wpinam zatem za backup box na wejściu do rozdzielnicy, przed blokiem rozdzielczym? Co do SPD do w rozdzielnicy mam T1+T2 od Hagera, po stronie DC coś dedykowanego (zakładam, że dobrze dobrany).
[/quote]
SPD masz na wyjściu na sieć energetyczną. Tego w zasadzie nie ruszamy. RCD selektywny możesz wpiąć zaraz na wyjściu z backup boxa, najlepiej w rozdzielnicy dołożyć to RCD, na niego przyjść z boxa i od niego na resztę obwodów odbiorczych (czyli na RCD konkretnych obwodów, dalej są wyłączniki nadprądowe itp)
[quote=“Bartek_KRK, post:7, topic:15198, full:true, full:true”]
Czy powinno się po stronie DC dawać jakieś zabezpieczenie nadprądowe? Bo każde źródło inaczej pisze…
[/quote]
Na panelach PV czy mówisz o baterii?

Ja na baterię zawsze daję rozłączniki bezpiecznikowe na wkładki NH, bo jednak warto mieć możliwość rozłączenia tego obwodu, a i jeżeli chodzi o bezpieczeństwo i pewność działania - topiki nie mają sobie równych - pod warunkiem że są poprawnie dobrane.

Na PV nie ma sensu dawać zabezpieczeń nadprądowych w typowej konfiguracji. Pojedynczy string ma prąd zwarciowy niewiele większy od prądu roboczego, więc nie miałyby szans zadziałać. Można teoretycznie pokusić się o dobezpieczenie SPD od PV jeżeli jest to konieczne, ale to już temat na inny odcinek.

Normalnie dodatkowe zabezpieczenia nadprądowe dajesz jak łączysz równolegle wiele stringów. Na panelu PV masz często napisaną wartość maksymalną zabezpieczenia nadprądowego. Jeżeli suma prądów stringów połączonych równolegle przekracza tą wartość to trzeba dobezpieczyć. W praktyce dobezpieczam zawsze jak łączę więcej niż 2 stringi.

No i często wykorzystuję rozłączniki bezpiecznikowe na wkładki 10x38 jako rozłączniki izolacyjne - są tańsze, zapewniają widoczną przerwę izolacyjną, wkładka jest tam tylko bo coś włożyć trzeba było.