Awaryjne zasilanie opraw diodowych LED 230V ?

Witam wszystkich forumowiczów
Mam bardzo pilną sprawę (pytanie):Czy istnieją moduły awaryjne, które dają na wyjściu 230V (nie chodzi mi o UPS ani baterie cenytralne).
Obecnie produkowane moduły na wyjściu dają napięcie 1500-2000V dla zapłonu świetłowki awaryjnej, daje to możliwość uniknięcia układów pośredniczących w zapłonie świetlówki awaryjnej (podobno takie są przepisy).
Jeżeli chcę wiec zasilić awaryjnie z modułu np. świetlówkę kompaktową 230V lub projektorek diodowy LED 230V co mam zrobić ???, czy nadal pozostaje mi tylko zwykła świetlówka jako oświetlenie awaryjne, czy może istnieje jakaś inna możliwość (wykorzystanie projektorków LED 230V o mocy 3W jako oświetlenie awaryjne byłoby bardzo ekonomicznym i prostym rozwiązaniem).
Proszę o każde informacje na powyższy temat zarówno dotyczących przepisów jak i możliwości technicznych zastosowania powyższego rozwiązania).
Za każde informacje dziękuje i pozdrawiam

Witam
Spróbuj w tym miejscu i napisz jakie rezultaty, bo temat jest ciekawy i przyszłościowy.
Hybryd sp. z o.o.
ul. Sikorskiego 28 ; 44-120 Pyskowice

telefon: 32/233-98-83 (wew. 127)
Pozdrawiam

Witam!
Będą problemy ze znalezieniem takiego modułu. Norma PN-EN 1838:2005 określa że natężenie oświetlenia awaryjnego nie powinno być mniejsze (w różnych przypadkach) niż 0,5 lx do 5lx na poziomie podłogi.
Dopóty sprawność świetlówek będzie większa od LED-ów, dopóty producenci takich modułów będą się opierać na wykorzystywaniu tych pierwszych źródeł światła.

Poza tym Koledzy proszę wziąć pod uwagę, że LED’y umożliwiają jedynie punktowe oświetlenie, więc spełnienie wymógu równomierności natężenia będzie zagrożone…

W razie problemów: http://www.oswietlenie-awaryjne.eu