Witam
Mam pytanie dotyczące ustawiania krańcówek w napędach typu Auma SG05.1 - SG 12.1. Mianowicie, czy mechaniczne zderzaki krańcowe zamykania ZU mają bezpośredni wpływ na ustawienie wyłącznika drogowego (krańcówki) czy są zależne w jakiś sposób od siebie. Oczywiście mamy DTR ale nie jest tam to w sposób jasno opisane (ewentualna taka zależnosc) Pytam o to dlatego że ostatnio mechanicy zdejmowali przepustnice i po ponownym zamontowaniu jest problem z ustawieniem wyłączników drogowych. Jeśli ktoś posiada taką wiedzę to proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Andrzej
Cześć. W przypadku Aumy powinno się krańcówki drogowe ustawić w taki sposób aby nieco wcześciej zadziałały niż krańcówki momentowe. W niektórych przypadkach rezygnuje się z krańcówek drogowych i zostawia sie tylko krańcówki momentowe. Wtedy jesteśmy pewni że zasuwa np. zostanie domknięta.
Witam
Dzięki za odpowiedź ale chodzi mi o co innego. To co Kolega tomekkantor napisał to się zgadza, to wiemy. Auma ma różne typy napędu. Chyba najbardziej popularne to typ SA, a mi chodzi o typ SG 5.1-12.1. Samo ustawianie wyłączników drogowych jest takie samo, ale różnią się właśnie między innymi mechanicznymi zderzakami krańcowymi. Np. w typach SA można zdjąc napęd z armatury, ponownie zamontowac, ustawic wyłączniki drogowe i działa ale w typach SG jest inaczej włąśnie o te zderzaki i tu mamy problem. Tak czy inaczej dziękuje za odpowiedź i może jeszcze się ktoś odezwie.
Pozdrawiam Andrzej