Witam, tak jak w temacie problem dotyczy wyrzucającej różnicówki przez piekarnik w momencie wybierania funkcji, w skrócie: wybieram tryb, jeszcze nie włączę docelowo piekarnika tzn. nie zaczyna się nagrzewać a już wyrzuca różnicówkę. Po rozkręceniu obudowy nie widać żadnych widocznych uszkodzeń świadczących o uszkodzeniu jakiegoś kabla, jedynie gdzieś wyczytałem że możliwym problemem jest “element grzewczy” który się po prostu wypalił ale to domysł na ten moment, przez chwile działa ok a potem wyrzuca.
Piekarnik kilka dni stał, włączyłem i pochodził może z 10 sekund i wyrzucił znowu, potem już wyrzucał od razu po wybraniu funkcji.
Elektryk to słowo tak pojemne jak słowo żołnierz. Są saperzy, strzelcy, komandosi, lotnicy …
Tak samo jest z elektrykami. Ci z tego forum, to tacy, dla których prąd “kończy się na gniazdku” Ewentualnie na jakiejś kompletnej instalacji, podłączonej na sztywno. Ty szukasz serwisanta, a tutaj raczej go nie znajdziesz. Owszem, ja nim jestem, ale na odległość to można gwiazdy obserwować Sugestie które podałeś mogą być prawdziwe, przebicie z grzałki. Nie sprawdzę tego na odległość. Poza tym współczesny sprzęt pełen jest elektroniki. Niekoniecznie grzałka, może coś w elektronice. Ale na odległość …
Sprzęt ma 15 lat prawie, także jakaś nowość to nie jest , pobawiłem się dzisiaj i tak to było:
Wyjąłem grzałkę górną z piekarnika i włączyłem go → wszystko ok
Podpiąłem górną grzałkę poza piekarnikiem → przez około minutę było ok, nie testowałem dłużej
Włożyłem z powrotem górną grzałkę do piekarnika → 3 minuty i różnicówka wywaliła
Rozpiąłem grzałkę włożoną do piekarnika, odpaliłem na 5 min na dolnej grzałce → wszystko ok
Wydaje mi się że w elektronice wszystko będzie grać, wymiana grzałki to koszt 60 zł, spróbować ? Myślę że każdy serwis za samą diagnozę weźmie więcej niż koszt tej grzałki