amerykańskie przewody do instalacji

Witam

Chciałbym zorientowac się czy ktoś z Was spotkał się i/lub używał przewodów
elektrycznych do instalacji w domu przywiezionych z USA. Dostałem kilka rolek
takiego czegoś i zastanawiam się czy można to wykorzystać. Według oznaczeń
są to “10” i “12” dodatkowo na nich jest nadruk:

• linka - AWG 12 type MTW or THWN or THHN or gasolin and oil resistant or AWM VW-1 800V
  • drut - AWG 12 CU (i tu tak samo)

Dzięki za informację i Pozdrawiam
Mariusz Szymczyk

PS. znalazłem specyfikację i firmę w Polsce
http://www.helukabel.pl/download/f.pdf
moje są innego producenta ale na stronie F5 (6 Acrobata)

Nie ma problemu, napiecie jest zgodne z naszym(troche wieksze) przekrój jest inny niz stosowane u nas, ale to nie jest istotna przeszkoda. Amerykanie układaja takie przewody w stalowych rurkach, w Polsce mozna zastosowac rurki PCV.
AWG12 (3.3mm2) to przewymiarowany nasz przewód 2,5mm2 a AWG10 (5,2mm2) to przewymiarowany 4mm2.
Nie polecam jednak takich zamian, moze to prowadzic do błędów, niewiele osób zna przeliczniki przekrojów, a z średnicy przekrojów na oko moze powodować zaokrąglenia w górę czyli 12 do 4mm2 a 10 do 6 mm2 a to juz spory błąd

Witam

Dzięki za informację.
Czyli mogę AWG 12 zastosować na gniazdka elektryczne a np. AWG 14 na oświetlenie ?
( tu przekrój jest mniejszy, chyba 1,5m2 - bo numer w górę zmniejsza przekrój )

Pozdrawiam
Mariusz

AWG 14 = 2mm2 odpowiednik naszego 1,5 mm, u siebie mozesz stosować, tylko w rozdzielni zostaw informacje o przelicznikach, zapewniam, że nieliczni znaja przeliczniki (maja dostęp do tabeli, nie zawsze maja przy sobie tabele).
Jest jeszcze chyba jeden niuans w oznaczeniu przewodów (dokładnie nie pamietam) w USA podają wartość szczytową napięcia, u nas wartość skuteczną, czyli przewód oznaczony 800V odpowiadałby naszemu 500V - ta informacja nie jest pewna, musiałby ktoś potwierdzić lub wyprostować tą informację

Witam

A czy te przewody mają jakieś atesty czy certyfikaty do stosowania w Polsce?

Yanc

Witam

Według tego co znalazłem to jest cos takiego
CE = = produkt jest zgodny z wytycznymi o niskich napięciach 73/23/EWG i 93/68/EWG

Pozdrawiam
Mariusz